Valikko

Suomalaistähdellä oli kaikkien aikojen mahdollisuus olympiamitaliin – ”Wada tekee hyvää työtä”

Ilkka Palomäki 20.8.2016 11:50
Suomalaistähdellä oli kaikkien aikojen mahdollisuus olympiamitaliin – ”Wada tekee hyvää työtä”

© All Over Press

David Söderberg kallistui tyytyväisyyden puolelle moukarin olympiafinaalin jälkeen, vaikka tarjolla oli enemmänkin. Paras vire katosi valmistautumisjakson sairasteluun.

David Söderbergillä ja monella suomalaisen yleisurheilun ystävällä oli kaksijakoinen tunnelma moukarin olympiafinaalin jälkeen. Pistesija olympiatasolta on harvinaista herkkua, mutta enemmänkin olisi ollut tarjolla kuin kahdeksas sija. Mitaliin riitti pitkään tulos 76,05 ja loppujen lopuksikin vajaa 78-metrinen.

Sen tiesi myös Söderberg. Kun paikka kolmelle viimeiselle kierrokselle varmistui tuloksella 74,61, mitalitason heittoa yritettiin isolla riskillä. Peräti kolme finaaliheittoa jäi moukarihäkkiin.

”Kyllä minä niissä kaikkeni yritin, jos säkällä olisin saanut vähän pidemmän. Ei vain riittänyt tänään”, Söderberg totesi.

”Harmittaa, etten saanut normaalisuoritusta. Se olisi riittänyt ainakin nelos-viitossijoihin. Pistesija on aina hyvä, mutta tulos oli tänään huono. En saanut enempää tehoja irti kropastani tänään. Tuo oli maksimi tänään.”

Tietynlainen tahmeus näkyi heti kilpailun alussa. Ensimmäinen heitto oli suunniteltu kuusi heittoa varmistavaksi perusrykäisyksi. Sellainen se olikin, mutta tulos – 72,30 – jäi kolmisen metriä suunnitellusta.

”On selvää, että kuntoni ei ole niin hyvä kuin kesä-heinäkuussa. Se flunssa valmistautumisvaiheessa vei aika paljon”, Söderberg palasi aikaan juuri ennen Rioon lähtöä.

***

Tulostaso oli alhainen koko kilpailussa, eikä kaikki selity maailman ykkösheittäjän Pawel Fajdekin karsiutumisella. Söderbergillä oli selvä näkemys, minkä takia taso on ollut tämänkaltainen jo jokusen vuoden maailmalla takavuosien ilotulituksen jälkeen.

”Wada tekee hyvää työtä. Tulostaso on tullut alaspäin – varmaan pysyvästi.”

Onko sinulla tällä hetkellä tunne, että kilpailet samoilla velleillä kuin vastustajasi?

”Toivottavasti.”

Söderbergin uran kahdeksan ensimmäistä arvokisareissua päättyivät karsintaan. Sen jälkeen on tullut neljä pistesijaa – kerran MM- ja kerran olympiakisoista sekä kahdesti EM-kisoista.

Ne ovat komeita saavutuksia sinällään, mutta kokenut urheilija tietää, että mitalikin olisi ollut otettavissa.

”Totta kai – sekä Amsterdamissa että täällä. Odotin, että olisin huippukunnossa täällä, mutta nyt tuli ok sijoitus huonolla tuloksella. Vaikea sanoa, mistä se johtuu. Se sairastelu vaikutti varmasti paljon.”

 

Ilkka Palomäki, Rio de Janeiro

Lisää aiheesta