Valikko

Suomalaissprintteri virittelee jymy-yllätystä EM-halleissa – "Finaalipaikka hämmentävän lähellä!"

Ilkka Palomäki, Henri Inki 4.3.2017 12:34
Suomalaissprintteri virittelee jymy-yllätystä EM-halleissa – "Finaalipaikka hämmentävän lähellä!"

© Hannes Paananen

Sekä Anniina Kortetmaa että Eetu Rantala selvittivät tiensä 60 metrin välieriin EM-halleissa Belgradissa. Urheilulehden Ilkka Palomäki käy läpi suomalaissprintterien suoritukset.

Ilkka, suomalaissprintterit selvittivät 60 metrin alkuerät Belgradin EM-halleissa. Mitä sanot Anniina Kortetmaan juoksusta?

Kortetmaan juoksu pysyi hyvin kasassa. Hän singahti loistavasti telineistä ulos, ja myös kiihdytysvaihe onnistui. Kun maksimijuoksun vaihe alkoi, Kortetmaa oli toisena. Juoksu pysyi niin hyvin kasassa, että kukaan kovemmalla tilastoajalla kisaan ilmoitetuista ei ehtinyt ohi. Jos on tilastovertailussa eränsä viides ja juoksee maaliin toisena, se on – varsinkin uran ensimmäisessä aikuisten arvokisastartissa – kiistaton onnistuminen. Aika 7,39 jäi kolme sadasosaa tällä hallikaudella juostusta ennätyksestä, joten varaa parantaakin jäi vielä sunnuntain välierään.

Entä sitten Eetu Rantala?

Myös Rantala pääsi hyvin liikkeelle, mutta aavistuksen näytti olevan yliyrittämistä kiihdytyksessä ja maksimijuoksussa. Rantala oli hyvin rintamassa, mutta jäi lopulta eränsä viidenneksi. Toki Rantalan erä oli ylivoimaisesti tasokkain näistä alkueristä. Itse asiassa Rantalahan oli komeasti kymmenes yhteisajoissa. Kun suoritukseen jäi vielä parannettavaa ja aika oli silti 0,03 sekunnin päässä ennätyksestä, sehän lupaa vain ja ainoastaan hyvää välieriä ajatellen.

Naisten välieriin kelpuutettiin 24 juoksijaa, miehiin vain 16. Oliko Eetu Rantalan alkueräsuoritus siis suhteessa kovempi?

Tavallaan kyllä, mutta on huomioitava, että Kortetmaa oli eränsä kakkonen ja kokonaisajoissa 14:s. Se tarkoittaa yksiselitteisesti sitä, että hän olisi päässyt myös 16 juoksijan välieriin. Täytyy sanoa, että molemmat Jukka Vähäkankaan valmentamat urheilijat onnistuivat hallikauden tähän mennessä tärkeimmässä paikassa.

Miesten välierät juostaan illalla. Onko Rantalalla mahdollisuuksia EM-finaaliin?

Ennen Belgradia olisin arvioinut, että ei. Alkuerien jälkeen arviota on syytä päivittää. Kuten sanottu, Rantala oli alkuerissä koko porukan kymmenenneksi nopein. Sijat 5-8 alkuerissä napattiin ajoilla 6,68, 6,68, 6,69 ja 6,71. Itse asiassa kahdeksanneksi nopein oli juuri Ruotsin Sulayman Bah, jonka kanssa Rantala oli tasoissa vielä 30-40 metrin kohdalla. Siinä Rantala sai ensi käden tietoa, miten lähellä oltiin. Toki taso nousee perinteisesti muutamalla sadasosalla välierissä, mutta tilastoaikoihin peilaten on todennäköistä, että sellainen 6,65-6,68 riittää jo finaalipaikkaan. Sellainen aika on täysin Rantalan haarukassa, jos hän onnistuu suorituksessaan. Hän on juossut jo kahdesti ajan 6,70 hallikaudella, eikä kumpikaan suoritus ollut optimaalinen. Finaalipaikka on nyt hämmentävän lähellä.

Mitä onnistuminen oikeassa paikassa vaatii?

Tärkeintä on kolme ensimmäistä askelta. Jos joku niistä kolmesta askeleesta – Rantalan kohdalla usein toinen – jää lyhyeksi tai epätasapainoiseksi, se heijastuu herkästi koko loppujuoksuun. Kun tämä sudenkuoppa on väistetty, pitäisi pystyä vielä pitämään juoksu rentona loppuun asti. Rantalalla on taipumusta alkaa yliyrittää tiukissa mies miestä vastaan -kamppailuissa, joten tämä on erittäin hyvä kasvunpaikka. On selvää, että Rantala ei yllä alle 6,70:n aikoihin yliyrittämällä. Tässä vaiheessa reissu on ollut jo onnistunut, joten mitään hävittävää Rantalalla ei ole. Se on herkullinen lähtökohta välierään.