Valikko

Suomalaisen yleisurheilun uudelta tähdeltä kova SE-paukku – "Tässä on hioutumassa kirkas timantti!"

Ilkka Palomäki, Henri Inki 5.3.2017 18:31
Suomalaisen yleisurheilun uudelta tähdeltä kova SE-paukku – "Tässä on hioutumassa kirkas timantti!"

© All Over Press

Simo Lipsanen ylsi kolmiloikan seitsemänneksi EM-halleissa Belgradissa. Urheilulehden Ilkka Palomäki hehkuttaa Lipsasen tulevaisuuden näkymiä.

Ilkka, Simo Lipsanen sijoittui seitsemänneksi uudella ennätyksellään 16,84 kolmiloikan finaalissa EM-halleissa Belgradissa. Mitä sanot suorituksesta?

Aivan mahtava kaveri! Tulee uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin, selvittää karsinnan yhdellä hypyllä ja loikkii finaalissa Suomen halliennätyksen. Tämän hallikauden aikana nousi suomalaisen yleisurheilun kärkikaartiin ryminällä uusi mies, ja hänen nimensä on Simo Lipsanen.

Väläyttelit karsinnan jälkeen jopa mitalimahdollisuuksia. Olisiko eväitä ollut parempaan?

Lipsanen loikki itse asiassa juuri niille havinoille, mitä karsinnan jälkeen uskalsi odottaa. Ympäristö oli – osin kimmoisan hyppypaikankin ansiosta – tällä kertaa vain odotettua kovempi. Tämähän oli kilpailuna selvästi kovatasoisempi kuin esimerkiksi Amsterdamin EM-kisa viime kesänä, jolloin EM-pronssi irtosi tuloksella 16,76. Mitaleille vaadittiin nyt 17,12, ja ihan niin kovaa ennätysparannusta ei vielä tässä vaiheessa ollut realistista odottaa Lipsaselta. Tämä kisa oli Lipsaselta täysi napakymppi!

Ennen tätä hallikautta Lipsasen ennätys oli vain 16,23. Mistä tällainen tuloskehitys kertoo?

Ennen kaikkea laadukkaasta harjoituskaudesta. Lipsanen on keskittynyt syksyn ja talven aikana erityisesti keskivartalon vahvistamiseen, ja ylipäätään voima-arvoja on saatu hilattua ylöspäin suurimpia vahvuuksia – nopeutta ja elastisuutta – menettämättä. Suorituksen kokonaisuus pysyy sen ansiosta selvästi aiempaa paremmin kasassa. Jämäkkyys on sana, johon Lipsasen loikat voisi tällä hetkellä tiivistää.

Viime kesänä Lipsaselta odotettiin jo askelta kohti nyt nähtyä tulostasoa, mutta viime kesä meni melkein koko pituussuuntaisten hyppyjen porukalta vähän pikavoittojen hakemiseksi. Amsterdamin EM-kisoja ajatellen piti olla kunnossa jo alkukaudesta, minkä takia Lipsasenkin harjoituskausi jäi vähän vajaaksi. Huippukunto ei putkahtanut lopulta lainkaan esiin sieltä. Lipsanen oli viime kesänäkin parempi urheilija, mitä tulokset antoivat ymmärtää. Eli ei se kehitys niin äkkinäistä ole ollut kuin nyt näyttää.

Nytkin on oikeastaan turha katsoa sen enempää tuota tulosta 16,84. Paljon tärkeämpää on nähdä, että Lipsasen neljän viimeisimmän kilpailun tulokset ovat olleet 16,76, 16,71, 16,69 ja nyt 16,84. Ja sarja Belgradissa oli komea, sillä viidenneksi paras hyppykin kantoi 16,61. Perustaso on noussut tuonne 16,70:n paikkeille. Kun näin on, piikitkin voivat kohota korkeaksi.

Lipsasella on ikää vasta 21 vuotta, ja nyt ollaan jo 16 sentin päässä maagisesta 17 metrin rajasta. Millainen on Lipsasen tulevaisuuden näkymä?

Erittäin kirkas. Lyhyellä tähtäimellä edessä on kesällä alle 23-vuotiaiden EM-kisat ja bonuksena myös Lontoon MM-kisat, koska tämä tulos rikkoi MM-kisojen tulosrajan. Nyt on löydetty harjoitteluun hyvä tasapaino, ja keväällä on vielä hyviä viikkoja edessä nostaa suoritustasoa entisestään. Lipsanen on mitalisuosikkeja oman ikäluokkansa EM-kisoissa.

Tärkeämpää on tietenkin pitkäaikaiset suunnitelmat, koska puhutaan edelleen aikamoisesta raakileesta. Tokio 2020 tulee vastaan hyvässä vaiheessa uraa. Voimapuolella on edelleen paljon kiristettävää, mutta se pitää vain malttaa tehdä kärsivällisesti – niin kuin Lipsanen on valmentajansa Petri Ruotsalaisen kanssa tehnytkin. Lipsasella on maatilalla kasvaneena sellaiset pohjat, joiden päälle harjoittelua on erittäin hyvä rakentaa. Tässä on hioutumassa kirkas timantti.

Sunnuntain toinen suomalainen, Anniina Kortetmaa oli 16:nneksi nopein 60 metrin välierissä ajalla 7,41. Mitä sanot Kortetmaan esityksestä Belgradissa?

Aivan tasolleen, mikä on aina kova juttu yleisen sarjan arvokisadebyytissä. Ennätys jäi tekemättä, mutta jo välieräpaikka alleviivasi, että Kortetmaa on saavuttanut viime kesän jälkeen urheilijana uuden tason. Tässä on juoksija, joka on suhteessa parempi 200 metrillä, joten menestys 60 metrillä tarkoittaa mielenkiintoisia asioita kesäksi. Kortetmaan – kuten Lipsasenkin – kohdalla on syytä seurata tiukasti, mitä tapahtuu alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa heinäkuussa.