Valikko

Sitkeän suomalaiskonkarin kova päätös ei tuottanut olympiahedelmää – ”Hiljaiseksi vetää”

Ilkka Palomäki 19.8.2016 20:12
Sitkeän suomalaiskonkarin kova päätös ei tuottanut olympiahedelmää – ”Hiljaiseksi vetää”

© STT-Lehtikuva

Jarkko Kinnunen pääsi ainoana suomalaisena maaliin asti Rion olympiakisojen 50 kilometrin kävelyssä. Vaikka tulos ei ollut alkuunkaan odotettu, Kinnunen vakuutti, että viimeistä sanaa ei ole vielä arvokisoissa sanottu.

Jarkko Kinnuselle viimeinen olympiadi on ollut vaikea. Arvokisoissa on tullut nesteytysongelmia ja ties mitä ongelmia, joiden takia parasta suoritusta ei ole oikeassa paikassa saatu aikaan Lontoon 12:nnen sijan jälkeen. Ei saatu Riossakaan, sillä jalasjärveläinen oli 50 kilometrin kävelyssä 22:s ajalla 3.55.43.

”Aika tasaisena vauhti pysyi – tasaisen hitaana. Vähän hiljaiseksi vetää. Odotin enemmän itseltäni, mutta nyt ei yksinkertaisesti löytynyt tuon enempää”, Kinnunen pudotteli raskaassa kelissä kävellyn suorituksen jälkeen.

”Aika tarkasti kuuntelin kroppaani. Oletin, että se vauhti olisi sieltä noussut, mutta nyt se ei noussut. Se pysyi aika tasaisena 9.20:n kierrosvauhtina. Kun yritin mennä kovempaa, tekeminen hajosi. Siellä oli muutama suvantovaihe matkalla.”

32-vuotias Kinnunen teki täksi kaudeksi kovan ratkaisun. Pitkäaikainen valmentaja Kari Ahonen vaihtui maailmanmestari Valentin Konoseen. Ratkaisulla haettiin uusia virikkeitä, joita myös saatiin.

Korttitalo alkoi kuitenkin huojua heinäkuussa. Kinnunen sairastui rajuun flunssaan, joka vaati jopa sairaalahoitoa.

”Heinäkuuhun asti vedin elämäni parasta harjoitteluvuotta, mutta sitten tuli tuollaista. Niitä ei vain saa tulla. Ei tässä auta kuitenkaan synkistellä. Uutta pökköä vaan pesään”, Riossa ainoana suomalaiskävelijänä maaliin asti selvinnyt Kinnunen totesi.

***

Kinnunen edustaa Suomen kävelymaajoukkueessa kokemusta. Kun Aleksi Ojala ja Aku Partanen tekevät vasta uriensa ensimmäisiä arvokisakävelyitä, Kinnusella niitä on takana jo 11. Göteborgin EM-kisoista 2006 alkanut arvokisaura ei ole tulossa päätepysäkilleen vielä aivan hetkeen.

”Kyllä tästä jatketaan. Nyt on päästy ’Vallun’ kanssa vasta alkutekijöihin. Vaikka tulos on nyt tämä, voin sanoa silti, että monella osa-alueella on menty tänä vuonna eteenpäin”, Kinnunen huomautti.

”Tämä on ollut puolin ja toisin opettelua. Minun on pitänyt oppia tuntemaan, millaista ohjelmaa ’Vallu’ tekee. ’Vallun’ on pitänyt oppia tuntemaan, millaista harjoittelua minä kestän. Hienosti on yhteistyö lähtenyt liikkeelle. Kun se kantaa vielä hedelmää arvokisoissa, tällä puolella aitaa on iloisempi mies. Uskoa löytyy edelleen kovasti.”

Vaikka tuloksia ei saatu näkymään vuoden tärkeimmässä kilpailussa, Kinnuselle riittää tieto, että kehitystä on tullut. Vaikka tehty työ ei näkynyt tuloksissa tämän vuoden arvokisoissa, urheilijalla ja valmentajalla on tieto, että se ei ole ollut turhaa.

”Teknisellä puolella taloudellisuus on mennyt eteenpäin, ja kaikissa testeissä olen tehnyt ennätykseni. Tietenkin se pitäisi saada näkymään tänne, jotta se näkyisi suurelle yleisölle. Valmiita tässä ei olla vieläkään. Hommia täytyy tehdä.”

Vaikka Kinnusen aika ei kummoinen ollut, se riittänee jo rikkomaan ensi vuoden MM-kisojen tulosrajan. Näillä näkymin Kinnunen aikoo siitä huolimatta rakentaa ensi vuodelle kaksi kuntohuippua, joten seuraava viisikymppinen on edessä jo keväällä.

 

Ilkka Palomäki, Rio de Janeiro

Lisää aiheesta