Valikko

Onko suomalainen huippulupaus ikuinen arvokisojen epäonnistuja? – "Epärealistista odottaa superonnistumista"

Ilkka Palomäki, Henri Inki 4.3.2017 13:27
Onko suomalainen huippulupaus ikuinen arvokisojen epäonnistuja? – "Epärealistista odottaa superonnistumista"

© All Over Press

Arttu Kangas jäi jälleen kerran kuulan karsintaan Belgradin EM-halleissa. Urheilulehden Ilkka Palomäki näki Kankaan suorituksessa silti orastavaa positiivisuutta.

Ilkka, Arttu Kangas jäi kuulan karsintaan EM-halleissa Belgradissa. Mitä sanot suorituksesta?

Viimeistä, yliastuttua työntöä ei kansainvälisissä kuvissa näytetty, mutta toinen näytti ihan ok työnnöltä. 19,42 ei ole sinänsä kovin ihmeellinen tulos, mutta se on kuitenkin suurin piirtein linjassa Kankaan hallikauden tuloksiin. Siinä on jo iso ero aiempiin aikuisten arvokisakokemuksiin verrattuna. Tämähän oli ylivoimaisesti Kankaan arvokisauran paras karsinta.

Niin, Kangas on ollut aikuisten arvokisoissa nyt neljä kertaa. Kertaakaan finaalipaikka ei ole ollut edes lähellä. Voidaanko puhua jonkinlaisesta arvokisapeikosta?

Varmasti jotain tällaista on aiemmin ollut. On se sitten johtunut ilmapiiristä, henkisestä paineesta tai haasteesta pitää kroppa fyysisesti terävänä karsintatilanteessa. 2015 EM-halleissa Kangas jäi ilman tulosta, 2014 EM-Zürichissä tulos oli 19,07 ja viime kesänä Amsterdamissa 18,91. Siihen voidaan ottaa lisäksi vielä alle 23-vuotiaiden EM-kisat kesällä 2015, jolloin Kangas romahti mitalisuosikkina 18 metrin tasolle. Kaikissa noissa neljissä arvokisoissa Kangas on urheillut selvästi tai vähintään selvähkösti sen kauden perustasonsa alapuolella.

Nyt ei ollut kyse siitä. Kylmä fakta on, että 19,42 on ihan linjassa tämän hallikauden muihin tuloksiin (19,36, 19,73 ja 20,18). Amsterdamin jälkeen Kangas nosti esiin, että arvokisasuorittamiseen keskitytään tälle kaudelle tultaessa. Ei tämä esitys nyt vielä hurraa-huutoja aiheuta, mutta oikeaan suuntaan joka tapauksessa.

EM-finaaliin vaadittiin tulos 19,99. Olisiko Kankaalla ollut mahdollisuuksia noille mitoille tänään?

Olisi varmasti – täydellisellä onnistumisella. Kangas on työntänyt yli 20 metrin vain neljä kertaa koko uransa aikana. Kun tilanne on tämä, on epärealistista odottaa sitä superonnistumista kauden kovimmassa paikassa. Homman juju on nyt siinä, että perustasoa saadaan hilattua ylemmäs. Kun näin käy, piikitkin voivat olla kovempia. Otteisiin tarvitaan tasaisuutta, jotta hyvän ja huonon päivän ero ei ole niin valtava kuin tähän asti Kankaan uralla. Etenkin tekniikan vakioinnissa on edelleen tekemistä.

Onko Kangas oikealla tiellä?

On. Edelleen ikää on vasta 23 vuotta. Fyysisesti hän on ikäisekseen oikein hyvällä tasolla, ja piikit kertovat jo potentiaalista. Kangas on hakemassa myös keväällä kansainvälisiä vaikutteita, islantilaisen Vésteinn Hafsteinssonin luota. Aihio on hyvä, ja tällaiset ratkaisut kertovat myös rohkeudesta rikkoa kaavaa. Annetaan kärsivällisesti aikaa.

Millaista kuulafinaalia odotat?

Kovatasoinen finaali on karsinnan perusteella tulossa. David Storl on totta kai suursuosikki, mutta Puolan 19-vuotias superlahjakkuus Konrad Bukowiecki laittaa varmasti kovan haasteen. On siellä muitakin yli 21 metriin pystyviä työntäjiä. Se finaali on yksi kiihkeän suomalaisillan helmistä kansainvälisessä mielessä.