Valikko

Nooralotta Neziri ei hakkaa päätään enää samaan seinään – "EM-vuonna sitä ei voi enää korjata"

Ilkka Palomäki 27.8.2015 07:25

Nooralotta Neziri jäi kolme sadasosaa välieräpaikasta Pekingin MM-kisojen pika-aidoissa. Vuosi on ollut opettavainen pika-aiturille. Ohessa myös Urheilulehden MM-studion urheilijakortti Neziristä.

Seiska-aidalle asti Nooralotta Neziri oli alkuerässään hyvässä vauhdissa ja menossa jopa suoraan jatkopaikkaan. Sitten iski tältä kesältä tuttu ongelma – vähäisen kilpailutuntuman takia juoksu ei tullut loppuun asti 1,2 metrin vastatuulessa. 13,13 oli itse asiassa kauden tason mukainen juoksu.

"Loppu on kulkenut ainoastaan Joensuussa. Muuten se on ollut tuollaista koko kesän. Siellä sattui olemaan niin hyvät myötäiset, että kai se oli se juttu siinä", Turun Urheiluliiton aituri huokasi.

"Ei tässä voi olla oikein pettynyt. Minä en tehnyt mitään periaatteessa väärin. Se ei vain tullut loppuun asti. Ei olisi voinut yrittää yhtään enempää – silloin se olisi tullut vielä vähemmän loppuun asti."

***

Nezirin vuosi on ollut vuoristorataa. Huikeaa hallikautta seurasi raju harjoitusjakso Floridassa. Kroppa ylirasittui, minkä johdosta reisi lopetti yhteistyön. Kuntouttamisen kanssa tuli kiire – ja sen jälkeen kilpailutuntuma jäi väkisin vajaaksi.

"Tämä vuosi on antanut oppia siinä, että ei tarvitse puskea rajojen yli. Tässä on käyty aika paljon tunteita läpi. Välillä on tuntunut, että pitäisi lopettaa koko kausi ja alkaa treenata. Välillä on tullut valonpilkahduksia, joiden ansiosta on jaksanut jatkaa", Jussi Ihamäen valmennettava kertasi.

"On se ollut silti hyvä saada vähän tehoja irti. Jos olisin loukkaantumisen jälkeen aloittanut suoraan peruskuntokauden ja jättänyt tällaiset tehojaksot väliin, ei olisi ainakaan edesauttanut ensi vuotta. Tämä kisa oli Rion olympiakisoja ja Amsterdamin EM-kisoja ajatellen tärkeä, vaikka en jatkoon päässytkään."

***

Ensi vuosi on supervuosi eurooppalaisille yleisurheilijoille. Heinäkuun alussa taistellaan Euroopan mestaruuksista Amsterdamissa ja elokuussa on vuorossa Rion olympiakisat.

Tämä kesä on tarjonnut Nezirille merkittävän opetuksen. Hallikaudella ja etenkin sen jälkeisellä harjoitusjaksolla pitää pysyä maltti mukana. Florida vaihtuu Teneriffaan kevään harjoituspaikkana.

"En varmaan osallistu MM-halleihin. Tuleva hallikausi tehdään todennäköisesti eri tavalla, koska MM-kisat ovat maaliskuun lopulla yhdeksän tunnin aikaeron päässä Portlandissa. EM-kisat ovat heti kesän alkupuolella, joten siinä olisi taas samanlainen riski kuin tänä vuonna. EM-vuonna sitä ei voi enää korjata."

Kaksi vuotta sitten Moskovassa Neziri meni viimeisenä naisena välieriin ajallaan 13,23. Pekingissä taso oli alkuerissä kovempi, sillä kovempaan vastatuuleen juostu 13,13 riitti vain ensimmäisen karsiutujan paikkaan. Kun huomioi vielä taustat, Nezirin kaudesta jää yllättävänkin paljon hyvää käteen.

Ilkka Palomäki, Peking

Lisää aiheesta