Valikko

Nezirin kiltteys tuli kalliiksi - "Nyt pitää opetella sanomaan EI..."

Henri Inki, Jari Kupila 7.7.2016 19:22
Nezirin kiltteys tuli kalliiksi - "Nyt pitää opetella sanomaan EI..."

Urheilulehden Jari Kupila harmittelee Nooralotta Nezirin karsiutumista EM-finaalista, mutta muistuttaa että urheilijalle olisi nyt tarjolla uran jatkon kannalta elintärkeä opetus. Kunnon viimeistelyvaihe olisi voitu hoitaa fiksumminkin.

Jari, Nooralotta Neziri on pihalla finaalista. Mitä mietit?

Harmittaa. Finaalipaikkaa suorastaan tyrkytettiin, mutta ikävä kyllä paras juoksuvire taisi sittenkin jäädä kisoja edeltäneelle viikolle.

Mitä oikein tarkoitat?

Tässä kisassa oli toki huono lähtö, joka sellaisenaan selittää koko sen erilaisten pikkuvirheiden ja epätasaisuuksien ketjun, joka EM-välierän sotki. Mutta jotenkin tästä koko touhusta oli nyt se herkkyys poissa, jota nähtiin kesäkuun ennätysjuoksuissa Lapinlahdella ja Kuortaneella. Myös juoksijan omat mediakommentit kisan jälkeen kertoivat siitä, että ihan ei ollut nyt keho valmiina. Toki tämä saattaa johtua jännityksestä, mutta ehkä ei sittenkään...

Sano nyt suoraan! Mitä mietit?

No sitä, että suoraan sanoen Nezirin tilanne alkoi hirvittää jo Turun Paavo Nurmi Gamesissa. Jos ihan järjen kanssa ajattelee, hän veti todella lyhyen ajan sisään kovat kisat Lapinlahdella, Kuortaneella ja Turussa. Ja vielä kaksi kertaa per kisa! Kuormitus oli kova, ja Turussa näkyi jo selvästi että keho oli jo kovilla. Kun Neziri ja valmentaja Jussi Ihamäki nyt pohtivat mitä tässä oikein tapahtui, on todellakin syytä miettiä miten valmistautuminen nyt hoidettiin. Paras vire taisi palaa viime viikolla pois, viimeistään Turun eka kisan jälkeen olisi pitänyt kylmästi jättää iltakisa juoksematta. Mutta tässä kohdin Nooralotta Nezirillä on vielä kasvunpaikka, ennen kuin hän oikeasti voi ottaa paikkansa kovimpien huippujuoksijoiden kivikovassa seurassa. Neziri on kohtelias ja äärimmäisen hyvätapainen urheilija, mutta nyt pitää kasvattaa sellainen kylmä ammattilaisen kyky tuottaa yleisölle ja lähipiirille joskus pettymyksiäkin. Pitää sanoa "ei", silloin kun se sanoa pitää. Vaikka joku siitä pahastuisikin. Mutta välillä unohtuu miten nuori urheilija Neziri vielä on. On ihan luonnollista, että tulee vielä muutama kasvunpaikka eteen juuri tämän tyyppisten asioiden kanssa.

Mikä se kasvunpaikka nyt on?

Pitäisi oppia kuuntelemaan kehoa kaikissa tilanteissa, myös silloin kun ollaan kotiseuran järjestämässä kotikisassa, jättiyleisön edessä. On ymmärrettävää että hänellä ei ollut tässä tilaanteessa halua kieltäytyä toisesta kisasta, mutta todelliset huiput osaavat sanoa tarvittaessa EI, vaikka itsestäkin tuntuu pahalle niin sanoa. Ja niin hän veti Turussa myös iltakisan, vaikka sen vetämisen harjoituksellinen merkitys oli kyllä kyseenalainen. Viileä keli, jalat väsyneinä - asetelmassa oli jopa loukkaantumisriski. Ja joka tapauksessa sellaisen kuormittumisen riski, että kannattiko sitä ottaa viikkoa ennen EM-kisaa?

Mitä tämä nyt tarkoittaa olympialaisia ajatellen?

Onneksi ei vielä yhtään mitään. Hän on joka tapauksessa noussut juoksijana aivan uudelle tasolle. Nyt pitää vaan palautella kehoa ja mieltä hetki, ja sitten taas pienellä terävällä harjoitusjaksolla nostaa kunto elokuuksi. Parhaimmillaan tämä EM-kokemus vain tiivistää tekemistä ja henkistä kovuutta, jolla olympia-areenalla painetaan SE-tulos alle 12,70.

 

Lisää aiheesta