Valikko

Antti Ruuskasen uskomattomalle putkelle päätös Riossa – ”Välillä on hyvä saada turpaan”

Ilkka Palomäki 21.8.2016 07:54
Antti Ruuskasen uskomattomalle putkelle päätös Riossa – ”Välillä on hyvä saada turpaan”

© All Over Press

Ennen Rion olympiafinaalia Antti Ruuskanen ei ollut koskaan jäänyt ilman mitalia olympia- tai EM-kisoissa.

Antti Ruuskanen vastasi Suomen yleisurheilujoukkueen parhaasta sijoituksesta Rion olympiakisoissa. Kuudes sija reilulle 83-metrisellä ei ollut kuitenkaan aivan sitä, mitä menestysnälkäinen suomalainen keihäskansa odotti.

”Olisihan tuossa ollut otettavissa mitali. Kärkikaksikko (Thomas Röhler ja Julius Yego) heitti omalla hyvällä tasollaan. Kolmanteen sijaan olisi ollut ihan hyvät mahdollisuudet. Ei vain tullut tänä päivänä tuon kovempaa”, Ruuskanen totesi kilpailun jälkeen.

”Ongelmaa taisi olla tehon puutteessa, ajoituksessa ja myös päässä. Kaikkeni yritin. Joku heitto olisi voinut lipsahtaa pidemmällekin, mutta tänään tuli tuo tulos. Nyt ainakin huomaa, että on heittänyt.”

Ruuskasen kilpailu lähti väärille jengoille jo avausheiton yliastumisella. Kolmannella edessä oli paineheitto, jonka Ruuskanen selvitti komeasti. Sen jälkeen alkoi hirmuheiton hakeminen riskillä.

Kun kovia heittoja ei ollut takana yli viiteen viikkoon ennen olympiakisojen karsintaa, realiteetit iskivät kasvoille. Tällä tuntumalla homma ei vain pysynyt kasassa.

”Olisihan niitä vähän enemmän voinut olla, mutta ei ole oikein pystynyt. On pitänyt hitaasti kiiruhtaa. Se on tietysti helppo jossitella, mutta vaikea tietää”, Ruuskanen pohti.

”Onhan se ollut aikamoista minuuttipeliä Amsterdamista tähän hetkeen. Ei siinä mitään ylimääräistä ole pystynyt tekemään. Pakko kiittää omaa porukkaa. Ilman tiimiä ympärilläni en olisi välttämättä saanut tuotakaan tulosta.”

***

Ruuskanen loukkasi kylkensä Amsterdamin EM-kisojen finaalissa, jossa tuloksena oli EM-pronssi. Siihen asti Lontoon olympiakisojen kakkoseksi hiljattain noussut Ruuskanen oli matkalla elämänsä kauteen.

”Kesäkuussa tuli urani paras kesäkuun heitto, ja heinäkuussa urani paras heinäkuun heitto. Ei se huono kauden alku ollut. Olin nousukunnossa Amsterdamissa, ja silloin ajattelimme, että täällä olisi se huipennus”, Ruuskanen totesi.

”Siinä tuli muutama muuttuja matkalle, jotka vähän sotkivat asioita. Varmasti teimme jokaisen asian niin hyvin kuin pystyimme. Pitää olla tyytyväinen siihen, kuinka toimimme.”

Neljä vuotta sitten Ruuskanen oli aavistuksen yllättävä olympiamitalisti. Neljässä vuodessa hän on kehittynyt tasolle, jossa olympiakisojen kuudes tila on kaikille tahoille pettymys, vaikka lieventäviä asianhaaroja on pilvin pimein.

”Ei tämä huono olympiadi ollut. Urani paras nelivuotinen. Lontoon pronssi on muuttunut hopeaksi, on tullut EM-kulta ja EM-pronssi sekä pari Suomen mestaruutta. Siinähän tulee ahneeksi, jos meinaa jokaisesta kilpailusta jotain voittaa. Välillä on hyvä saada turpaan, niin tulee nälkää menestyä.”

Vuonna 1984 syntyneen Ruuskasen ura jatkuu, ja tarkoitus on kilpailla neljän vuoden päästä Tokion olympiakisoissa. Tämä kesä oli kuitenkin hyvä osoitus, miten herkkä laji on kyseessä kokeneelle keholle, jonka kyky palautua ei ole enää optimaalinen.

”Täytyy ehkä tehdä harjoitteluun muutoksia, ja hakea keväälle vähän lämpimämpiä olosuhteita harjoitteluun. Nyt kävi huono tuurikin, kun Portugalissa oli kylmät kelit ja jatkuvaa vesisadetta”, Ruuskanen muistutti.

 

Ilkka Palomäki, Rio de Janeiro

Lisää aiheesta