Valikko

Tilaa lehti

Jari-Matti Latvala ja Toyota sensaatiomaiseen voittoon – tämä merkitsee voittoakin enemmän!

Henri Inki, Niko Lehmuskanta 12.2.2017 14:15
Jari-Matti Latvala ja Toyota sensaatiomaiseen voittoon – tämä merkitsee voittoakin enemmän!

Ruotsin MM-rallin lopputulokset: 1. Jari-Matti Latvala, 2. Ott Tänak, 3. Sébastien Ogier © All Over Press

Jari-Matti Latvala ajoi kovaan voittoon Ruotsin MM-rallissa. Voitto oli Toyota Gazoo Racingille ensimmäinen ja se tuli jo tallin toisessa kilpailussa. Urheilulehden Henri Inki ei vielä varaisi toria maailmanmestaruusjuhlien takia.

Henri, kuinka kovasta tempusta puhutaan Latvalan ja Toyota Gazoo Racingin kannalta?

Usein urheilujournalismissa käytetään sensaatio-sanaa turhan heppoisin perusteluin, mutta nyt sitä voi käyttää hyvällä omatunnolla. On uskomatonta, miten talli Tommi Mäkisen johdolla on saanut autosta näin paljon irti, kun otetaan huomioon, että auton testaaminen lumella jäi todella vähäiseksi etenkin Latvalan kohdalla.

Latvala sanoi ennen kauden alkua Urheilulehdelle, että hän uskoo siihen, että loppukauden kilpailuissa Toyota pystyisi taistelemaan palkintokorokepaikoista, mutta alkukausi tulee tallille ja hänelle liian nopeasti. Mutta Monte Carlossa Latvala oli toinen ja Ruotsista tuli voitto. Yhtäkkiä ollaankin siinä tilanteessa, että Latvala johtaa rallin MM-sarjaa. En usko, että Latvalan kommenteissa oli minkäänlaista mediapeliä, vaan lopputulokset ovat olleet yllätyksiä myös hänelle itselleen.

Ruotsin rallin keskinopeus oli todella kova, joten tästä voi vetää johtopäätöksen, että Toyota voi olla yllättävänkin kova seuraavissa kilpailuissa.

Mitä Latvalan voitto kertoo Toyotasta loppukautta ajatellen?

On selvää, että Monte Carlon ja Ruotsin olosuhteet ovat irrallaan muusta MM-kalenterista omanlaisine olosuhteineen, mutta silti näille alkukauden tuloksille on annettava painoarvoa. Toyota Yaris WRC:n suoritus on äärimmäisen kova, kun se voitto jo toisessa kilpailussa.

Mutta kannattaa silti edelleen laittaa jäitä hattuun. Latvala ja Toyota eivät varmasti ajattele vielä mitään MM-titteleitä, vaan keskittyvät tulevaan kilpailuun irrallisena tapahtumana alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Seuraavaksi ajetaan Meksikon sorateillä, joka on alkukauden osalta Toyotalle ennakkoon hankalin paikka näyttää autonsa suorituskykyä. Kauden aikana ajetaan soralla monta kilpailua, joten se itsessään näyttelee suurta roolia, mihin Yaris WRC:n paukut riittävät tällä kaudella. Jos Meksikossa Latvala pystyy taistelemaan voitosta, niin sitten kaikki näyttää pirun hyvältä. Se on Yaris WRC:n ensimmäinen iso testi tällä kaudella. 

Ja se olisi jopa alkukauden lopputuloksia tärkeämpi asia.

Kuinka iso lottovoitto Toyotalle oli Latvalan saaminen talliin?

Todella iso, mutta tässä on turha laittaa kaikkea kunniaa Latvalalle. Toyota Gazoo Racing on yllättänyt kaikki alkukauden osalta. Toki kuskin merkitys on suuri, mutta kyllä alkukauden satutarinasta kiitokset kuuluvat koko Tommi Mäkisen johtamalle tiimille.

Monte Carlon kilpailu oli Latvalan uran yksi parhaimmista, ellei jopa paras. Se oli yksi viisaimmista kilpailuista, mitä häneltä on koskaan nähty. Sama fiilis välittyi myös voitetusta Ruotsin kilpailusta, jossa hän ajoi erittäin kypsästi. Se lupaa paljon hyvää tulevaa ajatellen sekä Toyota Gazoo Racingille että Latvalalle. Itseluottamuksesta kertoo sekin, että Latvala vei voiton Power Stagella - ja vieläpä näytöstyyliin. Kaikki näyttää siltä, että mikään ei jää Latvalasta kiinni tällä kaudella. 

Lisää aiheesta