Valikko

Tilaa lehti

Syksyn viimeinen siirtokala teki yllätysratkaisun - "Raaka päätös"

Pekka Arffman, Jukka Rönkä 11.11.2016 17:33
Syksyn viimeinen siirtokala teki yllätysratkaisun - "Raaka päätös"

© Juha Tamminen

Pekka Arffman pitää Aki Oravan päätöstä jatkaa uraansa Alajärvellä yllätyksenä.

Pekka, Aki Orava teki päätti tehdä kolmevuotisen jatkosopimuksen Ankkureiden kanssa. Oliko Oravan ratkaisu yllätys?

Oli. Hän oli jo kertaalleen päättänyt, ettei hän jatka Alajärvellä ja myös pelinjohtaja Matti Iivarinen vahvisti, ettei Orava jatka Ankkuri-miehistössä. Tätä taustaa vasten Oravan päätös oli yllätys. 

Mikä siirron ratkaisi?

Se oli kahden asian summa. Orava ei ensinnäkään saanut muualta sellaista tarjousta ja kokonaispakettia, että hän oli sen hyväksynyt. Varsinkin Kempele neuvotteli hänen kanssaan pitkään ja tosissaan, mutta Kempeleen paukut eivät riittäneet. Lopulta Alajärvi pystyi tekemään sellaisen paketin, että se sai Oravan pään kääntymään. Toki pohjalla oli Oravan oma sopimus, mutta sen lisäksi pakettiin kuului työpaikan järjestäminen hänen vaimolleen. Lopulta Oravat päättivät muuttaa perheenä takaisin Pohjanmaalle ja siksi he olivat valmiit lyömään sopimukseen myös vuosia. Tämä oli iso ratkaisu paitsi Aki Oravalta, myös koko Oravien perheeltä. Oravan ratkaisu kertoo joka tapauksessa siitä, että pesäpallossa ei ole tällä hetkellä pelaajan markkinat. Oravakin jäi pomppimaan kuin pingispallo ilmoitettuaan, että hän lähtee Ankkureista. Nyt ei vain löytynyt yhtään seuraa, joka olisi voinut oikeasti halunnut hänet ja pystynyt tarjoamaan Oravalle kilpailukykyisen sopimuksen. Ankkureille tämä on iso voitto, mutta kyllähän Oravan taidot riittäisivät milloin tahansa pelaamaan mitaleista ja Suomen mestaruudesta, eivät pelkästään sarjassa säilymisestä. 

Mitä Oravan jääminen tarkoittaa Ankkureiden kannalta?

Valtavan iso asia. Orava on kuitenkin valtakunnan ykköskorin pelaaja ja hänen jäämisensä Alajärvelle merkitsee sitä, että Ankkureilla on realistinen sauma säilyttää ensi kaudella sarjapaikkansa. En nyt vielä nostaisi Ankkureita keskikastiin, mutta kyllä tämä uutinen on raaka uutinen Pattijoen, Imatran ja totta kai myös Kempeleen kannalta. Janne Kivipellon menetys on toki takaisku Ankkureille, mutta hän ei käytännössä pelannut päättyneelläkään kaudella loukkaannuttuaan kauden alussa. Sitä paitsi Ville Väliahossa on paljon potentiaalia, vaikka hän kärsikin toissa kaudella lautaskammosta. Petrus Puputin lähtö on myös miinus, mutta kokonaisuudessaan Ankkurit ei juurikaan heikenny päättyneestä kaudesta, kun ottaa sen huomioon, että Janne Kivipelto oli sivussa lähes koko kauden.

Viimeisimpien tietojen mukaan myös Sotkamo olisi ollut jollakin tasolla kiinnostunut Oravasta. Voiko tämä pitää paikkaansa? 

Niin ne väittävät, mutta jotenkin nuo väitteet tuntuvat uskomattomilta. Se tiedetään, että Sotkamossa on Toni Kohosesta alkaen paljon sellaisia pelaajia ja taustaihmisiä, jotka arvostavat Oravaa suuresti ja jotka olisivat halunneet hänen palaavan takaisin Sotkamoon, mutta kyllähän Oravan hankkiminen olisi sotinut näitä Sotkamon muita ratkaisuja vastaan – ellei Orava olisi ollut jonkinlainen välillinen paikkaaja sille, että Jani Komulainen lopettaisi uransa. Mutta vaikea sitä uskoa. Joka tapauksessa siirtosysky alkaa nyt olla paketissa. Jos joku iso kala liikkuu vielä, se on Jani Komulainen, mutta se liikkuminen on Sotkamon sisäistä liikkumista.