Valikko

Tilaa lehti

Raju arvio - "Komulaisen muistosanojen aika ei ole nyt - hän palaa vielä"

Pekka Arffman, Jukka Rönkä 9.1.2017 19:37
Raju arvio - "Komulaisen muistosanojen aika ei ole nyt - hän palaa vielä"

Pekka Arffman ei suostu uskomaan, että Jani Komulaisen lopettamispäätös olisi pysyvä.

Pekka, yksi pesäpallokenttien kaikkien aikojen suurimmista pelaajista, Jani Komulainen, ilmoitti maanantaina lopettavan uransa. Tuliko päätös lopulta kuitenkin yllätyksenä?

Tuli. Totta kai Komulaisen lopettamisaikeista on tiedetty, mutta silti: Komulainen on edelleen tässä valtakunnassa kolmen taitavimman mailankäsittelijän joukossa ja hänellä olisi halutessaan vielä useita pelivuosia jäljellä aivan lajin ehdottomalla huipulla. Yllätyksellisyyttä lisää myös se, että vaikka Komulainen on varmaan itsekin miettinyt uransa jatkoa, niin Jymy ja varsinkin pelinjohtaja Mikko Kuosmanen halusivat nuorentaa joukkuetta ja Komulainen oli se pelaaja, jota työnnettiin lopettamaan. Itselleni myös tämä ulottavuus tässä asiassa on yllättävä piirre.

Miksi Jymy sitten halusi päästä eroon Komulaisesta?

Jymyn sisällä on kaksi linjaa. Toisen linjan mukaan oleellista on vain voittaminen ja nimenomaan se, että Jymy voittaa. Kuosmanen edustaa linjaa, joka ajattelee asiasta hieman laveammalla kaarella ja siihen kaareen mahtuu muitakin arvoja kuin voittaminen. Tarve nuorentaa joukkuetta on osa tätä ajattelua. Samoin esimerkiksi se, onko pesäpallon etu, että Sotkamo ja Vimpeli pelaavat joka vuosi finaalissa – ja Sotkamo voittaa vuosi toisensa jälkeen mestaruuden. En sano, etteikö Kuosmanenkin halua voittaa ja etteikö Komulainen olisi voinut halutessaan jatkaa pelaamistaan Jymyssä, mutta kuosmalaisessa ajattelutavassa asioita on uskallettava ajatella pidemmällä ja laajemmalla perspektiivillä.

Onko Komulaisen lopettaminen Jymylle menetys?

On, siitä ei ole kahta sanaa. Kuten sanoin, Komulainen on edelleen mailassa Suomen kolmen parhaan pelaajan joukossa ja hänen arvoaan lisää hänen kylmäpäisyytensä ratkaisevissa otteluissa. Olen varma, että Vimpelissä päätöstä tervehditään ilolla, sillä Vimpeli on tämän päätöksen myötä ilman muuta ykkössuosikki ensi syksyn Suomen mestariksi. Sotkamo pystyy paikkaamaan Komulaisen lopettamisen vain yhdellä tavalla – siten, että hän pitää itsensä kunnossa ja hyppää kehiin jälleen heinäkuussa. Minun edelleen todella vaikea uskoa, että Komulaisen päätös olisi ehdottoman lopullinen. Sotkamossa on ennenkin nähty, että lopettaneita pelaajia vedetään telakalta tositoimiin ja en olisi yhtään yllättänyt, jos kesällä kävisi niin myös Komulaisen kohdalla.

Voidaanko Komulaisen lopettamisesta tehdä jotain muita johtopäätöksiä – esimerkiksi se, että Antti Hartikainen olisi siirtymässä kokonaan jokeripaitaan?

Se on hyvä kysymys. Hartikainen pelasi kokonaisuudessaan yhden heikommista kausistaan, mutta siihen oli looginen syy: hän ei ollut vieläkään täysin toipunut toissa vuoden leikkauksestaan ja Sotkamossa pelätään, tuleeko Hartikaisesta enää koskaan samanlainen pelaaja kuin hän parhaimmillaan oli. Tätä taustaa vasten voisi tietenkin spekuloida, olisiko Hartikainen siirtymässä kokonaan jokeriksi, mutta kyllähän Kuosmanen saa olla aikamoinen keisari, jos hän aikoo oikeasti paikata Hartikaisen aukon ulkokentällä. Eli en usko. Kyllä Kuosmasen päähuoli ensi kesänä on, millä hän korvaa Komulaisen – muuten kuin kutsumalla Komulaisen reservistä etulinjaan kesken kauden.

Yksi syksyn villeimmistä huhuista oli, että Jani Komulainen olisi neuvotellut Imatran kanssa. Oliko näissä tiedoissa mitään perää?

Oli. Imatralla oli halukkuutta ja taloudellinen mahdollisuus palkata Komulainen ja he tunnustelivat asiaa Komulaiselta itseltään, mutta asia ei edennyt sitä pidemmälle.

Miten suurena pelaajana Jani Komulainen jää pesäpallon historiaan?

Sanon suoraan, että Komulaisen muistosanojen aika ei ole vielä. Hän palaa vielä pelikentille – siitä olen varma.

Katso oheiselta videolta Pekka Arffmanin arvio Jani Komulaisesta (2015).