Valikko

Hurja hanke - Olympiakomitea ja Superpesis haluavat pesäpalloilijat Tokion olympialaisiin

Pekka Arffman, Jukka Rönkä 17.11.2016 19:14
Hurja hanke - Olympiakomitea ja Superpesis haluavat pesäpalloilijat Tokion olympialaisiin

Pekka Arffman ihmettelee pesäpalloseurojen nuivaa suhtautumista ajatukseen saada Suomesta softball-joukkue Tokion olympialaisiin.

Pekka, Suomen olympiakomitea ajaa Urheilulehden tietojen mukaan vakavissaan hanketta Suomen naisten softball-maajoukkueen saamisesta Tokion olympialaisiin 2020. Mistä tässä hankkeessa on kysymys?

Kysymys on siitä, että Olympiakomitea ja Pesäpalloliitto tutkivat mahdollisuuksia koota naispesäpalloilijoista maajoukkue, joka voisi edustaa Suomen vuoden 2020 kesäolympialaisissa. Olympiakomitealla on ollut merkittävä rooli hankkeen nostamisessa tapetille. Pesäpalloliikkeen puolella tilanne on ristiriitaisempi. Hanketta ajaa voimaikkaimmin Superpesis Oy:n toimitusjohtaja Jussi Pyysalo, mutta seuratasolla ajatus ei ole saanut tuulta alleen. Itse asiassa suhtautuminen on ollut jopa negatiivista. Seurat ovat huolissaan siitä, miten pelaajien päästäminen olympialaisiin vaikuttaa normaaliin sarjaan – niin olympiavuonna kuin sitä edeltävinä vuosina, jolloin Suomen pitäisi karsia pääsystä olympialaisiin. Ensi vuoden EM-kisat – jonne Suomi mitä ilmeisemmin saisi villin kortin – pelataan kesä-heinäkuun vaihteessa eli päällekkäin Itä-Lännen kanssa, vuonna 2018 on MM-kisat ja Tokion olympialaiset järjestetään heinä-elokuun taitteessa.

Miten itse suhtaudut tähän olympiahankkeeseen? Onko siinä järkeä?

Onhan tämä täysin ainutlaatuinen mahdollisuus pesäpallolle ja siksi ihmettelen tätä vastustusta ja ennen kaikkea tätä henkeä, jolla olympia-ajatus on otettu vastaan. Toisaalta tällaistahan tämä elämä on. On ihmisiä, jotka lähtevät näissä tilanteissa miettimään sitä, miten tämän kaltaiset ideat tehtäisiin mahdollisiksi - ja on ihmisiä, jotka tällaisten haasteiden edessä miettivät vain sitä, miksi nämä ovat mahdottomia. Toivottavasti pesäpalloliikkeestä löytyisi nyt sen verran avarakatseisuutta, että idea ainakin tutkittaisiin aidosti ja avoimesti.

Kuinka realistinen tämä hanke on?

Se on selvää, että haaste ei ole helppo, mutta tässä ollaan taas asennekysymyksen ääressä: annetaanko asiassa heti periksi vai yritetäänkö löytää väylä ja reitti, jolla tämä unelma tehtäisiin mahdolliseksi. Pohdimme tätä kysymystä muutaman pesäpalloasiantuntijan kanssa ja totta kai softball on pelinä monessa mielessä eri peli kuin pesäpallo, eikä pesäpalloilijoista tule sormia napsauttamalla softballin pelaajia. Suurin ero on lukkaripeli. Pallo heitetään samalla tavalla kuin baseballissa lyöjän edestä, mutta toisin kuin baseballissa, softballissa pallo heitetään alakautta. Syöttö saattaa kuulostaa helpolta, mutta hyvältä syöttäjältä irtoaa sellainen linko, että siihen osutaan keskimäärin vain joka kolmannella lyönnillä. Tästä päästään toiseen suureen eroon eli palloa pitää lyödä vaakasyöttöön. Ulkopelissä on enemmän samanlaisia peruselementtejä kuin pesäpallossa, mutta lukkarin löytäminen ja lyömään oppiminen ovat suuria haasteita. Kysymys on itse asiassa niin erilaisesta pelistä, että varmasti tässä kannattaisi perehtyä kunnolla Euroopan tasoon ja miettiä, onko meillä realistisia mahdollisuuksia saada sellainen joukkue kasaan, joka voisi menestyä ensi kesän EM-kisoissa. Korostan kuitenkin sitä, että ei tätä ajatusta tutkimatta kannata hylätä. Nyt vain on löydettävä ratkaisu, miten tämä idea voitaisiin saada toteutumaan.

Onko olympiaunelmaan oikeasti olemassa mahdollisuus, jos seurat ovat ainakin ensivaiheessa ottaneet näin jyrkän ei-kannan?

Turha tässä on jäädä näitä kyyristelijöitä kuuntelemaan. Ohitetaan heidät ja tarvittaessa koko seurataso. Pesäpallossa on paljon Carita Toiviaisen ja Riika Räsäsen kaltaisia, turhan nuorena lopettaneita pelaajia, jotka voisivat hyvinkin syttyä mahdollisuudesta pelata olympialaisissa. He voisivat keskittyä softballin harjoitteluun ja muodostaa joukkueen runkoon. Olen vakuuttunut, että jos juna pannaan liikkeelle, sen kyytiin hyppää sen jälkeen aktiivipelaajia ja nuoria pelaajia, jotka ymmärtävät mitä mahdollisuus edustaa Suomea olympialaisissa tarkoittaa. Olympiakomitea on joka tapauksessa valmis tukemaan softball-hanketta, enkä usko muutenkaan, että hankkeen rahoitus olisi lopulta mikään ongelma, sillä eihän tällaista markkinointitilaisuutta pesäpallolla ole ollut, varsinkaan naispesäpallolla. Ja vaikka matka kahdeksan maan olympiaturnaukseen onkin pitkä, niin kannattaa miettiä edes hetki sitä, jos kerrankin pääsisi pelaamaan 30 000 paikalla olevan katsojan ja maailmanlaajuisen tv-yleisön edessä.

 

 

 

 

 

 

Lisää aiheesta