Valikko

Tilaa lehti

Wuorela: Loeb saa nakkinsa lähes ilmaiseksi

Toimitus 1.10.2010 21:27
Wuorela: Loeb saa nakkinsa lähes ilmaiseksi

Getty Images

Urheilulehden ralliasiantuntija Miika Wuorela sanoo Sebastien Loebin saavan MM-kruununsa lähes ilmaiseksi ranskalaisen otettua turvallisen johdon ja saatua selkäänsä taakse turvakseen kaksi muuta Citroenia.

Miika, pääseekö Loeb nyt liian helpolla Ranskan MM-rallissa?

Kyllä. Pahimmat uhkaajat ovat neljä Citroën-kollegaa, joten minkäänlaista kilpailua ei saada aikaiseksi. Tiimillä on helpot konstit tehdä liian nopea tiimiläinen aisoihin tekemällä autosta hengettömän vaikkapa ahtopainetta laskemalla. Nämä ovat tämän rallin realiteetit. Loebin auto vaikka kannetaan maaliin, jotta mestaruus varmistuu ja lukuisat vip-vieraat saavat haluamaansa nähtävää. Sehän on tässä tapauksessa vain vastuksen puutetta, kun Ford ei pysty millään muotoa haastamaan ainutta vastustajaansa. Loebin haasteet löytyvät siitä, kestääkö auto tai pysyykö hän innostuksissaan tiellä koko kisan ajan.

Menivätkö Fordin asfalttitestit nyt hukkaan, kun vauhti ei ole yhtään noussut?

Näinkin voi sanoa. Vähän samalla tavalla Ford testasi ennen Bulgarian MM-rallia ja joutui pettymään. Työn määrä on kohdillaan, mutta laatu ei. On paha sanoa asiasta mitään syvällistä, kun ei tiedä käytettävissä olevia resursseja, mutta tiedossa olevilla faktoilla, jotain on selvästi mennyt metsään. Toisaalta Citroën testaa myös sallitun maksimimäärän, mutta heille se riittää auton huippuvireeseen saattamiseksi. Kilpakuljettajan ei välttämättä tarvitse olla haka auton säätämisessä, mutta kyllä se paljon asiaa helpottaisi. Hirvonen ja Latvala tuntevat autojensa tekniikan erittäin hyvin, mutta kommunikaatio insinöörien kanssa on kenties jollakin tavalla vajavaista. Nämä ovat tosin kaikki vain arvailuja paremman tiedon puutteessa.

Onko Ranskan osakilpailu muutoin puolustanut paikkaansa MM-sarjassa?

Ei aivan täydellisesti. Ralli on viivästynyt luvattoman paljon erinäisistä syistä johtuen. Lisäksi rallin etähuoltopaikka Mulhousen pikkukylässä oli melko sekava. Järjestäjä ei onnistunut pitämään villisti käyttäytyvää yleisöä aisoissa. Aamulla eräs katsoja menehtyi sydänkohtaukseen erikoiskokeella, mutta muutoin on onneksi säästytty onnettomuuksilta. Loebia kannatetaan, ajetaanhan miehen kotikulmilla. Ranskalaisyleisö on erittäin fanaattista ja omistaa huolta pitävää – vähän kuten suomalaiset konsanaan. Nyt on Loebin suuren juhlan vuoro ja sen hän on myös ansainnut.