Valikko

F1 2016

Lisää autourheilusta »

Lisää autourheilusta »

Tulossa Itävallan GP / 9.7.2017 15:00
Jäljellä 10P 23T 30M 59S

Mustakari: Buttonissa on potkua

Toimitus 5.11.2007 20:21
Mustakari: Buttonissa on potkua

Jenson Button

Hondan F1-kuljettaja Jenson Button ei päättyneellä kaudella palkintopallilla juhlinut. Hondan kausi oli kaiken kaikkiaan pettymys, sillä tallin toinen kuski Rubens Barrichello ei kerännyt pistettäkään. "Button on taitava kuljettaja, mutta Honda ei ole pystynyt rakentamaan hänelle tarpeeksi hyvää autoa", Urheilulehden Erkki Mustakari miettii.

Formula ykkösissä ei tälläkään kaudella koettu japanilaistallien nousua. MM-pisteissä paras japanilaistalli oli Toyota, mutta sekin löytyy vasta sijalta kuusi. Toyota punastelee häpeillen myös sille, että sen asiakastalli Williams pärjäsi huomattavasti paremmin olemalla valmistajien sarjan neljäs. Myös Hondalle kausi oli nolo. Honda-kuljettajista Jenson Button pystyi keräämään vaivaiset kuusi MM-pistettä kuljettajien sarjassa ja Rubens Barrichellon pistetili jäi kokonaan avaamatta. Koska Japani on merkittävä autojen valmistusmaa, siltä voisi odottaa menestystä myös autoilun kuningassarjassa.

Hondan ykköskuski Button muistetaan edelleen hyvin kauden 2005 kuljettajasopimussähläyksistä. Britti oli vaihtamassa BARilta Williamsille, mutta muutti yllättäen mielensä, osti itsensä isolla rahalla ulos Williams-sopimuksestaan ja jäi BAR-talliin. BAR myytiin pian sarjapaikkaa haikailleelle Hondalle. Jälkeenpäin taakse katsellessa ja Nico Rosbergin vakuuttavien Williams-kausien jälkeen, ei voi olla pohtimatta sitä, tekikö Button kuitenkaan oikeaa päätöstä.

"Päätös oli mikä oli ja näillä mennään. Varmasti Button itsekin sitä joskus miettii", Urheilulehden Erkki Mustakari kuittaa."Button on hyvä kuljettaja, joka on viime aikoina ollut lähinnä olosuhteiden uhri. Honda ei ole pystynyt rakentamaan sellaista autoa, jolla kilpailtaisiin sarjan kärkisijoista. Hondan vaisuus auton rakentamisessa tietysti hieman hämmästyttää, mutta yksi siihen on vaikuttanut syy on japanilaisen yritysjohtamismallin sopimattomuus tähän lajiin", Mustakari muistuttaa.

Buttonista odotettiin suurta brittisankaria Ykkösiin vielä muutama vuosi takaperin. Nyt McLarenin superlahjakas tulokaskuljettja Lewis Hamilton on kuitannut sen nimikkeen ja 27-vuotias Button näkee mestaruuden, maineen ja kunnian hälvenevän pikkuhiljaa horisonttiin. Kaudella 2007 Button oli tuloslistoilla parhamimmillaan viides ja kymmenen parhaan joukkoon hän mahtui vain kolmasti. Keskeytyksiä tuli tilille kuusi.

"Button kuuluu taidoiltaan varmasti edelleen kymmenen parhaan kuljettajan joukkoon tämän päivän F1-sarjassa. Hän vain vaikuttaa ajotaidoiltaan heikommalta, koska hänen kovimmilla kilpailijoillaan on niin paljon paremmat autot. Buttonilla on varmasti vielä annettavaa tähän sarjaan, eikä hänen minun mielestäni vielä kannata miettiä lopettamista. Buttonia ennemmin eläkepäiville joutavat David Coulthard, Mark Webber, Jarno Trulli ja Giancarlo Fisichella", Mustakari heittää.

"Jotta Buttonille tulisi menestystä, täytyy Hondan pystyä korjaamaan virheensä ja kyetä rakentamaan sellainen auto, joka haastaa Ferrarit ja McLarenit. Haaste ei ole vähäinen", Mustakari hymähtää.