Valikko

F1 2016

Lisää autourheilusta »

Lisää autourheilusta »

Tilaa lehti

Tulossa Monacon GP / 28.5.2017 15:00
Jäljellä 1P 11T 6M 51S

Ylimääräisille F1-renkaille olisi kysyntää ­–”Tuskin löytyy”

Toimitus 6.7.2012 23:31
Ylimääräisille F1-renkaille olisi kysyntää ­–”Tuskin löytyy”

Lewis Hamilton oli toisen harjoitusjakson nopein. (Getty Images)

Britannian GP:n perjantain vapaat harjoitukset jouduttiin ajamaan kohtuullisen rankassa sateessa. Urheilulehden Erkki Mustakarin mukaan renkaat ovat tänä viikonloppuna pääosassa.

Eki, ennusteet lupaavat lauantaillekin sadetta. Miltä tilanne vaikuttaa perjantain jälkeen?

Perjantaina ajettujen kierrosaikojen perusteella on turha veikata vahvuuksista siis yhtään mitään. Suurin osa kuljettajista säästi sadekelin renkaitaan, koska niitä on koko viikonloppua varten ainoastaan kolme sarjaa. Tämä on rengassäännön määräämä asia. Niin sanottuja välikelin renkaita on kullakin kuljettajalla neljä sarjaa, mutta perjantaina radalla oli niin paljon vettä, että niiden käyttäminen oli täysin mahdotonta. Sadekelinkin renkailla kuljettajilla oli täysi työ pitää auto radalla. Kun sääennuste lupaa suurin piirtein samanlaista keliä koko viikonlopuksi, renkaiden säästäminen lauantaita ja sunnuntaita varten oli vain järkevää.

Eikö tällaisessa tilanteessa pitäisi vähän joustaa ja sallia kullekin kuljettajalle yksi ylimääräinen sadekelin rengassarja?

Ajatuksena hyvä ja kannatettava, mutta tuskin Pirelli on edes tuonut Silverstoneen niin paljon ylimääräisiä sadekelin renkaita, että niitä riittäisi kaikille 24 kuljettajalle ylimääräinen setti. Jos niitä on riittävästi ja jos tuomaristo on valmis niiden käytön sallimiseen, silloin se voisi toteutua. Toistaiseksi on kuitenkin elettävä niillä sarjoilla jotka ovat olemassa. Yleisön kannalta oli kurjaa, että kuljettajat ajoivat renkaita säästääkseen vain vähän kierroksia ja pitkät tovit radalla oli vain yksi tai kaksi autoa samanaikaisesti.

Jos kuitenkin hieman yrittää ennakoida tulevaa, niin löytyykö sateiselta radalta mitään sellaista, joka valaisisi tilannetta aika-ajoa ajatellen?

Lähtökohtaisesti tilanne on se, että vahvat aika-ajajat ovat vahvoja, on keli sitten mitä tahansa. Ainoa asia, mitä kukaan ei voi ennakoida, on se, että joku vahvakin voi sortua virheeseen liukkaalla ja märällä radalla. Ja taas toisaalta, joku harvemmin hyvin aika-ajossa onnistuva voi pienellä tuurilla ja rohkealla ajolla yllättää. Jos keli muuttuu siihen suuntaan, että välikelin renkaita voidaan käyttää, silloin lähestytään aika normaalia aika-ajotilannetta. Silloin yllätykset vähenevät.