Valikko

F1 2016

Lisää autourheilusta »

Lisää autourheilusta »

Tulossa Euroopan GP / 25.6.2017 16:00
Jäljellä 2P 14T 34M 38S

Suuria odotuksia monella - "Räikkönenkin lupaava"

Toimitus 11.5.2012 14:30
Suuria odotuksia monella - "Räikkönenkin lupaava"

Getty Images

Lotuksen Kimi Räikkönen ja Romain Grosjean olivat hyvin kärkikuljettajien vauhdissa mukana perjantain harjoituksissa.

Eki, Ferrarin Fernando Alonso oli ensimmäisen ja McLarenin Jenson Button toisen harjoituksen nopein kuljettaja. Iltapäivällä Lotuksen Räikkönen oli kuitenkin viides ja Grosjean kuudes. Miten tulokset suhteutuvat aika-ajoa ajatellen?

Näin perjantaisin kaikki kokeilevat autoissaan uusia nopeutta parantavia osia ja vaikka vahvuusvertailu onkin sen takia vaikeaa, niin jonkun suunnan ne kuitenkin tarjoavat. Siten McLaren, Red Bull, Mercedes ja Lotus muodostavat kärkinelikön ja kun ajat ovat kohtuullisen lähellä toisiaan, voi olettaa, että näiden tallien miehet taistelevat aika-ajossa kärkiruuduista.

Entä sitten Ferrari, johon kohdistuu tämän viikonlopun aikana suuria odotuksia?

Tämän päivän perusteella on pakko sanoa, että Ferrarilla riittää vielä puuhaa huippunopeuden löytämiseksi. Nyt en viitsi edes puhua mitään harjoituksissa käytetyistä polttoainemääristä, koska ne ovat joka tapauksessa melko lähellä toisiaan talleista riippumatta. Räikkönen kokeili aamun harjoituksessa kolmea eri etusiipeä autossaan ja se kertoo sen, että moni muu on tehnyt samanlaisia kokeiluja.

Mikä sitten ratkaisee paremmuuden lauantain aika-ajossa?

Se tietysti kenen auto on vahvin juuri tällä hetkellä. Mutta on kysymys vain yhden nopean kierroksen ajamisesta. Tällä radalla on kilpailun voitto otettu viimeisen 10 vuoden aikana yhdeksän kertaa paalupaikalta ja sen perusteella voisi sanoa, että paalun valloittaminen on erittäin tärkeätä. Nyt on kuitenkin uudet tuulet puhaltamassa ja niistä tuulista merkittävin on renkaiden toimiminen pitkissä vedoissa. Paalu on edelleen tärkeä, mutta ei läheskään niin tärkeä asia kuin edeltävien 10 vuoden aikana. Nyt kilpailu voidaan aivan yhtä hyvin voittaa vaikkapa viidennestä lähtöruudusta.

Keneltä voisi odottaa yllätystä, nimenomaan aika-ajossa?

Mielestäni parhaat mahdollisuudet ovat Red Bullin ja McLarenin miehillä. Tämä on asia, joka perustuu siihen mitä olemme toistaiseksi nähneet tämän kauden aikana. Toki omat mahdollisuutensa on myös Mercedeksen miehillä eikä kai Lotuksen kuljettajiakaan voi kokonaan unohtaa.

Mitä Heikki Kovalainen ja Caterham saattavat aika-ajossa tarjota?

Parhaassa tapauksessa Kovalainen saattaa nousta mukaan Q2:een, mutta jos olosuhteet pysyvät vakaina, eli poutaisina, niin tehtävä on vaikea. Harjoitusten aikana emme nähneet juuri yhtään suuremman luokan virhettä yhdeltäkään kuljettajalta, joten jos sama tendenssi jatkuu, silloin Kovalaisen mahdollisuudet yltää Q1:ssä 17 nopeimman joukkoon ovat heikot.