Valikko

F1 2016

Lisää autourheilusta »

Lisää autourheilusta »

Tilaa lehti

Tulossa Kanadan GP / 11.6.2017 21:00
Jäljellä 13P 0T 59M 23S

Räikkösen rengastaktiikka ei auennut - "Mihinkä se niitä renkaita mahtoi säästää?"

Toimitus 21.4.2012 23:31
Räikkösen rengastaktiikka ei auennut - "Mihinkä se niitä renkaita mahtoi säästää?"

Getty Images

Mysteeri Kimi Räikkösen erikoisen rengastaktiikan ympärillä jatkuu. Räikkösen mukaan talli halusi säästää renkaita, minkä vuoksi hän ajoi vain yhden nopean kierroksen toisessa aika-ajosessiossa ja putosi jatkosta.

Eki, Kimi Räikkösen mukaan hän ajoi toisessa aika-ajosessiossa vain yhden nopean kierroksen, koska talli halusi säästää renkaita. Miltä taktiikka kuulostaa?

Totta kai renkaiden säästäminen on Bahrainin radalla iso osa taktiikkaa, mutta tässä jäi epäselväksi,  että mihinkä se mahtoi niitä renkaita säästää? Säästettiinkö niitä kolmatta osiota vai kilpailua varten? Se jäi epäselväksi. Jos Kimi olisi päässyt kolmanteen osioon mukaan, niin totta kai hän olisi käyttänyt yhden käyttämättömän rengas-sarjan siinä ja yrittänyt niin lähelle paalupaikkaa kuin suinkin mahdollista. Ensimmäisestä osiosta Kimi selvisi jatkoon kovilla renkailla. Nyt hänellä on kilpailua varten kaksi sarjaa käyttämättömiä pehmeitä renkaita. Nopeasti renkaita kuluttavalla radalla ei toisaalta ole suurta merkitystä sillä joutuuko aloittamaan kilpailun renkailla, joilla on ajettu kolme kierrosta tai renkailla, joilla ei ole ajettu metriäkään. Usein vähän käytetty rengas, kun se on uudelleen ”paketoitu” ja lämmitetty esimerkiksi lähtöä varten, toimii lähes yhtä hyvin ja joskus jopa paremmin kuin sarja, jota ei ole käytetty lainkaan.

Tarkoittaako tämä sitä, että jos Kimi olisi päässyt mukaan kolmanteen osioon, hän olisi käyttänyt siinä vain yhden sarjan pehmeitä renkaita ja kilpailua varten olisi sitten ollut reservissä vielä yksi sarja samaisia renkaita?

Sitä juuri. Nyt kun hän ei päässyt ajamaan lainkaan kolmannessa osiossa, hänellä on kaksi sarjaa korkkaamattomia pehmeitä rengassarjoja kisaa varten. Toisaalta Sakhirin radalla on pitkien vetojen tuloksena käynyt ilmi, että silloin on käytettävä kovempaa seosta. Pehmeällä pystynee ajamaan ehkä 10 kierrosta hyvää vauhtia, sitten se on siinä. Näin ollen on hyvin mielenkiintoista nähdä, kuinka Räikkönen tulee rengasrulettinsa pelaamaan. Oma arvioni on seuraava: Hän aloittaa pehmeillä, ottaa kovat ensimmäisellä stopilla ja kovat toisellakin stopilla ja uudelleen pehmeät viimeisellä, todennäköisesti aika lyhyellä, vedolla.  We’ll see.