Valikko

F1 2016

Lisää autourheilusta »

Lisää autourheilusta »

Tilaa lehti

Tulossa Monacon GP / 28.5.2017 15:00
Jäljellä 1P 11T 6M 17S

Räikkösen mysteeri syvenee - "Jokuhan siinä mättää"

Toimitus 21.4.2012 17:17
Räikkösen mysteeri syvenee - "Jokuhan siinä mättää"

Getty Images

Urheilulehden F1-analyytikko Erkki Mustakari on ihmeissään Kimi Räikkösen epäonnistuttua jälleen aika-ajoissa.

Eki, Kimi Räikkönen teki jälleen virheen ja kuvitteli yhden vedon riittävän aika-ajojen toisessa osassa pääsyyn 10 sakkiin. Mutta eipä riittänyt. Mikä ihme Räikköstä vaivaa?

Hyvä kysymys. Tekisi mieli sanoa edelleen, että kysymys on vain Räikkösen omien säätöjen laittamisesta kohdalleen. Mutta onhan se kumma, Räikkönen ei saa kertaakaan vietyä kisaviikonloppujaan läpi sillä lailla, että voisi olla kaikkeen tekemiseen tyytyväinen. Nyt tuloksena oli kupru aika-ajojen kakkososiossa ja jääminen 11. lähtöruutuun. En tiedä mitä sanoa. Jokuhan siinä mättää, mutta en nyt vielä tekisi kuitenkaan mitään liian radikaaleja johtopäätöksiä.

Sunnuntain kisa taitaa olla kuitenkin kuitattu?

Normisuorituksella Kimi ajaa maaliin sijalla kuusi tai seitsemän, mutta jos kaikki menee nappiin, hän voi olla sijoilla 4-5. Sen parempaan en jaksa nyt uskoa, vaikka Räikkönen on niitä miehiä, josta ei koskaan voi tietää varmuudella mihin hän pystyy.    

Paalun otti nyt Red Bullin Sebastian Vettel. Oliko tämä merkki siitä, että Vettel on tehnyt ”paluun” kärkikahinoihin vähän vaatimattomamman alkukauden jälkeen?

Toki se on mahdollista, mutta kisassa kaikki riippuu siitä, kuinka paljon Vettelin auto kuluttaa renkaita  Alkukausi on osoittanut sen, että vaikka Nico Rosberg ottikin Kiinassa voiton paalupaikalta, niin aika-ajo on yksi asia ja kilpailu kokonaan toinen. Aika-ajossa hyvä nopeus yhdellä kierroksella on kaiken a ja o, mutta kun kilpailussa pitää ajaa hyviä kierrosaikoja yli 20 putkeen, silloin vasta todelliset erot tulevat ilmi.  En toki epäile hetkeäkään etteikö Vettelillä ole kaikki eväät myös kilpailun voittamiseen, sillä jo avauskilpailussa, Australian Melbournessa, missä hän ajoi toiseksi, hyvä kisavauhti tuli todistetuksi. Lisäksi tallikaveri Mark Webberin aika-ajon kolmas sija kielii siitä, että Red Bulleja kiusanneet vaivat on saatu korjattua.  

Kärjen tuntumasta löytyvät myös molemmat McLarenit – Lewis Hamilton kakkosena ja Jenson Button nelosena. Tämä kaksikko lienee Vettelin pahin uhka kilpailussa?

Se on ilman muuta selvää. Sunnuntain kisassa on 4-5 voittajasuosikkia ja McLarenit kuuluvat siihen kastiin. Bahrainissa startilla on keskimääräistä suurempi merkitys, sillä Bahrainissa on paljon hiekkapölyä ja kärjessä ajava auto hyötyy suuresti puhtaassa ilmassa ajamisesta, varsinkin täydellä kuormalla ajettaessa.  Uskon, että ensimmäisen kierroksen jälkeen kärkikolmikossa ajavat Vettel, Hamilton ja Rosberg.  Järjestys ei välttämättä ole tämä, mutta näihin nimiin kuitenkin uskon.

Heikki Kovalainen teki miehen työn puristamalla itsensä aika-ajon kakkososioon. Mitä häneltä voi odottaa kilpailussa?

Vaikka toivoisin jotakin hyvää ja poikkeuksellista, niin fakta on se, että kilpailun kuluessa Mersun Michael Schumacher (17.), Toro Rosson Jean-Eric Vergne (18.) ja Williamsin Pastor Maldonado (22.) ottavat Heikin ajamalla kiinni ja pudottavat Heikin taistelemaan tallikaveriaan Vitali Petrovia vastaan.  Toisaalta olosuhteet ovat Sakhirin radalla helteen ja kuumuuden takia kovat ja muutenkin rata rankaisee helposti jos kuljettaja sortuu virheisiin. Näiden odottamattomien tapahtumien avulla Kovalainen voi saavuttaa toistaiseksi kauden parhaan tuloksensa. Pelkällä ajamisella ja omaan kyytiin luottamisella, se ei valitettavasti vielä onnistu.