Valikko

F1 2016

Lisää autourheilusta »

Lisää autourheilusta »

Tilaa lehti

Tulossa Monacon GP / 28.5.2017 15:00
Jäljellä 1P 11T 19M 9S

Räikkösen mahdollisuudet olemattomat – ”Musta hevonen selvillä”

Toimitus 22.6.2012 19:29
Räikkösen mahdollisuudet olemattomat – ”Musta hevonen selvillä”

Kimi Räikkönen (Getty Images)

Euroopan GP:n vapaat harjoitukset eivät vakuuttaneet Urheilulehden Erkki Mustakaria siitä, että Lotuksen Kimi Räikkönen ja Romain Grosjean olisivat nousemassa kärkilähtöruutuihin.

 Eki, Red Bullin Sebastian Vetteliä lukuun ottamatta Valencian katuradalla ajetut vapaat harjoitukset eivät juuri kertoneet ketkä ovat nopeita ja ketkä eivät?

Se on totta. Nykytyyliin kaikki hakivat nyt autoihinsa kisasäätöjä suhteellisen raskailla bensakuormilla. Varsinaisia nopeita vetoja kevyemmällä bensakuormalla ajoivat ainoastaan Force Indian Nico Hulkenberg, Sauberin Kamui Kobayashi ja Williamsin Bruno Senna. Tästä syystä miehet löytyivätkin päivän päätteeksi tulosluettelon kärkipäästä. Ainoa kymmenen nopeimman joukkoon ajanut kuljettaja, joka teki päivän parhaan aikansa kovilla renkailla, oli Mercedeksen Nico Rosberg.

Lotuksen Romain Grosjean oli kahdeksanneksi ja Kimi Räikkönen 11. nopein. Mistä se kertoo?

Kumpikin vei läpi melko normaalin perjantaiohjelman, jolla selvitettiin rengasseosten kestävyyttä. Siltä osin päivä oli onnistunut ja muutenkin kumpikin kuljettaja oli päivän tekemiseen ja auton käyttäytymiseen tyytyväinen. On huomattava, että vaikka Vettel olikin nopein, niin Ferrarin Fernando Alonso oli vasta seitsemänneksi nopein, Red Bullin Mark Webber yhdeksäs, McLarenin Jenson Button 12. ja hänen tallikaverinsa, Lewis Hamilton peräti vasta 14.  Eli perjantain aikana eri tallit ja kuljettajat testasivat todella renkaita erilaisilla bensakuormilla. Näillä tiedoilla on mahdotonta sanoa ketkä taistelevat lauantain aika-ajossa paalupaikasta.

Kai jo aikaisemmin tällä kaudella ajetuista aika-ajoista voi vetää jonkinlaisia johtopäätöksiä sen suhteen, keneltä voi ainakin odottaa vahvoja suorituksia aika-ajossa?

Sekin on totta. Oma veikkaukseni on, että herrat Hamilton, Vettel,  Alonso, Rosberg ja Schumacher sekä Webber kuuluvat jälleen siihen ryhmään josta paalupaikkamies löytyy. Räikkösen ja Gorsjeanin mahdollisuuksiin en usko, mutta toivon miesten puristavan itsensä kuuden nopeimman joukkoon. McLarenin Jenson Button on muuten pieni kysymysmerkki. Tämä päivä ei selvittänyt, onko mies päässyt ongelmiensa herraksi vai ei.

Olisiko yleensä katuradoilla viihtyvä Williamsin Pastor Maldonado aika-ajon musta hevonen?

Voi hyvinkin olla, vaikka hänen toinen harjoituksensa ei tänään ollut niin vakuuttava kuin ensimmäinen.