Valikko

F1 2016

Lisää autourheilusta »

Lisää autourheilusta »

Tulossa Itävallan GP / 9.7.2017 15:00
Jäljellä 11P 5T 3M 13S

Oliko se siinä? - "Voitto ainakin karkasi Kimiltä"

Toimitus 8.9.2012 18:22
Oliko se siinä? - "Voitto ainakin karkasi Kimiltä"

Getty Images

Erkki Mustakari ei usko Kimi Räikkösellä olevan jakoa Monzan GP:n voittotaistelussa.

Eki, aika-ajot paketissa. Kuka käskee?

Aika-ajojen perusteella Mercedesin moottorit. Aika-ajo osoitti selvästi, että kärkipään lähtöpaikan valtaaminen edellytti ehdottomasti Mercedeksen moottorin käyttöä. Ainoan poikkeuksen teki vahvan paluun kärkikahinoihin tehnyt Felipe Massa, joka kiilasi Ferrarillaan kolmanteen ruutuun. Muuten  kärkiviisikosta löytyi neljä Mercedeksen moottorilla ajanutta kuljettajaa.  

Kimi oli vasta kahdeksanneksi nopein launtaina. Onko Kimi ulkona sunnuntain voittotaistelusta?

Oliko tämä merkki siitä, että Räikkösen mahdollisuudet hyvään lopputulokseen menivät saman tien?

Voittotaistelu taisi kyllä mennä jo, mutta mahdollisuudet hyvään kilpailuun ovat edelleen olemassa. Paul di Restan viiden ruudun rangaistus (vaihdelaatikon ennen aikainen vaihto) nostaa Räikkösen seitsemänteen lähtöruutuun eivätkä mahdollisuudet pari sijaa parempaankaan ruutuun olleet kaukana. Nico Rosberg löi Räikkösen 0,022 sekunnilla (seitsemäs) ja Sebastian Vettel 0,053 sekunnilla (kuudes).

Belgiassa nähty Buttonin ylivoima ei täällä uusiutunut, mutta joka tapauksessa McLarenit valloittivat kaksi ensimmäistä lähtöruutua. Tuleeko kilpailusta McLaren-show, missä Hamilton ja Button taistelevat muiden edellä voitosta?

Se on hyvinkin mahdollista, kunhan kärkimiehet selviävät lähdön jälkeen ensimmäisestä mutkasta ehjin nahoin.  Räikkösen edelle ajaneista en usko Mercedes-tallin kaksikkoon, Michael Schumacheriin (5.), enkä Nico Rosbergiin (7.), koska he tulevat törmäämään renkaiden liian nopeaan kulumiseen. Myös Sebastian Vettel Räikkösen lyötävissä, joten näillä näkymillä uskon Kimin taistelevan palkintosijasta Felipe Massan kanssa. 

Miten Fernando Alonson epäonnistuminen oli selitettävissä. Aamun harjoituksessa hän oli tasavauhdissa Hamiltonin kanssa ja vielä Q2:ssä hän oli nopein?

Ferrarin pika-analyysin mukaan vika löytyy ehkä vetoakselista, joka ei Q3:ssa toiminut enää kunnolla. Tarkempi syy selviää myöhemmin. Oli miten oli, hänen viikonloppuun on jo tähän mennessä kerinnyt kasaantumaan paljon teknisiä murheita. Ensin meni moottori, sitten jumittui vaihdelaatikko ja muutenkin oli erilaista pientä häikkää. On hyvin mahdollista että vika tai viat saadaan korjatuksi ja jos Ferrari siinä onnistuu, Alonsoa ei sovi aliarvioida kilpailussa.

Uskotko todella siihen, että Vettel on Räikkösen haarukassa?

Se ei ole uskon asia, sillä tällä radalla voi ohitella paljon paremmin kuin esimerkiksi Bahrainissa (Vettel ykkönen) tai Unkarissa (Hamilton ykkönen), joissa Kimi joutui nopeampana kuljettajana tyytymään kummassakin kisassa toiseen sijaan. Hamiltonilla on toki mahdollisuus voittaessaan mennä Kimin ohi, edellyttäen, että Kimi saa vain ”jämäpisteitä”. Jos Kimi on maalissa neljäs, edes Hamilton ei mene voitolla hänen ohitseen. Button ei edes voitolla nouse vielä Kimin ohi. Näillä näkymin Vettelin lyöminen on oltava Kimin ykköstavoite ja jos hän siinä onnistuu, niin pistetilanteen kannalta tilanne paranee tämänhetkisestä.