Valikko

F1 2016

Lisää autourheilusta »

Lisää autourheilusta »

Tulossa Euroopan GP / 25.6.2017 16:00
Jäljellä 2P 14T 47M 1S

Mustakari: Red Bullin kohulausunnot hurskastelevaa jälkiviisastelua

Toimitus 18.11.2010 19:09
Mustakari: Red Bullin kohulausunnot hurskastelevaa jälkiviisastelua

Getty Images

Erkki Mustakari ei lämpene Red Bullin johdon puiheille, joiden mukaan Sebastian Vettelin ja Mark Webberin keskinäinen kipinöinti teki tallista entistäkin vahvemman.

Eki, Red Bullin johto sanonut Sebastien Vettelin MM-tittelin varmistuttua, että Vettelin ja Mark Webberin kauden aikana pintaan pulpahdelleet erimielisyydet vain vahvistivat tallia. Oliko tosiaankin niin?

Härät ovat juhlansa ansainneet, mutta juhlapuheiden kanssa kannattaa olla tarkka. Minusta tuo lausunto on pahimman laatuista hurskastelevaa jälkiviisastelua. Voittajien on helppo sanoa melkein mitä tahansa ja sitä pidetään absoluuttisena totena. Totuus on se, että Red Bull oli erittäin lähellä munia selvän maailmanmestaruuden ja Fernando Alonso olisi voittanut maailmanmestaruuden, tuollaisia lausuntoja pidettäisiin vitseinä.

McLarenin pomo Martin Whitmarsh ha Flavio Briatore ovat arvostelleet ankarista sitä, että kauden ratkaissut GP ajettiin radalla, jossa ohittaminen on likimain mahdotonta. Oletko samaa mieltä?

Olen enemmän kuin samaa mieltä. Jos kauden päätökisa aiotaan jatkossa ajaa Abu Dhabissa, radalle on pakko tehdä silloin sellaisia muutoksia, että se mahdollistaa ohitukset. Nyt ohittaminen oli mahdotonta ja sen vuoksi kauden huipennus jäi jossain mielessä pannukakuksi. Jos Alonson tasoinen kuski ei Ferrarin tasoisella autolla pysty ohittamaan Vitali Petrovia, niin jossain on jotain pielessä ja pahasti. Toki on muistettava myös se, että Alonson Ferrarisssa oli vähän liian ”väsynyt” moottori. Sen tehot eivät olleet enää samaa luokkaa uuden moottorin kanssa, eikä nyt muuta tarvittu estämään hänen ohitustaan. Toisaalta Yas Marinan radalla sekunnin hitaampi kuljettaja pystyi estämään nopeamman ohituksen jos vain sai sopivan edun ennen radan pisintä suoraa.

Varmistiko Vitali Petrov suorituksellaan tallipaikkansa Renaultilla?

 Näin tallin johto puhuu, mutta sanoisin sen riippuvan enemmän siitä, kuinka paljon sponsoritukiaisia Petrov joukkoineen voi tallille tuoda. Muutenkin Renaultin tallin johdon lausunnoista heijastuu se, että ”kyllähän Vitali meille kelpaisi, mutta kun on niin paljon muita miehiä tyrkyllä”- pelottelu, jotta Petrovin taustajoukot Venäjällä ymmärtävät yskän: 15 miljoonaa pöytään ja voidaan lopettaa turhat puhumiset.  Näin se menee.

Miten on selitettävissä se, että kun nuoret kuljettajat pääsivät testaamaan Abu Dhabin Yas Marina radalle kisaviikonlopun jälkeen, useat kuljettajat olivat nopeampia kuin Vettel viime lauantain aika-ajossa?

Yas Marnin rataa käytetään hyvin vähän vuosittain ja F1-kisaviikonlopun aikana sen kunto parani joka päivä siten, että kilpailun viimeisillä kierroksilla rata oli parhaimmillaan. Sen mutkiin ja kiihdytyspaikkoihin jäi koko ajan enemmän kumia ja sen myötä pito parani aivan ratkaisevasti. Ja kun nuoret kuljettajat pääsivät tiistaina ja keskiviikkona radalle, radan evoluutio sen kuin jatkui. Vettelin paaluaika otettiin ajalla 1.39,394, mutta peräti kolme nuorta, Red Bullin Daniel Ricciardo, Australia (1.38,102), Renaultin Jerome D’Ambrosio, Belgia (1.38,802) ja Mercedes GP:n Sam Bird, Englanti (1.39,220) alittivat hänen aikansa. Ei ollut kysymys mistään ihmeestä vaan siitä tosiasiasta kuinka paljon merkitystä on radalla, jolle on jäänyt renkaista paljon kumia. Nuorten testiajankohta sen hyvin todisti. 

 

Kommentit (12)

Kirjoita kommentti

Mustis antoi Vettelille 1 % mahdollisuuden mestaruuteen ja se prosentti piti. Kuinka moni olisi ollut valmis lyömää'n tonnin (euroja) vetoa Vettelin mestaruuden puolesta ennen kilpailua? Kyllä sitä nyt ollaan niin tietäväisiä kun homma on ohi. Vettelin mestaruus meni aika paljon samanlaisen tsägän piikkiin kuin Räikkösen mestaruus 2007. Näin se vaan on, sanovat besserwisserit mitä tahansa.

Jaska
# 19.11.2010 15:53     X Ilmoita asiaton viesti

Santanderilla osata ees taktikoida. Tulkaa Sampoon, meillä ei pätki kun palkan maksu...

Wahlroos
# 19.11.2010 12:55     X Ilmoita asiaton viesti

"....Jos kauden päätökisa aiotaan jatkossa ajaa Abu Dhabissa, radalle on pakko tehdä silloin sellaisia muutoksia, että se mahdollistaa ohitukset....."

OK. Mutta JOS MM ratkaisut tapahtuukin jo toiseksi/kolmanneksi/neljänneksiviimeisessä kisassa, missäs ne ajetaan..??

HIFK
# 19.11.2010 11:13     X Ilmoita asiaton viesti

"Jos kauden päätökisa aiotaan jatkossa ajaa Abu Dhabissa, radalle on pakko tehdä silloin sellaisia muutoksia, että se mahdollistaa ohitukset. Jos Alonson tasoinen kuski ei Ferrarin tasoisella autolla pysty ohittamaan Vitali Petrovia, niin jossain on jotain pielessä ja pahasti."

Käsittääkseni vika ei ollut niinkään radassa, vaan siinä ettei Ferrarin (suora)vauhti riittänyt Rellulle. Muutenkin tuntuu siltä, että Ferrari piiloutuu taktiikkavirheen taakse kätkeäkseen sen, että Alonso/Ferrari oli Abu Dhabissa yksinkertaisesti liian hidas. Jos Alonso olisi tullut myöhemmin varikolle, se ei olisi pelastanut mestaruutta Santanderille paitsi jos renkaat oilisivat kestäneet suurin piirtein yhtä pitkälle kuin Buttonilla. Se on epätodennäköistä ja joka tapauksessa El Bancon kierrosajat olivat vaatimattomia ennen varikkokäyntiä. Käsittääkseni Alonsosta ei olisi tullut mestaria millään taktiikalla.

51
# 19.11.2010 09:49     X Ilmoita asiaton viesti

Tää sama analyytikko oli ennen kisaa sitä mielyä, että Alonso voittaa 97% varmuudella mestaruuden!! Kertooko jutuujen tasosta vai mistä, miettikääpä sitä...

Vierailija
# 19.11.2010 07:02     X Ilmoita asiaton viesti

Sanokohan alonso tallille: "Tämä on naurettavaa" kun ajeli vitalin perässä?

Vierailija
# 18.11.2010 22:12     X Ilmoita asiaton viesti

vai ei oikein voitettu sanoo jalkiviisauden mestari Mustakari. Mies jonka kaikki ennustukset,muka analyysit,aina pieleen. Ja kisan aikana aina ulkona kuin lintulauta.Oikea Monday morning quaterback.Ja ratakin oli puolueellinen.Voi voi.

tiedottaja
# 18.11.2010 21:35     X Ilmoita asiaton viesti

Ohituksiin hyviä ratoja: Shanghai-Kiina, Sepang - Malesia, Spa-Belgia, Interlagos - Sao Paulo, Montreal-Kanada, Hockenhein-Saksa ja Suzuka-Japani.

Jaska
# 18.11.2010 21:13     X Ilmoita asiaton viesti

Ha? Erkki ValkoMari puhuu palturia. Alonsohan on tunnetusti kaveri joka ei sieda tappiota ja hermostuu...Alonso on peratuurrari kulmis

Vierailija
# 18.11.2010 20:40     X Ilmoita asiaton viesti

millä radalla pystyy ohittamaan ??

Vierailija
# 18.11.2010 20:13     X Ilmoita asiaton viesti

Alonso on perätuutari ja haluaa ajaa kiinni toisten hanurissa

Vierailija
# 18.11.2010 19:59     X Ilmoita asiaton viesti

"Jos Alonson tasoinen kuski ei Ferrarin tasoisella autolla pysty ohittamaan Vitali Petrovia, niin jossain on jotain pielessä ja pahasti."

Mitä jos pielessä onkin lähinnä arviot Alonson tasosta paineen alla? Sillä kyllähän tuolla ohituksia tehtiin ja nähtiin.

FW08
# 18.11.2010 19:38     X Ilmoita asiaton viesti