Valikko

F1 2016

Lisää autourheilusta »

Lisää autourheilusta »

Tilaa lehti

Tulossa Kanadan GP / 11.6.2017 21:00
Jäljellä 13P 2T 33M 7S

Jymy-yllätys aika-ajossa - "Pysyykö pää kuitenkaan kylmänä?"

Toimitus 12.5.2012 18:22
Jymy-yllätys aika-ajossa - "Pysyykö pää kuitenkaan kylmänä?"

Pastor Maldonado (Getty Images)

Espanjan GP:n aika-ajo tarjosi lauantaina monta yllätystä. Urheilulehden Erkki Mustakarin mielestä McLarenin Lewis Hamiltonin paalupaikka ei ollut sellainen, mutta putoaminen lopulta viimeiseen ruutuun oli.

Eki, Lewis Hamilton ajoi paalun, mutta lähtee viimeisestä lähtöruudusta. Mitä tapahtui?

Hamiltonilla oli niin vähissä bensa, että hän joutui pysäyttämään autonsa heti viimeisen aika-ajokierroksen jälkeen radan varteen. Bensaa pitää olla niin paljon että pystyy ajamaan varikolle ja antamaan bensanäytteen. Sitä ei ollut nyt tarpeeksi.

Takaisin aika-ajoon. Mikä selittää tämän poikkeuksellisen lähtöjärjestyksen, jossa  Williamsin Pastor Maldonado on nyt paalulla ja Ferrarin Fernando Alonso toisena?

Oli muuten erittäin vaikea osoittaa selvää suosikkia tähän aika-ajoon. Hamilton näytti jo viimeisessä harjoituksessa, että hänellä oli vauhti kohdallaan, mutta niin se näytti olevan myös Sebastian Vettelillä. Näistä kahdesta vain Hamilton onnistui ylläpitämään vauhtinsa kovalla tasolla myös aika-ajossa. Vettel oli kahdeksas. Maldonadon suoritus oli todella suuri yllätys. Hän väläytti jo Q2:ssa hyvää vauhtia ja oli sen osion nopein lähes 0,4 sekunnin erolla toiseksi nopeimpaan Hamiltoniin. Williamsin autoon tekemät muutokset ovat tehneet siitä erittäin kilpailukykyisen tällä radalla. Sen, onko kilpailukyky luonteeltaan pysyvää, selviää vasta kauden edetessä. Hyvä lähtöpaikka antaa Maldonadolle erinomaiset mahdollisuudet uran parhaaseen tulokseen, jos hän ei sorru virheisiin, kuten niin kovin usein on tapahtunut.

Entä Ferrari?

Alonson hyvä vauhti ei ollut enää yllätys, mutta se antaa Scuderialle mahdollisuuden rauhoittua jatkamaan auton kehittämistä rauhallisemmassa ilmapiirissä. Alonsolla on ihan vahvat eväät hyvään kilpailuun.

Lotus-kaksikosta Romain Grosjean otti neloslähtöruudun ja Kimi Räikkönen viidennen. He lähtevät kolmannesta ja neljännestä ruudusta. Mitä odotat kisalta?

Erittelemättä heidän suorituksiaan sen tarkemmin, voi sanoa, että Kimi Räikkösellä on taas erinomainen mahdollisuus nousta mukaan kilpailun voittotaisteluun. Perusteluna riittänee se, että pitkissä vedoissa perjantain harjoituksissa Räikkösen vauhti oli keskimääräisesti parempaa kuin kenelläkään muulla.

Monet kuskit olivat aika-ajossa vaikeuksissa. Mikä sitä selittää?

Ehkä suurin yksittäinen selitys niin monien kuljettajien vaikeuksiin löytyy siitä, miten he käyttivät renkaitaan aika-ajossa. Siinä missä toiset onnistuivat ottamaan renkaista lähes kaiken irti, toisilla oli suuria vaikeuksia löytää autoihinsa kunnon tasapainoa. Sitä varsinkin McLarenin Jenson Button valitti jo aika-ajon aikana radiolla McLarenin varikkomuurille.

Mitä muita merkintöjä teit aika-ajon tuloksista?

Oli kieltämättä hämmentävää nähdä kuinka vaikeaa Mercedeksen miesten, Nico Rosbergin ja Michael Schumacherin, ajaminen oli. Samaa on sanottava Buttonista ja Red Bullin Mark Webberistä, Ferrarin Felipe Massasta nyt puhumattakaan. Erityisesti Massaan kohdalla on tapahtumassa niin raju putoaminen kärkikahinoista, että jos tulostaso jatkuu, on pieni ihme jos hän saa pitää paikkansa tallin toisena kuljettajana kauden loppuun asti.

Kuka ajaa sunnuntaina ensimmäisenä ruutulipulle?

Vaikea homma veikata. Luonnollisesti Lewis Hamiltonilla on etu puolellaan paalumiehenä ja jos sitä heijastelee tämän radan 10 viimeisen vuoden aikaiseen historiaan, niin yhdeksän kertaa on Espanjan GP voitettu paalupaikalta. Miten paljon merkitystä lopputuloksien kannalta on renkaista huolehtimisella, yhdessä lähtösuoran DRS-alueen kanssa, alueen missä takasiiven saa ohitustilanteissa avata, selviää sunnuntaina.