Valikko

F1 2016

Lisää autourheilusta »

Lisää autourheilusta »

Tilaa lehti

Tulossa Monacon GP / 28.5.2017 15:00
Jäljellä 1P 11T 10M 28S

Harjoitukset menivät mielenosoitusten varjossa - "Räikkösellä raskas kuorma"

Toimitus 20.4.2012 20:48
Harjoitukset menivät mielenosoitusten varjossa - "Räikkösellä raskas kuorma"

Getty Images

Urheilulehden Erkki Mustakarin mukaan rengasseostestit olivat tärkein yksittäinen asia Bahrainin GP:n perjantain harjoituksissa.

Eki, Nico Rosberg veti nopeimman kierrosajan perjantain toisella jaksolla. Mitä ajatuksia?

Rosbergin vauhti perjantain harjoituksissa Bahrainissa osoittaa, ettei hän aio olla yhden kisan ihme. Mutta turhaa siitä on isoja johtopäätöksiä vetää.

Vaihteleva sää ei Bahrainissa kiusaa kuskeja. Sillä lienee merkitystä?

Ne joilta säätöhommat jäivät puolitiehen Kiinassa, saattoivat nyt ajaa uudet osat paremmin sisään. Se, että ottavatko he uudet osat myös käyttöön, on toinen asia. Voi olla, että joidenkin kohdalla tarvitaan vielä lisää perjantain vapaita harjoituksia, jotta uusien osien hyöty opitaan saamaan irti. Toinen, ehkä vieläkin tärkeämpi, asia perjantaina oli selvittää kuinka pitkään eri rengasseokset Sakhirin kuumalla asvaltilla kestivät. Se merkitsee enemmän kuin mikään muu yksittäinen asia sunnuntaina ajettavassa kilpailussa. Ne kuljettajat jotka saavat renkaat toimimaan pisimpään kilpailukykyisinä, ovat sunnuntain kilpailussa vahvoilla. Aika-ajo ei sellaisenaan ole saman luokan haaste, mutta kilpailussa on renkaiden kestettävä pitkissä vedoissa mahdollisimman pitkään hyväkuntoisina.

Aikojen perusteella näytti siltä, että jälleen kerran Lotuksen miehet veivät ihan erilaista ohjelmaa läpi kuin muut kärkitallit?

Näin on ja tallin tekninen johtaja James Allison vahvistikin harjoitusten jälkeen, että niin Kimi Räikkönen kuin Romain Grosjean ajoivat koko ajan raskailla polttoainekuormilla kummassakin harjoituksessa. Siksi heidän sijoituksistaan ei kannata tässä vaiheessa olla sen kummemmin huolissaan.

Force India päätti jättää toisen harjoituksen väliin, koska tallin väki vaati turvallisuuteen vedoten päästä pois radalta ennen pimeän tuloa. Onko tilanne Bahrainissa kaikesta vakuuttelusta huolimatta niin epävakaa, että tallien on toimittava tuolla tavalla?

Vaikka Force Indian väki ehkä vähän ylidramatisoi asioita, niin toiminnassa on totuuden siemen. Yksi tallin henkilöstön kuljetusautoista, joutui toissailtana lähelle mielenosoitushyökkäystä ja kyydissä ollut tallin väki pelästyi tosissaan. Kaksi tallin työntekijää eivät suostuneet jäämään enää Bahrainiin vaan pakkasivat laukkunsa ja matkustivat kotiin Englantiin. Myös Sauberin väen kuljetus oli lähellä samantapaista tilannetta.

Onko kisan toteutuminen siis yhä vaarassa?

En usko, että juuri näiden tapahtumien vuoksi kilpailun toteutuminen olisi enää vaarassa. Kyllä niin aika-ajo kuin kisakin viedään läpi suunnitellulla tavalla, jos mitään muuta ei enää tapahdu. Viikonlopulle Bahrainiin odotetaan mielenosoituksia, minkä sorttisia - sitä ei tiedetä.

Mitä ajamiseen ja kuljettajien ja tallien väliseen paremmuuteen tulee, niin onko tässä odotettava lauantai-päivää ja aika-ajoa?

Näin se on. Vasta aika-ajossa näemme keillä vauhti on kohdallaan ja sitten vasta sunnuntaina saamme selville keiden autoissa renkaat kestävät parhaiten.