Valikko

F1 2016

Lisää autourheilusta »

Lisää autourheilusta »

Tulossa Itävallan GP / 9.7.2017 15:00
Jäljellä 10P 23T 34M 6S

F1:ssä muhii yllätys – ”Tämä on erinomainen tilanne”

Toimitus 6.6.2012 10:11
F1:ssä muhii yllätys – ”Tämä on erinomainen tilanne”

Getty Images

Vuosikymmenet on totuttu siihen, että F1-kaudella vain kaksi eri kuljettajaa taistelee maailmanmestaruudesta. Nyt on toisin ja Urheilulehden Erkki Mustakari on iloinen tilanteesta.

Eki, F1-sarjassa on tällä kaudella enemmän jännitystä kuin aikoihin?

Olen ehdottomasti samaa mieltä. F1 on juuri nyt sellainen sarja mikä sen olisi pitänyt olla jo vuosien ajan. Keskeisintä ovat kilpailuihin liittyvät yllätykset. Tällä kaudella ei voi olla edes aika-ajon jälkeen varma, kuka kilpailun voittaa, vaikka neljässä viimeisessä osakilpailussa voitot onkin otettu paalupaikalta – varmaa se ei ole silti alusta asti ollut. Lisäksi neljä eri kuljettajaa on jo voittanut, sekin lisää jännitystä.

Mitä ne syyt tällaiseen muutokseen oikein ovat?

Kun tarkastelee lajin teknisten sääntöjen muuttumista viimeisen 10 vuoden ajalta, niin ykkösissä on koko ajan tultu lähemmäksi ”yksityyppi-luokkaa”. Kaikilla on samanlaiset renkaat, samanlainen sähköjärjestelmä, samaan muottiin rakennetut moottorit, lähes samanlaiset siivet, mutta ainoat merkittävät muuttujat ovat auton aerodynaamiset erilaisuudet. Kun lisäksi tupladiffuusorit, f-putket, puhallusdiffuusorit ja moottorin tietokoneohjelmilla pelaaminen on kielletty, on tultu tilanteeseen, jossa eri tallien rakentamien autojen erot ovat ehkä pienemmät kuin ehkä koskaan aikaisemmin lajin historiassa. Ja sitten kun nämä autot ja autojen kuljettajat käyttävät nykyisiä Pirellin renkaita toisista poikkeavalla tavalla, lopputulos on se, että eri radoilla ja erilaisissa olosuhteissa jotkut osuvat säädöissään napakymppiin ja jotkut vain lähelle sitä. On täysin selvää, että Espanjan osakilpailussa Barcelonassa Williamsin Pastor Maldonado osui autonsa säätöjen kanssa sweet spottiin. Samaa voisi sanoa Michael Schumacherin Monacon aika-ajovedosta.

Onko nykyinen tilanne siis lajin kannalta hyvä?

Jos voittajan ennakoiminen on vaikeaa, niin mitä vikaa siinä on? Minun mielestäni ei yhtään mitään. Tämä tilanne on erinomainen ja toivottavasti se jatkuu tällaisena mahdollisimman pitkään. On todennäköistä, että tulemme näkemään korkeimmalla palkintokorokkeella vielä ainakin McLarenin Lewis Hamiltonin ja myös Lotuksen Kimi Räikkösen. Potentiaalia voittamiseen löytyy myös Schumacherilta ja Lotuksen Romain Grosjeanilta ja miksi ei jopa Felipe Massalta, jos Ferrari sen sallii. Tässä tilanteessa herkullisinta on, että jokainen osakilpailu pitää sisällään oman yllätyksen. Kenen vuoro on seuraavana osua autonsa säädöissä täydellisesti?