Valikko

Tilaa lehti

Zeleznyn ME-tulos pitää mitätöidä – IAAF paapoo keihäsmiehiä

Toimitus 16.7.2012 19:17
Zeleznyn ME-tulos pitää mitätöidä – IAAF paapoo keihäsmiehiä

(J.Tamminen)

Urheilulehden Jari Kupila haluaa tuulirajat myös heittolajeihin.

Jari, mitä mökötät. Ottiko Urheilulehden olympialehden teko koville?

Ei toki, mutta minua alkoi ärsyttää se, että 832 hypännyt pituushyppääjä ei pääse olympialaisiin. Roni Ollikaiselle tehtiin kyllä vääryyttä. 0,2 m/s liikaa puhaltanut tuuli ei merkitse kuin muutaman sentin tulokseen. Silti jäi kisamatka väliin, vaikka tulosraja oli 810.

Mutta sehän oli myötätuulitulos?

Niin oli, mutta miksi se on ongelma vain pikajuoksuissa, pituudessa ja 3-loikassa? Miksi muissa lajeissa saa hyödyntää myötätuulta ihan vapaasti? Keihäässäkin myötätuuli tuo heittoihin metritolkulla. Kiekonheitossa vaikutus on jopa isompi. Myös seiväshypyssä tuuli on iso tekijä.

Onko siis suomalainen keihästaso oikeasti jopa nähtyä surkeampaa?

Osittain kyllä. Tuuli vaikuttaa keihäässä hirjasti. Esimerkiksi Jan Zeleznyn ME-heitto pitäisi saman tien julistaa myötätuulitulokseksi – ja aika moni muukin ennätys. IAAF paapoo tässä heittolajeja.  Tosin, nykyisin heitetään usein stadionilla, ei tuuli tartu keihäisiin kuten joskus. Ja sehän muuten selittää osaltaan sen miksi lajin kansainvälinen taso on laskussa. Voisi Seppo Rätykin joskus muistaa tämän, kun haukkuu nykyheittäjiä – vaikka usein aiheesta kyllä haukkuukin.

Lisää aiheesta