Valikko

Tilaa lehti

Tässä ovat surkeimmat suomalaislajit - "Ei mitään asiaa edes kotikisoihin"

Toimitus 13.6.2012 16:45
Tässä ovat surkeimmat suomalaislajit - "Ei mitään asiaa edes kotikisoihin"

Yleisurheilun EM-joukkue kotikisoihin lyödään lukkoon sunnuntaina. Urheilulehden Katja Kantanen käy läpi surkeimmat suomalaislajit.

Katja, EM-joukkueen valintaan on aikaa 5 päivää, miltä näyttää? 

Karnevaaliviikonloppu kaiken muuttaa voi, mutta suuri osa Suomen joukkueesta alkaa olla selvillä. Kinkkisin tilanne on tietysti on miesten keihäässä, jossa kukaan ei voi olla varma kisapaikastaan. Suurimmat kysymysmerkit kohdistuvatkin lajeihin, joissa ei ole vielä ilmaantunut yhtään EM-rajan ylittäjää tai raja on viime vuonna tehty.

Suomellahan on isäntämaana mahdollisuus asettaa edustaja jokaiseen lajiin niin sanotulla villillä kortilla. SUL on kuitenkin asettanut suomalaisille omat rajat, joten jonkinlaista tasoa sentään vaaditaan. Pohdinnan paikka on siinä, riittääkö viime vuoden tulos kisajoukkueeseen, vaikka tänä vuonna olisi räpiköinyt varjojen mailla. Kannattaako EM-kisoihin lähteä kokeilemaan, jos Olympiastadionilla sattuisi irtoamaan?

Tällä hetkellä lajit ilman ainuttakaan EM-tasolle kelpaavaa edustajaa ovat miesten 400 metriä, kolmiloikka ja kuula sekä naisten 10 000 metriä, 400 metrin aidat ja pituus.

Käy läpi taustat jokaisessa lajissa. Miksei Suomessa ole riittävän tasokkailta juoksijoita miesten ratakierrokselle?

400 metrin erikoismiehet leireilivät keväällä pitkän aikaa USA:ssa, mutta näköjään rapakon takanakaan ei saatu ihmeitä aikaan.

Suomen tilastojen tämänhetkinen kärkimies Ville Wendelin, 22, on vain 29 sadasosan päässä SUL:in rajasta. Lajin viime vuosien kärkimies Matti Välimäki on toistaiseksi päässyt vain 47,97.

Todennäköistä, että jompikumpi edellämainituista nousee kisakoneeseen, jos fiilikset ja olosuhteet sattuvat kohdilleen.

Miesten kolmiloikka?

Aleksi Tammentie on ollut Johan Meriluodon lopettamisen jälkeen Suomen kolmiloikkakuningas. Mies pitää kauden tilastokärkeä lähes metrin erolla seuraavaan. EM-rajan ylitys vaatisi Tammentieltä sentin parannusta ennätykseen, joka on hypätty kaksi vuotta sitten. Kesä on kuitenkin alkanut tamperelaiselta takkuisesti, ja en heittäisi kovin korkeita panoksia Tammentien EM-edustukselle.

Miesten kuula?

Kuulakuninkuus on kahden nuoren miehen taisto. Toistaiseksi tilastojen ykkösmies Tomas Söderlund on työntänyt tasan puolen metrin päähän rajasta ja kakkonen Henri Pakisjärvi reilun metrin. Kuulakarnevaaleilla olisi täräytettävä 19,30, tai muuten entinen menestyslaji jää ilman edustajaa kotikisoissa.

Suomalaista 19 metrin kuulakaarta ei ole nähty yli neljään vuoteen, joten huolestuttava tilanne kaiken kaikkiaan, vaikka kärkimiehet ovatkin vielä lähes juniorisarjalaisia. Hatara toivonkipinä elää silti.

Naisten 10 000m? 

Taso on mitä on. Naisten kaikilla ratamatkoilla ollaan pahasti jäljessä EM-kisoihin oikeuttavasta vauhdista, kun täysillä satsaavia juoksijoita ei yksinkertaisesti ole. Suomen tilastokärki Elina Lindgren jää ajallaan 34.32,66 yli minuutin SUL:in rajasta. Tälläisillä ajoilla ei ole mitään asiaa edes kotikisoihin.

Naisten 400 metrin aidat? 

Emma Millardilla ja Ilona Punkkisella (o.s Ranta) on mahdollisuudet juosta EM-joukkueeseen, jos karnevaaleilla kulkee. Millardilla on matkaa EM-joukkueeseen parisen kymmenystä ja Punkkisella tuplasti.

Pakko tähän väliin mainita, että jopa aitojakin heikompi tilanne on naisten 400 metrillä, jossa Ella Räsänen on viime vuoden rajoilla tyrkyllä mukaan kisakoneeseen, vaikka Tampereen superlupauksen juoksu on ei ole tällä kaudella kulkenut odotetusti. Kauden kotimainen kärkitulos on Jenni Kiviojan 55,69.

Vertailun vuoksi: Tuija Helanderin 400 metrin aitojen Suomen ennätys on yli sekunnin Kiviojan aikaa parempi. Näillä mennään.

Naisten pituus?

Lajin viime vuosien ykkösnimi Noora Pesola ei ole saanut hyppyään lentämään viime vuosien malliin, ja päässyt tänä kesänä vain 612. Kärkitulos 616 on Jaana Sieviläisen nimissä. Näyttää mahdottomalta, että kukaan pystyisi edes uhkailemaan SUL:in kisarajaa 640, kun kuusi metriäkin tekee tiukkaa. Miksiköhän naisten pituus on jäänyt junnaamaan tälle tasolla, kun miehissä kuitenkin kulkee?

Lisää aiheesta