Valikko

Tässä olympiapomon ainoa huoli – haloo!

Toimitus 2.7.2012 11:09
Tässä olympiapomon ainoa huoli – haloo!

Jaques Rogge (Getty Images)

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtajan Jacques Roggen huolenaiheet Lontoon olympialaisissa ovat varsin erikoisella tasolla.

 

 Lontoolaisten ollessa huolissaan bussilakoista, terrori-iskuista ja olympialaisten 9,3 miljardin punnan (11 miljardia euroa) budjetista Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n belgialaista puheenjohtajaa Jacques Roggea huolettaa vain Lontoon sää.

Viimeistä kauttaan KOK:n puheenjohtajana istuva Rogge on kevään ja kesän aikana käynyt useampaakin kertaa tarkistamassa missä pisteessä kisavalmistelut ovat. Nyt kun kisojen avajaisiin on enää reilu 25 päivää, Rogge on hyvin tyytyväinen ja huojentunut. Monista aikaisemmista kisoista tuttua viimeisten viikkojen ja päivien paniikkia ei ole näkyvissä Lontoossa. Järjestelykomitean puheenjohtaja Sebastian Coe on kaiken aikaa vakuuttanut, että valmisteluissa ollaan koko ajan oltu edellä aikataulua ja budjettiakaan ei ole ylitetty.

Lontoon kisat ovat KOK:lle hyvin tärkeät. Onnistuneilla kisoilla se haluaa näyttää koko maailmalle, että olympialaisia kannattaa hakea. Ja mikä tärkeintä, niiden ei tarvitse olla Pekingin kaltaisia massiivisia pröystäilykisoja, vaan nimenomaan kompaktit kisat, joissa itse urheilu on ykkösasia. Lontoo korosti nimenomaan tätä hakiessaan kisoja seitsemän vuotta sitten, ja Rogge haluaa Lontoon pitävän kiinni lupauksistaan.

Siitä ei tunnu olevan epäilystäkään. Uusia suorituspaikkoja ei ole tarvinnut rakentaa kuin kourallinen ja niistäkin osa puretaan kisojen jälkeen. Uusi olympiastadion on toimiva, mutta siitä ei pyrittykään tekemään mitään urheilun superpyhättöä. Eräs lehti vei stadionille joukon kuuluisia arkkitehtejä, jotka olivat hieman pettyneitä siihen. Heidän mielestään uuden stadionin pitäisi ehdottomasti säväyttää arkkitehtuurillaan, mutta tämä ei sitä tee. Ei, sillä se on tehty nimenomaan urheilua, ei arkkitehtuurikilpailuja varten.

Rogge on siis huolissaan ainoastaan Lontoon säästä. Vaikka kevät ja alkukesä ovat olleet Britanniassa sateisimmat ja kylmimmät miesmuistiin, sateet ja myrskyt ovat keskittyneet Keski-Englantiin, Walesiin ja Skotlantiin. Viime viikkoina Lontoossa on satanut varsin vähän ja lämpömittari on useaan otteeseen hätyytellyt 30 astetta. Vastapainona on toki välillä ollut viileitäkin jaksoja.

”Jokainen nyt tuleva pisara on hyvä uutinen”, Rogge totesi lehdistötilaisuudessaan toivoen sadekauden loppuvan ennen heinäkuun 27. päivää.

Siitä ei tässä maassa tietenkään voi olla minkäänlaisia takeita.

Lauri Karppinen