Valikko

Tämä voi olla uran kohokohta - "Liian vähän onnistumisia"

Toimitus 27.6.2012 23:39
Tämä voi olla uran kohokohta - "Liian vähän onnistumisia"

Urheilulehden Katja Kantanen ihmettelee yleisurheilun EM-kisojen ensimmäisen päivän vaisuja suomalaisesityksiä, ja pohtii miksi Teemu Wirkkala tuli loukkaantuneena kisoihin.

Katja, EM-kisojen ensimmäinen kipailupäivä takana. Mitä jäi päällimmäisenä mieleen suomalaisittain?

Melkoisen vauhdikas suomalaispäivä ainakin, kun tulessa oli peräti 20 suomalaista. Mutta kokonaisuus jäi melkoisen vaisuksi.

Täytyy muistaa, että nyt kilpaillaan kotiyleisön edessä Olympiastadionilla EM-kilpailuissa. Se on yksi hienoimmista paikoista, johon suomalainen yleisurheilija voi päästä. Odotin ehdottomasti paljon enemmän kauden parhaita ja omia ennätyksiä. Tässä kun olisi monelle nuorelle urheilijalle korvaamaton paikka näyttää koko Suomen kansan edessä, mihin heistä on. Mutta vastaavasti mahdollisuudet täydelliseen munaukseen ovat olemassa.

Keskiviikkona liian harva käytti tilaisuutensa. Yllättäviin suomalaisonnistujiin lukeutuvat kolmen keihäänheittäjän lisäksi vain Ville Wendelin, Sami Itani, Oskari Mörö, Emma Millard ja Ella Räsänen. Muut joko alisuorittivat hieman tai floppasivat täysin.

Mites keihärit?

Sanni Utriainen oli karsinnassa loistavan kylmäpäinen ja siten erittäin epäsuomalainen. Naisesta kuullaan tulevina vuosina paljon, mikäli hän säilyy ehjänä. Jo näissä kekkereissä on realistinen pistesijasauma, jos kaikki menee nappiin. Finaalissa oma ennätys tauluun, ja se on siinä.

Mieskeihärien kilpailuun saatiin sitten jälleen tuttua keihäsdraamaa, kun Teemu Wirkkala tuli stadikalle testaamaan nilkkansa kestävyyttä. Ja eihän se sitten kestänytkään.

Ari Mannio ja Tero Pitkämäki hoitivat pahimman kompastuskiven eli karsinnan alta pois ja molemmat nähdään EM-finaalissa. Molemmille siitä pointsit jo tässä vaiheessa. Mannio lähtee kilpailuun ennakkosuosikkina, ja mikäli hallitsee paineet, hän nappaa mitalin. Niin vakuuttava oli miehen esitys Olympiastadionin oikukkaissa tuulissa. Niihin kaatui esimerkiksi Euroopan tilastokolmonen Fatih Avan.

Wirkkalan nilkkavamma oli ilmeisesti tiedossa jo aiemmin. Miksi hän ei jäänyt kotiin lepäämään?

Sitä ei voi tietää. Kyse on kunnianhimoisesta urheilijasta, joten kaipa hän halusi tulla kokeilemaan, että kestääkö nilkka. Ja eihän se sitten kestänyt. Katsomosta olisi löytynyt terveempi mies tilalle, joten ihmettelen ratkaisua kovasti. Varsinkin kun vamma oli valitsijoidenkin tiedossa.

Mikäli Wirkkala olisi jäänyt kotiin lepäämään, Lassi Etelätalo olisi nyt EM-finalisti. Ja sitä voikin sitten spekuloida loputtomiin.

Mukava nähdä edes kaksi suomalaista finaalissa. Varsinkin, kun toinen heistä taistelee vahvasti EM-mitalista. Jopa kullasta.

Lisää aiheesta