Valikko

Supersunnuntai huipentaa EM-kisat - "Jopa kaksoisvoitto otettavissa"

Katja Kantanen 1.7.2012 08:00
Supersunnuntai huipentaa EM-kisat - "Jopa kaksoisvoitto otettavissa"

Urheilulehden Katja Kantanen povaa EM-kisojen päätöspäivälle huikeaa pituusfinaalia. Hän odottaa suomalaisonnistumisia.

Katja, miesten pituusfinaalissa nähdään kaksi suomalaista. Mitä odotat heiltä?

Suomellahan on mukana erittäin hyvä kaksikko. Sekä Roni Ollikainen että Tommi Evilä lähtevät kilpailuun mitaliehdokkaina. Kaikki sijat kahdeksasta ylöspäin ovat realismia. Jopa kaksoisvoitto on mahdollinen. Nappionnistumista se toki vaatisi, mutta ei olisi missään tapauksessa mahdottomuus. Finaalista tulee tasainen ja ukko kuin ukko voi pompata mitä vain, kun olosuhteetkin suosivat. Karsinnassa Sebastian Bayer ponkaisi ennakkosuosikiksi hyppäämällä peräti 832, mutta saksalainen on epävarma hyppääjä, ja harvoin vetää kahta hyvää kisaa peräkkäin.

Kumpaan luotat enemmän, Evilään vai Ollikaiseen?

Evilä on loistava kilpailija, ja on parhaimmillaan tiukassa paikassa isolla areenalla. Kaikki muistavat erään elokuisen sunnuntai-illan vuodelta 2005. Evilällä on ainutlaatuinen tilaisuus niitata sinetti upealle uralleen. Kun ei voi tietää kuinka kauan 32-vuotias konkari enää hyppää. EM-finaali on mahdollisesti viimeinen esiintyminen kotiyleisön edessä Olympiastadionilla.

Ollikainen osallistuu aikuisten arvokilpailuihin vasta ensimmäistä kertaa eli henkinen kantti punnitaan nyt. Potentiaalista kertoo se, että karsinnassa hypyt olivat valmentajien mukaan teknisesti erittäin epäonnistuneita, ja silti lensi kahdeksen metriä. Ollikainen on kuitenkin rauhallinen ja hyvähermoinen tyyppi, joten jalat pysynevät maan pinnalla kotiyleisön edessäkin. Huippuonnistuminen tähän paikkaan, niin mikä tahansa on mahdollista, mutta uusia tilaisuuksia tulee vielä tulevaisuudessa, mikäli ponnistus ei nyt osu kohdilleen.

Mikä on olympialatilanne pituusmiehien osalta? 

Tällä hetkellä Lontooseen ei ole matkaamassa yhtään suomalaista pituusmiestä. Kumpikaan ei ole hypännyt edes B-rajaa 810. A-raja on kymmenen senttiä pidemmällä. Mikäli molemmat tai jompikumpi hyppäävät Helsingin illassa B-rajan, SUL:illa on käsissään jälleen uusi valintafarssi. Voittaako valinnoissa nuoruus vai kokemus? Helsingissä menestyvä on vahvoilla menossa myös olympialaisiin, mikäli raja on hallussa.