Valikko

Tilaa lehti

Satanen voi lopulta olla kahden maan show

Lauri Karppinen 22.6.2012 08:52
Satanen voi lopulta olla kahden maan show

Christophe Lemaitre (Getty Images)

Sadan metrin tulosluettelo Lontoon olympiakisoissa kuuden viikon kuluttua saattaa olla pitkäveteistä luettavaa.

On nimittäin hyvin todennäköistä, että finaalin kahdeksasta juoksijasta kuusi tulee Yhdysvalloista ja Jamaikalta.

Satasen tuoreessa maailmantilastossa 20 nopeimman joukossa on nimittäin 18 amerikkalaista ja jamaikalaista. Ainoat hegemonian ulkopuoliset ovat Trinidad ja Tobagon Keston Bledman (9,89) ja Ranskan ylpeys Christophe Lemaitre (10,04).

Mutta noista 18:sta vain kuusi voi juosta olympialaisissa. Ja valitettavasti ne, jotka ovat ostaneet satasen finaali-illalle noin 800 euron hintaisen lipun, eivät voi olla sataprosenttisen varmoja siitä, että finaalissa juoksee ME-mies Usain Bolt tai maailmanmestari Yohan Blake. Jamaikalla on nimittäin USA:n tapaan se armoton systeemi, jossa karsintojen kolme parasta lähtee Lontooseen ja muut jäävät kiltisti kotiin. Ja kuten on arvokisoissakin nähty, yksi pienen pieni vilppilähtö voi romahduttaa supertähdenkin unelmat.

USA:n yleisurheilun olympiakarsinnat alkavat tänään Eugenessa, Oregonissa. Jamaika puolestaan selvittää omat kisoihin lähtijänsä ensi viikolla.

Britanniassa ollaan hivenen armollisempia. Birminghamissa käynnistyvissä brittien olympiakarsinnoissa jokaisen lajin kaksi parasta saa varmuudella paikan olettaen tietysti, että A-raja on tehty vähintään kaksi kertaa. Kolmannesta paikasta päättää valmennusjohto suljettujen ovien takaa.

On hyvin epätodennäköistä, että britit saisivat yhtään juoksijaa 100 metrin finaaliin. Tilastoykkösenä on vasta 18-vuotias Adam Gemili, joka kolmisen viikkoa sitten juoksi Saksassa ennätyksensä 10,08. Se on samalla kaikkien aikojen neljänneksi nopein eurooppalaisen juniorin juoksema aika. Gemili on sanonut nuorten MM-kisojen olevan hänen tämän kauden päätavoitteensa. Toisaalta olisi ihme, jos häntä ei nähtäisi kotiolympialaisissa.