Valikko

Riittääkö junioritähden vauhti aikuisten kärkeen? - "Mahdollisuuksia mihin vain"

Toimitus 4.6.2012 15:52
Riittääkö junioritähden vauhti aikuisten kärkeen?  - "Mahdollisuuksia mihin vain"

Nooralotta Neziri aitoi viime kesänä 19-vuotiaiden EM-kultaa.

Nooralotta Nezirin kausi jatkuu Oslon timanttiliigassa torstaina. Urheilulehden Katja Kantanen povaa aitajuoksijattarelle menestyksekästä tulevaisuutta.

Katja, mitä odotat Neziriltä Oslosta?

Ennätystä ja kovaa aikaa. Lontoon A-raja 13,15 on mahdollinen, miksei myös Hanna Korellin Suomen ennätys 13,13.

Oslossa juostaan kaksi kovaa alkuerää, joiden perusteella kahdeksan parasta pääsee jatkoon. Ennätysajalla finaalipaikka on otettavissa, vaikka mukana ovat kaikki kovat maailmanmestari Sally Pearsonista lähtien.

Timanttiliiga on nuorelle aitajuoksijattarelle mielettömän hyvä kilpailukokemus, kun porilainen pääsee mittaamaan vauhtinsa maailman kärkeä vastaan. Joten mikäs olisi sen siistimpi paikka pistää ennätys uusille lukemille.

Mitä sanot kauden aikaisemmista esityksistä?

Neziri tykitti viikko sitten Sveitsin Baselissa ennätyksekseen 13,28. Juoksu vedettiin vastatuuleen, mutta sillä ei ole aidatulla matkalla yhtä paljon merkitystä kuin sileällä. Varsinkin kun kysymys oli vain -0,5 tuulesta.

Sveitsin juoksu oli tasapainoinen ja hieno, ja aika on tietysti loistava 20-vuotiaalle. Neziri on saanut talven aikana selvästi sopivasti uutta poveria punttisalilta, mikä näkyy heti juoksun tempossa ja sitä kautta sekuntikellossa. 

Uskon, että Neziri pistää tällä kaudella ainakin SE:n 13,13 uusiksi ja ehkä junioreiden hallitseva Euroopan mestari nähdään myös Lontoon olympialaisissa, johon raja on pari sadasosaa heikompi. EM-kisoissa välieräpaikka on minimivaatimus, ja ennätystasolla juoksemalla vauhti voi riittää jopa finaaliin.

Uskotko Nezirin nousevan vielä aikuisten kansainväliseen kärkeen? 

Hyppy nuorten arvokilpailutasolta aikuisten sarjaan on toki valtava, mutta Neziri on jo tähän mennessä osoittanut mahdollisuutensa menestyä myös yleisessä sarjassa. Aitajuoksussa kun voi nousta maailman huipulle, vaikkei olisi ihmemies Jamaikalta. Hyvinä esimerkkeinä Ruotsin Susanna Kallur ja Norjan Christina Vukicevic. Voittamisen taidon porilaisneito osaa, sen osoitti jo viime vuoden nuorten EM-kulta.

Neziri saa Helsingin EM-kisoista korvaamattoman aikuisten arvokisakokemuksen. Kuten olen aikaisemmin sanonut, kotikisojen tärkein pointti ei ole välttämättä se, paljonko mitaleja tulee, vaan tärkeämpää on saada uusia nuoria ’sisäänajettua’ aikuisten arvokilpailumaailmaan. Uudet kisakokemukset antavat uralle korvaamatonta boostia, joka siivittää jatkossa eteenpäin.

Tässä on juuri sellainen keulakuva, jota naisyleisurheilu tarvitsisi. Nezirillä on korkeat tavoitteet, hyvä motivaatio ja jalat tukevasti maan pinnalla. Jos kaikki menee nappiin, mahdollisuuksia on mihin vain. 

Lisää aiheesta