Valikko

Puskista löytyi sensaatiourheilija – ällistyttävää

Lauri Karppinen 9.6.2012 18:52
Puskista löytyi sensaatiourheilija – ällistyttävää

Tähtisprinttereiden joukkoon on ilmoittautumassa uusi nimi. (Getty Images)

Brittipikajuoksu on saamassa uuden tähden. Adam Gemili ällistytti viime viikolla Saksassa.

Brittien pikajuoksu on uinunut jo vuosikymmenen ajan. Dwain Chambersin yritykset palata huipulle ovat lähinnä säälittäviä. Takavuosien tähti häviää Usain Boltille lähes sekunnin eikä tule mahtumaan brittien olympiajoukkueeseen, ellei meno parane oikein toden teolla.

Mutta onko tuntemattomuuden puskista tulossa pelastaja? Adam Gemili -niminen 18-vuotias sprintteri juoksi viime viikon lauantaina Saksassa satasen 10,08, joka on kuluvan kauden toiseksi paras aika Euroopassa tällä hetkellä. Edellä on vain Ranskan supertähti Christophe Lemaitre neljä sadasosaa paremmalla ajallaan.

Tulos luonnollisesti alittaa Lontoon A-rajan ja paikka olympialaisiin varmistuu, mikäli hän sijoittuu kahden parhaan joukkoon juhannusaattona Birminghamissa käynnistyvissä brittien karsinnoissa. Mikäli niin käy, häntä ei tulla näkemään Britannian EM-joukkueessa Helsingissä, sillä britit säästävät kunkin juoksumatkan kahta parasta urheilijaa olympialaisiin.

Gemili on myös lahjakas jalkapalloilija, joka on pelannut muun muassa liigajoukkue Dagenham & Redbridgen junnuissa. Harjoittelipa hän pikkupoikana useiden vuosien ajan Chelsean junnujen kanssa. 15-vuotiaana hänen piti tehdä ratkaisu: koulunkäynti vai jalkapallo, ja vanhempiensa ällistykseksi hän valitsi koulun. Gemili pääsee lukiosta tässä kuussa eikä hän ole vielä päättänyt jatkosta eli valitseeko hän yliopiston, ammattilaisjalkapallon vai pikajuoksun.

Gemili juoksi 200 metrin kisan toukokuussa ja vaikka hän hivenen liukastui lähdössä, hän sai mainion ajan 20,75. Se uupuu vain pari kymmenystä Lontoon A-rajasta.

Gemili ryhtyi tosissaan keskittymään pikajuoksuun vasta viime syksynä, jolloin hänen satasen ennätyksensä oli 10,35. Hänen valmentajansa Michael Afilaka uskoo suojattinsa pystyvän alittamaan kymmenen sekunnin haamurajan parin vuoden kuluessa, kunhan hänen ”kamala” tekniikkansa saadaan ensin kuntoon. Mutta jos kamalallakin tekniikalla juostaan 10,08, niin mihin hän yltääkään sitten, kun hän on oppinut oikeasti juoksemaan?

”Haluaisin tietenkin juosta olympialaisissa, mutta ensin minun on pystyttävä huippusuoritukseen karsinnoissa. Mutta uskoisin, että tuo 10,08 takaa sen, että minua tullaan ainakin harkitsemaan viestijoukkueeseen. Sekin olisi jotain aivan mahtavaa”, Gemili totesi medialle huippujuoksunsa jälkeen.

Lauri Karppinen seuraa Lontoon olympiavalmisteluja ja olympiailmiöitä paikanpäällä. Kesäkisat käydään 27.7-12.8.2012.