Valikko

Tilaa lehti

Olympiatuli syttyy! - Myös suomalaisia soihdunkantajina

Toimitus 9.5.2012 14:18
Olympiatuli syttyy! - Myös suomalaisia soihdunkantajina

Getty Images

Olympiakisat ovat selvästikin jo nurkan takana, sillä olympiatuli sytytetään perinteisin menoin torstaina Olympian laaksossa Kreikassa.

Soihtua kuljetetaan ensin kahdeksan päivän ajan kisojen synnyinmaassa, minkä jälkeen se luovutetaan Lontoon kisojen edustajalle ja kuljetetaan British Airwaysin lennolla BA2012 – kuinka ollakaan! – ensi viikon perjantaina Britanniaan. Lauantaina käynnistyy sitten 8000 mailia eli lähes 13 000 km pitkä soihtuviesti.

Olympiasoihdun reitti Englannin luoteiskulmasta Land’s Endistä Skotlannin pohjoisrannikon kautta Lontoon olympiastadionille kulkee hien yli 1000 kaupungin ja kylän kautta.

Kaikkiaan soihdunkantajia on peräti 8000 ja viesti kiertää ympäri saarivaltakuntaa 70 päivän ajan.  Kahden viimeisen päivän tarkka reitti pysyy vielä salaisuutena. Se tiedetään, että soihtu tullaan näkemään Westminsterissä eli Lontoon ydinkeskustassa, josta se matkaa kaupungin lounaislaidoilla sijaitsevan Hampton Courtin kautta edelleen määränpäähänsä itäisessä Lontoossa sijaitsevalle olympiastadionille. Siellä viimeinen soihdunkantaja sytyttää juhlallisesti olympiatulen kisojen avajaisissa heinäkuun 27. päivänä.

Soihdunkantajien joukossa on viisi suomalaista, yhtenä heistä Leo-Pekka Tähti, kaiken mahdollisen kelauksessa voittanut porilaisurheilija. Supertähti pitää olympiasoihtuviestiin osallistumista yhtenä uransa merkkipaaluista.

Lontoolaisia soihdunkantajiksi valittiin tuhansista ehdokkaista 800. Nyt kun tarkka reitti on julkistettu, kisojen pääpomo Sebastian Coe kehottaa lontoolaisia menemään mahdollisimman suurin joukoin reitin varrelle kannustamaan viestinviejiä ja kaiken kaikkiaan nostamaan olympiatunnelmaa korkealle.

Lontoossa reitti kulkee useiden merkittävien vanhojen urheilupaikkojen, kuten Wembleyn, Crystal Palacen ja Alexandra Palacen kautta. Soihdun ja sen kantajien turvallisuutta valvoo yötä päivää 36 aseettoman, mutta huippukuntoisen poliisin joukko. Osa heistä on maratonjuoksijoita, joten heillä ei ole vaikeuksia pysyä viestinviejien vauhdissa. On nimittäin muistettava, että soihtuviestin vauhti ei varsinaisesti päätä huimaa. Vanhin soihdunkantaja, kuuden lapsen isoisoäiti Diana Gould, täyttää hieman ennen viestiä 100 vuotta ja nuorin on 11-vuotias birminghamilaispoika Dominic MacGowan. Rouva Gould vetää edelleen vanhojen ihmisten jumppaa pari kertaa viikossa, joten hänen kunnostaan ei tarvitse olla huolissaan.

Soihdunkantajien keskuudessa on herättänyt pientä närää se, että he eivät saa ilmaiseksi muistoksi kantamaansa soihtua. Toukokuun 1. päivään saakka soihdun hinta sen kantajalle on 199 puntaa (240 euroa) ja viestin aikana hinta nousee 215 puntaan eli lähes 260 euroon.

Kisojen järjestelytoimikunta LOCOG muistuttaa, että se joutui maksamaan soihduista 495 puntaa  kappaleelta eli 8000 soihdusta yhteensä lähes neljä miljoonaa puntaa, joka on jo niin suuri summa, ettei se voi lahjoittaa sitä pois noin vain. LOCOG tulee myymään soihdut keräilijöille. Käytäntö on tuttu aikaisemmistakin olympiakisoista.