Valikko

Tilaa lehti

Olympialaisten kiehtovin kysymys jo tapetilla - "Arvauksia on monia"

Lauri Karppinen 15.7.2012 09:19
Olympialaisten kiehtovin kysymys jo tapetilla - "Arvauksia on monia"

Kuka sytyttää olympiatulen? Urheilulehden Lauri Karppinen muistuttaa, että kyseessä on niin suuri kunnia, että kiehtovampaa kysymystä ei olympiakisoista voi esittää.

Lontoossa on pohdittu jo kuukausikaupalla sitä, kuka sytyttää olympiatulen. Normaalisti se on ollut joku poikkeuksellisen maineikas olympiaurheilija. David Beckham oli pitkään ennakkosuosikkien joukossa, mutta putosi niistä heti sen jälkeen, kun häntä ei valittu Britannian jalkapallojoukkueeseen.

Nyt loppusuoralla näyttäisi olevan kaksi nimeä: Sir Steve Redgrave, 50, ja Daley Thompson, 53. Molemmilla tuntuu olevan korkeilla paikoilla istuvia kannattajia. Redgravehan on soudun viisinkertainen olympiavoittaja ja yhdeksänkertainen maailmanmestari. Kymmenottelija Daleyn meriitteinä on puolestaan kaksi olympiakultaa, yksi maailmanmestaruus ja neljä maailmanennätystä.

Britannian olympiakomitea on Redgraven kannalla, kun taas kisojen järjestelykomiteasta LOCOG:sta löytyy Thompsonin kannattajia. Heistä tärkein on LOCOG:n puheenjohtaja Sebastian Coe, entinen olympiavoittaja itsekin, nykyinen lordi.

Coe on todennut, että hänen mielestään Thompson on Britannian kaikkien aikojen suurin olympiaurheilija. Hän on toki myös myöntänyt Thompsonin olevan hänen hyvä ystävänsä.

Coen ja Redgraven välien on sanottu olevan kohteliaan viileähköt sen vuoksi, että Redgrave vastusti Coen valintaa olympialaisten hakukomiteaan lähes kymmenen vuotta sitten.

Redgraven mielestä Thompson ei missään tapauksessa ole Britannian kaikkien aikojen paras olympiaurheilija. Eräässä haastattelussa hän totesi, ettei sijoittaisi Thompsonia edes viiden parhaan joukkoon.

”Coe menee hänen yläpuolelleen, samoin Kelly Holmes, taatusti (purjehtija) Ben Ainslie ja kaikella vaatimattomuudella myös minä itse, (soutaja) Matt Pinsent sekä (pyöräilijät) Chris Hoy ja Bradley Wiggins”, Redgrave luetteli.

Urheilulehden Lauri Karppinen seuraa Lontoon olympiavalmisteluja ja olympiailmiöitä paikanpäällä. Kesäkisat käydään 27.7-12.8.2012.