Valikko

Tilaa lehti

Näkymätön mies ja muut yllättäjät - "Torro todellakin jättäytyi pois"

Toimitus 14.7.2012 20:38
Näkymätön mies ja muut yllättäjät - "Torro todellakin jättäytyi pois"

Phillips Idowu on näkymätön mies. (Getty Images)

Asemapaikallaan Lontoossa Timanttiliigan toista kilpailupäivää seuranneen Lauri Karppisen mielestä lauantai oli Crystal Palacen stadionilla yllätysten päivä. Oli näkymätön mies, pitkän voittoputken katkeaminen ja hieno keihäsennätyskin.

Lauri, Lontoon Timanttiliigassa taisi olla tänään yllätysten päivä?

Näinkin voi sanoa, kun voitosta voittoon kulkenut pika-aituri Sally Pearson kärsi tappion, Goldie Sayers heitti naisten keihäässä uuden Britannian ennätyksen 66,17 ja Phillips Idowu jätti tämänkin kisan väliin. Yllätyksiä ne olivat kaikki, joku isompi, joku pienempi.

Sally Pearsonin tappio taisi olla se suurin yllätys Crystal Palacella?

Sanoisin niin. Viime syksynä Daegussa hirmuajalla 12,28 MM-voittoon kiitänyt australialaisella oli takana 33 kisan voittoputki eikä sen todellakaan pitänyt mennä poikki Crystal Palacen sateessa. Mutta USA:n Kelly Wells näytti jo välierissä olevansa erittäin vaarallinen vastustaja. Silti kenties maailman parhaalla tekniikalla aitovan Pearsonin uskottiin hoitavan homman kotiin, mutta toisin kävi. Tietääpähän Pearson nyt ketä pitää erityisesti varoa ja ettei voittaminen ole koskaan kirkossa kuulutettua.

Goldie Sayer näytti ainakin tv-kuvan perusteella todella iloiselta ennätysheittonsa jälkeen. Onko Goldiella mahdollisuudet goldiin kotikisoissaan?

Goldie kertoi täyttävänsä maanantaina 30 vuotta ja sanoi tämän olleen hänelle paras mahdollinen synttärilahja. Edellisen kerran hän paransi Britannian ennätystä neljä vuotta sitten Pekingin olympialaisissa, jolloin 65,75 riitti neljänteen sijaan. Taso maailmalla ei ole siitä juurikaan muuttunut, kärjen osalta jopa hieman pudonnut. Mikäli Goldien vire pysyy yhtä hyvänä tai jopa vielä hieman nousee, niin kyllä hänellä ainakin mitaleille pitäisi olla ihan hyvät saumat. ME-nainen Barbora Spotakova hävisi hänelle nyt kaksi metriä – miksei niin voisi käydä muutaman viikon kuluttua Olympiastadionillakin?

No, mitä sanot tästä Phillips Idowu -veijarista?

Häntähän on täällä Englannissa ryhdytty kutsumaan näkymättömäksi mieheksi, kun hän ei ilmesty niihin kisoihin, mihin hänen pitäisi ilmestyä. Hän jäi pois brittien olympiakarsinnoista. Valmennuspäällikkö Charles van Commenee luuli, että hän oli loukkaantunut. Viime keskiviikkona Idowu yllättäen ilmestyi Thamesjoella pidettyyn Timanttiliigan tiedotustilaisuuteen, jossa hän kertoi, ettei hän suinkaan ole ollut loukkaantuneena – lehtien keksimä juttu. Oli vaan vähän ollut heikko olo! Mutta hän vakuutti hyppäävänsä nyt Crystal Palacella. Mutta hänpäs muuttuikin taas näkymättömäksi – ei ilmestynyt kolmiloikkapaikalle. Hieman myöhemmin illalla hän tviittasi, että oli tuntenut pientä lihaskireyttä, kiitti faneja tuesta ja totesi, että nähdään elokuun 2. päivänä. En kylläkään tiedä missä, sillä yleisurheilu ei ole vielä tuolloin edes käynnistynyt Olympiastadionilla.

Onko lihaskireyttä liikkeellä, kun eikös Osku Torro valitellut siellä sitä samaa?

Voi olla, kun ollaan näin lähellä olympialaisia. Torro todellakin jättäytyi myös pois omasta kisastaan kertoen syyksi lihaskireyden. Se on selvä, että tässä vaiheessa ei pidä ottaa pieniäkään riskejä, joten varmasti ihan järkevä päätös. Hän kertoi kisaavansa seuraavan kerran tiistaina Luzernissa Sveitsissä. On kuulemma hyvä kisa tulossa. Korkeuskisahan jäi Lontoossa aika vaisuksi. Hyppypaikka oli märkä ja hyppääjät selvästi varoivat hyppyjään. Euroopan mestaruuden Helsingissä voittanut, tällä kaudella 236 hypännyt Britannian Robert Grabarzkin jäi 222:een.