Valikko

Tilaa lehti

Näitä superlahjakkuuksia ei saa hukata - Kaikkien aikojen ikäluokka?

Toimitus 15.7.2012 22:46
Näitä superlahjakkuuksia ei saa hukata - Kaikkien aikojen ikäluokka?

Oskari Mörö

Yleisurheilun juniorien MM-kilpailut päättyivät sunnuntaina. Urheilulehden Katja Kantanen käy läpi kisojen huippuhetket.

Katja, nuorten alle 20-vuotiaiden MM-kilpailut takana. Heitä kehiin terävä suomalaisanalyysi.

Ei tässä tarvitse tiukkana olla, kun suomalaiset suoriutuivat kerrassaan loistavasti. Joukkueen tavoitteena kisoihin lähdettäessä oli 2 mitalia ja 5 pistesijaa, mutta kotiintuomisina onkin historialliset 8 pistesijaa. Joukkueeseen kuului 28 urheilijaa, ja lähes kaikki esiintyivät Barcelonassa edukseen. Peräti kymmenen suomalaista venyi ennätyksiinsä. Asenteet kohdillaan.

Miksei mitaleja tullut?

Alunperin kuulantyöntäjä Arttu Kangas ja moukarimiehet Juho Saarikoski ja Ilmari Lahtinen olivat tilastollisesti ykkösnyrkkejä. He jäivät mitaleista lopulta melko reilusti, kun molempien lajien finaaleista tuli jäätäviä superlahjakkuuksien show'ta ja kisaennätyksien murskajaisia. Harmi sinänsä, ettei mitalia tullut, mutta kahdeksan pistesijaa on todella hurja saavutus, ja kertoo harvinaisen kovasta tasosta tässä ikäluokassa. Toivottavasti monia asioita tehdään näiden nuorten superlahjakkuuksien kohdalla oikein, jotta kehityskäyrä kohti aikuisten kärkeä jatkuu.

Mitkä olivat kisojen suomalaiset kohokohdat?

Sunnuntaina aitajuoksija Jonna Berghem tykitti 100 metrin aitafinaalissa ennätyksensä 13,56 yli kahden metrin vastatuuleen, ja jäi pronssimitalista vain 0,13 sekuntia. Ennätys on parantunut viime vuodesta yli puoli sekuntia. Toivottavasti kehitys jatkuu samaan malliin. Lisäksi Oona Kettusen huimasti ennätystä parantanut juoksu 3000 metrin esteissä oli lupauksia antava, joten Sandra Eriksson ja kumppanit saavat pian kovan nuoren kotimaisen kirittäjän. Jussi Kanervon pistesija ja SE lyhyissä aidoissa ja Oskari Mörön kauden paras suoritus herättivät toivoa miesten aitamatkoille. Eivätkä keihäsmiehet, 18-vuotias Joni Karvinen ja 17-vuotias Konsta Koskelakaan huonoja olleet. Nämä vain muutamia nimiä mainitakseni, sillä koko Suomen joukkue oli loistavassa iskussa tiukassa paikassa.

Entä kansainvälisesti?

Olihan tuon Iso-Britannian teinisensaatio Adam Gemilin juoksu satasella ihan huikea. Varsinkin, kun reilu vuosi sitten nuorukaista odotti ura jalkapalloilijana eikä juoksijana. Löytyisiköhän Suomen futiskentiltä vastaavia lahjakkuuksia? Ennakkoon hehkutettu kuulantyöntäjä Jacko Gill pisti kisaennätyksen uusiksi ja voitti toiset MM-kisat putkeen, mutta David Storlin ME jäi vielä saavuttamatta. Miesten moukarissa ihmeteini Ashraf Amgad el Seify Qatarista paransi nuorten ME:tä peräti 2,60 metriä, ja mahtuu sarjaan vielä kahden vuoden päästäkin. Ylittyyköhän 90 metrin haamuraja? Kovia nuoria urheilijoita.