Valikko

Tilaa lehti

Miksi Stadionin maine piti munata? – Museovirasto joutaa museoon häpeänäyttelyyn

Toimitus 30.6.2012 20:06
Miksi Stadionin maine piti munata? – Museovirasto joutaa museoon häpeänäyttelyyn

(J. Tamminen)

Urheilulehden Jari Kupila poltti päreensä EM-kisojen pikajuoksuja seuratessaan. Stadionin kehittämisen jarrumieheksi heittäytynyt Museovirasto pitäisi hänen mielestään tunkea Urheilumuseon vitriiniin.

Jari, sano nyt jotakin näistä EM-kisojen pikajuoksujen hylkäyksistä?

Sanoin tästä asiasta jo kauan, kauan sitten. Kun joku hemmetin kansainvälinen potkupalloliitto sai sanella päätöksen, jolla pilattiin yksi maailman perinteikkäimmistä yleisurheiluareenoista, oli EM-kisojen farssi valmis. Vieläkään en ymmärrä millä päätöksenteolla tämä Suomessa päätettiin tehdä. Noh, oli miten oli, tämän tyyppiset kaarteet toki sallitaan sääntökirjassa, koska kukaan ei ole hoksannut sallivaa pykälää säännöistä poistaa. Mutta se oli selvä, että näillä kaarteilla ei nykyaikana enää voi juosta. Se, että nelosen ja kakkosen kisat, sekä pikaviestit, ovat tuloksentekomielessä osoittautuneet täällä aivan mahdottomiksi, oli täysin odotettu ja itse aiheutettu tilanne.

Kenen syy tämä asia pohjimmiltaan on?

Onhan tässä syyllisiä. Jalkapalloväkeä on sinänsä turha syyttää siitä, että vaativat remonttia. Enempi pitää kysyä niiltä, jotka nykyisen remontin sallivat. Siis yleisurheilua, joka suostui siihen, että oman lajin edellytykset raiskattiin, ja ennen kaikkea Museovirastoa. Viraston suojelufundamentalistit olivat kiinnostuneempia betoniseinän kohtalosta kuin stadionin poikkeuksellisen maineen, merkityksen ja tunnearvon vaalimisesta. Helkkari, meinaan kiihtyä tässä kohdin. Joutaisi museoon koko virasto. Pitäisi laittaa kunniavitriiniin Urheilumuseoon, siihen osastoon, jossa esitellään historiallisia urheilumunauksia.

Miksi näin?

Jalkapallokenttä ja nykyisen kaikkialla muualla käytössä olevan mallinen juoksurata olisivat mahtuneet molemmat, jos stadionin betonirakenteita olisi saatu purkaa. Mutta kun ei. On kuulemma niin tärkeä arvo se betoni. Haloo, eiköhän stadionin todellinen arvo ole siinä, että se on yksi maailman legendaarisimmista urheilupaikoista, tunnelmaltaan poikkeuksellinen, urheilullisilta olosuhteiltaan upea kisapaikka! Nyt tämä poikkeuksellinen maine munattiin kertaheitolla.

Olet aika kriittinen museovirastolle. Eikö sinun pitäisi kuitenkin historiaa pääaineenaan lukeneena maisterismiehenä vähän ymmärtää suojelijoita?

Historiallisia arvoja ja perinteitä pitää aina vaalia, mutta nyt vaalitaan väärää asiaa. Ollaan huolissaan betonisesta yksityiskohdasta, ei stadionin kokonaisuudesta. Erityisen koomiseksi tämän koko stadionin ympärillä nähdyn suojeluhössötyksen tekee se, että eihän nykyisessä stadionissa ole jäljellä juuri mitään stadionin alkuperäisestä ideasta. Sitä on muuteltu niin moneen kertaan, että tämä betonin rouhiminen olisi lopulta ollut pikkujuttu.

Stadion ilmeisesti laitetaan kuitenkin lähiaikoina joka tapauksessa uusiksi?

Kyllä, hyvä niin. Mutta tästäkin syystä museoviraston niuhotus tuntuu täysin käsittämättömältä. Takerruttiin lillukanvarteen ja munattiin paitsi nämä EM-kisat, myös vuosikymmenien aikana rakentunut suomalaisten hyvä maine kisajärjestäjinä.

 

Lisää aiheesta