Valikko

Tilaa lehti

London2012: Vuokraemäntä yllätti - "Sormet ja reidet paukkuneet"

Lauri Karppinen 23.5.2012 16:18
London2012: Vuokraemäntä yllätti - "Sormet ja reidet paukkuneet"

Foto-Kaija

Lauri Karppinen kertoo ensimmäisen London2012-blogissaan juurtumisestaan kotikaupunkiinsa Lontooseen.

 

Moni on kysynyt kuinka olen kotiutunut Lontooseen, siihen valtavaan ja meluisaan metropoliin. Olen ollut täällä kohta yhdeksän viikkoa, joten olisi melko omituista, jos en olisi vielä kotiutunut tänne. Itse asiassa kotiutumiseni kesti noin neljä tuntia. Sen verran jouduin odottamaan vuokraemäntääni, joka oli vienyt tien toisella puolella olevaan viinakauppaan vain normaaliavaimen, kuten olimme etukäteen sopineet, mutta laittanut aamulla töihin lähtiessään vahingossa myös turvalukon lukkoon. Neljässä tunnissa ehtii juoda monta kuppia teetä – tai itse asiassa kahvia, johon britit tuntuvat olevan siirtymässä suurin joukoin.

Reilun kahden kuukauden aikana on ehtinyt jo nähdä yhtä sun toista. Suurimmat puheenaiheet täällä ovat tänä aikana olleet Lontoon pormestarin vaalit, joita edelsivät kymmenet toinen toistaan kiivassanaisemmat vaalitentit. Neljä vuotta virassa istunut Boris Johnson oli suurin ennakkosuosikki, mutta Johnsonia ennen kahdeksan vuotta virassa istunut Ken Livingstone, joka tunnetaan myös lempinimellä Punainen Ken, antoi lopussa yllättävän tiukan vastuksen, kuroi Boriksen etumatkaa kiinni kaiken aikaa ja hävisi lopulta vain ääniprosentein 48,5–51,5.

Vaikka olen itse yhtä kaukana toreista kuin Yrjö Hakanen kokoomuksesta, hän on mielestäni mies paikallaan Lontoon pormestarina. Hän on joukkoliikenteen vankkumaton kannattaja, ajaa välillä pyörälläkin töihin ja tekee kaikkensa Lontoon julkisen liikenteen eteen.

Melkein yhtä kiihkeä keskusteluaihe täällä on ollut tietysti Roy ”Hodari” Hodgsonin valinta Englannin jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaksi. Saarivaltakunnan lehdet olivat aluksi lähes yksimielisiä siitä, että valinta oli väärä, koska heidän mielestään oikea valinta olisi ollut Tottenhamin valmentaja Harry Redknapp. Kaikki itseään kunnioittavat lehdet kirjoittivat sivutolkulla siitä, miten Hodgson on menestynyt vain keskinkertaisten joukkueiden valmentajana. Arvostelu hiljentyi sen jälkeen, kun arvostettu The Times kirjoitti pääkirjoituksessaan, että sittenhän Hodgson on mies paikallaan, sillä mitä muuta Englanti on kuin keskinkertainen joukkue.

Aivan viime viikkoina Valioliigan ratkaisuhetket ja Chelsean eteneminen Mestareiden liigan loppuotteluun ja lopulta vielä voittokin ovat täyttäneet lehtien urheilusivut lähes 90-prosenttisesti. Lähipubini, joka normaalisti on varsin rauhallinen paikka, on otteluiltoina täyttynyt ääriään myöten ja meno on ollut hurja. Siellä on tanssittu jopa pöydillä.

Nyt kun liigafutis on päättynyt, lehdet voisivat kirjoittaa jonkun verran olympialaisistakin, mutta todennäköisesti nyt otetaan käsittelyyn EM-futis. Olympiatulen kuljettaminen ympäri Isoa-Britanniaa on ollut täällä selvä piristysruiske olympiakirjoittelussa. Nyt ikään kuin tuntuu siltä, että kisat ovat jo nurkan takana.

Valitettavasti näihin yhdeksään viikkoon on osunut vastoinkäymisiäkin. Suurin niistä oli vasemman käteni pikkusormen murtuminen. Olin kaatua kaksikerroksisen bussin rappusissa ja siinä rytäkässä iskin vasemman käteni täysillä bussin seinään. Seurauksena oli käsi kipsiin, joka otettiin pois parisen viikkoa sitten ja tilalle laitettiin mittatilaustyönä tehty erityislasta. Voin sanoa, että esimerkiksi hiusten peseminen ja astioiden tiskaaminen ei ole ihan helppoa yhdellä kädellä, mutta kaikkeen tottuu.

Onneksi lasta ei vaikuta liikuntaan. Kävin Hyde Parkissa pyöräilemässä Boris-pyörillä. Muuten ihan mukavaa, mutta reidet olivat maitohapolla ensimmäisen 200 metrin jälkeen. Taitaa olla syytä ottaa ensi sunnuntaina uusiksi.

Lauri Karppinen