Valikko

Tilaa lehti

London2012: Uskomatonta! – ”Avajaisista tulossa maatalousnäyttely”

Lauri Karppinen 13.6.2012 19:46
London2012: Uskomatonta! – ”Avajaisista tulossa maatalousnäyttely”

Lauri Karppinen muistuttaa blogissaan, että ennemmin tai myöhemmin kaikki salaisuudet paljastuvat. Ja jos ne eivät paljastu salaa, ne täytyy paljastaa.

Näin kävi Lontoon olympialaisten avajaisten suhteen, joiden ohjelmasta tuli eilen tietoja julkisuuteen. Ja kun lähde oli itse avajaisten taiteellinen johtaja, elokuvaohjaaja Danny Boyle, lienee pakko uskoa, että tiedot pitävät paikkansa.

Nimittäin jos tämän kaltaiset paljastukset olisivat olleet pelkkiä huhupuheita, niihin ei olisi uskonut kukaan. Boylen mukaan avajaisissa stadionilla tullaan näkemään muun muassa oikeita lehmiä ja lampaita. Nyt en todellakaan ole saanut käsiini minkään maatalousnäyttelyn ohjelmaa, vaan ihan oikeasti kyse on olympiakisojen avajaisista.

Mistä on siis kyse? Boyle ja kumppanit rakentavat Olympiastadionin ruohokentälle englantilaisen maalaismaiseman, jonka kaikki englantilaisia tv-sarjoja ja elokuvia katsoneet tietävät hyvin kauniiksi. Boyle muistuttaa, että tuo pastoraalinen englantilaismaisema on edelleen olemassa, vaikka suurin osa ihmisistä asuukin nykyään kaupungeissa. Ja se on tärkeä osa Englantia ja englantilaisuutta. Vai pitäisikö sanoa Britanniaa ja brittiläisyyttä, ettemme unohtaisi Walesia, Skotlantia ja Pohjois-Irlantiakaan.

Maalaismaiseman täytyy oikeiden lehmien ja lampaiden lisäksi olla tietysti niin englantilaisen aito, että siihen kuuluu sadekin, joka saadaan aikaan keinotekoisista pilvistä – ellei sadetta tule ihan luonnollisella tavalla.

On siis tultu äärimmäisyydestä toiseen. Ensimmäisissä olympiakisoissani Moskovassa 1980 neuvostoliittolaiset pudottivat avajaisia uhanneisiin sadepilviin kemikaaleja, jotta ne hajoaisivat ja häipyisivät, kun täällä viimeisissä olympialaisissani tuodaan keinotekoisia sadepilviä stadionin ylle! Jo on aikoihin eletty!

Toki ymmärrän mistä on kyse. Show halutaan niin brittiläiseksi kuin mahdollista, ja silloin siihen kuuluu sade hyvin kiinteänä ja tärkeänä osana. Nytkin tämän kolmen kuukauden aikana, mitä olen Englannissa jo asunut, vettä on tullut muutamaa helleviikkoa lukuun ottamatta lähes joka ikinen päivä.

Ja eihän tuo maalaismaisema voisi olla täydellinen ilman kylän krikettijoukkuetta. Kriketti on edelleen hyvin tärkeä laji briteille samoin kuin vanhoille Kansainyhteisön maille, ja sekin on hyvin olennainen osa täkäläistä maaseutukulttuuria.

Mutta urbaani-ihmisten ei nyt tarvitse ihan kamalasti säikähtää, sillä eivät avajaiset pelkkää maalaismaiseman ihannointia ole. Se on vain yksi osa ohjelmaa, joka alkaa kello 20.12 – kuinka ollakaan! – jonkinlaisella esishow’lla, kunnes varsinainen show pyörähtää käyntiin tasan 21.00. Noin tunnin kestävän maaseutuylistyksen jälkeen 10 500 urheilijaa marssii stadionille ja avajaisten virallisten osuuksien, musiikkiesitysten ja ilotulitusten jälkeen koko 27 miljoonaa puntaa maksava komeus päättyy paikallista aikaa noin 00.30, jolloin kello on Suomessa jo peräti 02.30!

Nyt moni olisi varmasti halukas tietämään ketkä ovat ne taiteilijat, jotka ovat saaneet kunnian esiintyä avajaisissa. Sitä Boyle eikä kukaan muukaan ole vielä paljastanut. Sen verran Boyle on sanonut, että avajaisista ei ole tarkoitus tehdä mitään popkonserttia.

Siinä hän on tietysti aivan oikeassa. Niiden paikka on muualla, mutta eiköhän siellä Elton Johnin ja Paul McCartneyn kaltaisia tähtiä tulla näkemään.

Lauri Karppinen