Valikko

Tilaa lehti

London2012: Rekrytoinnista täysi fiasko - "Sotilaat hätiin"

Lauri Karppinen 14.7.2012 12:22
London2012: Rekrytoinnista täysi fiasko - "Sotilaat hätiin"

Getty Images

Urheilulehden Lauri Karppinen toteaa blogissaan, että olympiavalmistelujen viimeisellä aidalla on havaittavissa selvää kompurointia. Kisojen avajaiset ovat kahden viikon päästä ja englantilaiset lehdet kirkuvat ”olympiakriisistä”!

Kieltämättä jonkin sorttisesta kriisistä voidaan puhua, kun tässä vaiheessa käy ilmi kaksi äärimmäisen kiusallista ja hankalaa tosiasiaa. Ensinnäkin Heathrowin lentokentältä Lontoon keskustaan tuleva moottoritie M4 jouduttiin sulkemaan eräästä sillasta löytynen halkeaman vuoksi. Lisäksi on käynyt ilmi, että kisojen turvallisuudesta vastaamaan palkattu turvallisuusalan monikansallinen jättifirma G4S ei olekaan kyennyt rekrytoimaan riittävästi väkeä turvallisuustehtäviin.

Pitkään näytti jo siltä, että siltaa ei saada korjattua ennen maanantaita, jolloin joukkueita alkaa valua Lontooseen, mutta tänä aamuna tuli tieto, että silta on korjattu ja M4 on avattu jälleen liikenteelle. Huh! Siinä putosi kivi monen olympiapomon sydämeltä.

Turvallisuuskaaos onkin sitten jo paljon suurempi ongelma. Sen aiheuttajana on G4S, joka tuntuu epäonnistuneen tehtävässään pahemman kerran. On nimittäin käynyt ilmi, että paitsi että se ei ole kyennyt rekrytoimaan läheskään riittävää määrää väkeä, värvättyjen joukossa on huomattava määrä rikosrekisterin omaavia henkilöitä sekä sellaisia, jotka eivät osaa eivätkä ymmärrä sanaakaan englantia. Voiko rekrytointia enää huonommin hoitaa? Tuskin.

Koska aika on loppumassa käsiin, maan hallitus päätti kiireisesti määrätä 3500 sotilasta  turvatehtäviin paikkaamaan G4S:n jättämiä aukkoja. Rekrytointifiasko maksaa valtiolle 20 miljoonaa.

En tosin ymmärrä miksei summaa peritä G4S:ltä, jolle on jo maksettu 284 miljoonaa puntaa. Koska firma ei tunnu millään lailla olevan tehtäviensä tasalla, lasku pitäisi ilman muuta osoittaa sille. Todennäköisesti lasku maksetaan kuitenkin sisäministeriön tililtä.

Kaiken kukkuraksi Olympiapuistoon on G4S:n hoitaman tarkastuspisteen kautta saatu turvatestauksissa vietyä läpi toimimattomia räjähteitä. Luulisi firman johtajien poskia jo punottavan.

Suuri osa turvatehtäviin nyt komennetuista sotilaista on sellaisia, jotka ovat juuri palanneet Afganistanista ja moni oli lähdössä lomille perheidensä kanssa. Olympiapuistossa näkyy tuskin kovinkaan leveästi hymyileviä sotilaita.

Sisäministeri Theresa May on luvannut tarjota sotilaille hyvityksenä 10 000 pääsylippua, joista suurin osa avajaisten kenraaliharjoituksiin. No kyllähän sillä taas jo hymy irtoaa.

Kaiken kaikkiaan olympialaisten turvallisuudesta on G4S:n henkilökunnan ja poliisien lisäksi vastaamassa 17 000 puolustusvoimien työntekijää.

Eräiden tietojen mukaan G4S oli havainnut ongelmansa jo kauan aikaa sitten, mutta ei ollut tehnyt mitään asian eteen. Tässä vaiheessa turvafirmaa on mahdotonta enää vaihtaa, mutta se on selvä, että G4S:n nimi ja maine tuhriintuivat erittäin pahasti..

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja Jacques Rogge on yrittänyt lohdutella Lontoota todeten, etteivät valmistelut missään tapauksessa tule kaatumaan viimeisellä aidalla.

Torstaina tuli vastapainoksi pieni hyväkin uutinen. Saudi Arabia on lopultakin suostunut lähettämään naisjoukkueen – ensimmäisen kerran kautta aikojen – Lontooseen. Joukkueessa on peräti kaksi urheilijaa, joista toinen on judoka ja toinen 800 metrin juoksija. Kisoissa urheilee siis kaiken kaikkiaan 204 maata, joista jokaisen joukkueessa on myös naisurheilijoita.

Kerta se on ensimmäinenkin.