Valikko

Tilaa lehti

London2012: Olympialiikenne alkaa jo hirvittää – täysi kaaos uhkana

Lauri Karppinen 18.6.2012 12:47
London2012: Olympialiikenne alkaa jo hirvittää – täysi kaaos uhkana

Lauri Karppinen tuntee Lontoon (FotoKaija)

Lontoossa asuva Urheilulehden toimittaja Lauri Karppinen on jo saanut esimakua kisakaupungin liikennekaaoksesta, ja nyt on vasta juhlittu kuningatarta.

Viimeiset pari viikkoa ovat olleet yhtä juhlaa Englannin kuninkaalliselle perheelle ja kaikille heidän kannattajilleen, joiden määrä on taas vahvassa nousussa. Ensin juhlittiin neljä päivää kuningatar Elisabetin vallassaolon 60-vuotista taivalta. Ja miten juhlittiin? Oli aivan uskomattoman upea 1000 veneen paraati Thamesjoella. Oli ikimuistoinen konsertti, jossa oli huippuesiintyjiä jokaiselta kuudelta vuosikymmeneltä – alkaen 50-luvun Cliff Richardista  tämän hetken Jessie J:hin ja kumppaneihin, oli juhlajumalanpalvelusta ja paraatia ja ties mitä. Viime lauantaina oli sitten Trooping the Colour -seremonian vuoro eli vietettiin kuningattaren syntymäpäiviä eri joukko-osastojen upealla paraatilla ja soittokuntien esityksillä. Ja siinä välissä kaksi kuningashuoneen edustajaa, Walesin prinssi Charles ja hänen puolisonsa, Cornwallin herttuatar Camilla, pääsivät kättelemään minua ja Kaijaa Olympiapuiston edustalla.

Eikä siinä vielä kaikki, sillä olihan siinäkin ainakin pienen juhlan aihetta, että kuningattaren lapsenlapsi, prinsessa Annen tytär, ratsastaja Zara Phillips valittiin Britannian olympiajoukkueeseen. Näin hän seuraa kunniakkaasti äitinsä jalanjälkiä – Prinsessa Annehan kilpaili Montrealin olympialaisissa vuonna 1976.

Ja aivan erityisesti brittejä on ilahduttanut se tieto, että Zara asuu kisojen ajan muun joukkueen kanssa olympiakylässä eikä missään kuninkaallisessa asunnossa palvelijoiden passattavana.

Se, mikä sen sijaan ei ilahduta, on Lontoon liikenteen jatkuva takkuileminen. Vaikka esimerkiksi metroa kunnostetaan kaiken aikaa, erilaisia vikoja ilmaantuu päivittäin. Useimmiten kyse ei tosin ole sen vakavammasta kuin jonkun valo-opastimen sammumisesta, mutta sekin voi pysäyttää liikenteen pitkäksi aikaa. Jos bussinkuljettajien uhkaama lakko toteutuu, edessä on ainakin jonkinasteinen katastrofi. Silloin kaikki matkustajat joutuvat käyttämään metroa, mikä tulee eittämättä aiheuttamaan valtavia ruuhkia asemille. Onneksi Stratfordiin pääsee useilla linjoilla, kuten yleensä erittäin hyvin toimivalla Jubilee-linjalla. Stratfordista on lyhyin matka Olympiapuistoon ja siellä oleville lukuisille suorituspaikoille.

Lontoon liikennelaitos Transport for London kehottaa autoilijoita välttämään autoilua paitsi Lontoon keskustassa myös ympäri Lontoota sijaitsevien suorituspaikkojen lähimailla. Kaupunkiin maalataan kaikkiaan 175 kilometrin verran kaistoja, joita saavat käyttää vain erikoisluvan saaneet olympia-autot ja bussit, jollaisia on kaikkiaan noin 20 000. Myös liikennevaloja rukataan toimimaan mahdollisimman edullisesti juuri olympiakaistoja ajaville.

On hyvin mielenkiintoista nähdä kuinka hyvin lontoolaiset suostuvat pysymään poissa olympiakaistoilta. Niitä, joiden mielestä olympiakisat vain sotkevat perinpohjin tavallisten ihmisten elämän, on yllättävän paljon.

Vaikka kyse onkin vain muutamasta viikosta, jonka jokaisen pitäisi pystyä kärsimään, niin on selvä, että metrossa – etenkään sen vanhoilla ahtailla asemilla – ei ole erityisen hauskaa odottaa junaan pääsyä vaikka puolta tuntia.

Lauri Karppinen

Lauri Karppinen seuraa Lontoon olympiavalmisteluja ja olympiailmiöitä paikanpäällä. Kesäkisat käydään 27.7-12.8.2012.