Valikko

Tilaa lehti

London2012: Nyt vaaditaan päitä vadille - "Erittäin omituista"

Lauri Karppinen 16.7.2012 19:52
London2012: Nyt vaaditaan päitä vadille - "Erittäin omituista"

Getty Images

Urheilulehden Lauri Karppinen kertoo blogissaan, että kansanedustajat ovat kiivastuneet olympialaisten turva-asioista Lontoossa tosissaan. Tämä ei jää tähän!

Päitä on saatava vadille, vaativat Lontoon olympialaisten turvallisuusskandaalista kiivastuneet kansanedustajat. Soppa on nyt kiehunut jo niin pahasti yli reunojen, että voi hyvin olla, että enää ei riitä, että vadille saadaan vain turvafirma G4S:n johto. Vaarassa on myös sisäministeri Theresa Mayn pää. On nimittäin käynyt ilmi, että sisäministeriötä varoitettiin kisoihin liittyvistä turvallisuusongelmista jo viime syksynä.

Kuitenkin sisäministeri kertoi vasta viime viikolla parlamentille, että tarvitaan nopeasti 3500 ylimääräistä sotilasta turvatehtäviin, koska G4S ei ole saanut koottua lupaamaansa 10 000 henkilöä. Sisäministeriöstä on kuitenkin vakuutettu, että sisäministerille itselleen ei oltu kerrottu ongelmista ennen kuin vasta viime viikolla.

Kuulostaa erittäin omituiselta. Ja vielä omituisemmalta kuulostaa se, että G4S:n toimitusjohtaja Nick Buckleskin sai mukamas kuulla firmansa ylitsepääsemättömistä ongelmista vasta vajaat kaksi viikkoa sitten. Kovin kehnoa on sisäinen tiedonkulku niin ministeriössä kuin jättifirmassakin.

Jonkinlaisia huhuja ongelmista on kuitenkin täytynyt liikkua jo huhtikuussa, koska puolustusministeriö asetti silloin 4000 sotilasta valmiustilaan mahdollisten turvallisuusongelmien varalta. Heistä 3500 kutsuttiin töihin viime keskiviikkona. Moni heistä oli tullut Afganistanista lomalle perheidensä pariin, mutta lomat ovat nyt palaneet. Syystäkin sotilaat ovat  kiukkuisia.

Nick Bucklesille tilanne on tietenkin ollut äärimmäisen kiusallinen ja suorastaan nöyryyttävä. G4S rahasti kisojen turvatoimien hoitamisesta lähes 300 miljoonaa puntaa. Nyt se on joutunut myöntämään, ettei se pystykään siihen, mitä se on luvannut ja saa maksaa takaisin kymmeniä miljoonia. Bucklesille kaikki tämä merkinnee irtisanoutumista firman palveluksesta.

Olympiapomo Sebastian Coe on pysynyt yllättävän coolina skandaalin tuoksinassa. Hän on myöntänyt tilanteen, mutta korostanut että nyt kun sotilaat on saatu paikkaamaan aukkoja, niin kaikkihan on taas kunnossa.

Pientä ihmettelyä on herättänyt sekin, että nyt kun ensimmäiset joukkueet ovat jo saapuneet kisakylään, he eivät pääse vielä tutustumaan Olympiapuistoon. Alueella on edelleen työmiehiä töissä ja puisto avataan vasta ensi viikon tiistaina eli kolme päivää ennen avajaisia. Aika viime tipassa.

Näiden neljän kuukauden aikana, mitä olen Lontoossa jo ehtinyt asustella, olen käynyt tapani mukaan kaupungin parhaissa jazzklubeissa. Viime viikolla pizza oli mennä väärään kurkkuun, kun istuessani syömässä Pizza Expressissä Sohossa huomasin, että sen kellarissa olevassa maineikkaassa jazzklubissa esiintyy tämän viikon tiistaina muuan Monty Norman.

Niin, kukako on Monty Norman? No, hänet tunnetaan vain yhdestä asiasta: hän on James Bond -elokuvien tunnusmusiikin The James Bond Themen säveltäjä. Tai niin ainakin lukee elokuvien krediittilistalla. Oikeasti hän ei kuitenkaan ole tunnarin säveltäjä, sillä se on viime vuonna edesmennyt elokuvasäveltäjä John Barry.

Totuus asiasta on nimittäin se, että Monty Norman oli palkattu ensimmäisen Bond-elokuvan Dr No’n säveltäjäksi. Tuottajat eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä tunnusmusiikkiin , hylkäsivät sen ja kutsuivat tilalle John Barryn, joka sävelsi uuden teeman käyttäen muutamaa tahtia Normanin sävellyksestä. Jostain syystä tunnarin tekijänoikeudet jäivät kuitenkin Normanille ja hän haastaa oikeuteen jokaisen, joka väittää julkisesti, ettei hän ole James Bond Themen säveltäjä. Ei ihme, sillä hän on vuosikymmenien aikana saanut miljoonia puntia tekijänoikeuspalkkioita – teoksesta, johon hänellä ei pitäisi olla minkäänlaisia tekijänoikeuksia.

Miten tämä kaikki nyt liittyy tähän blogiin? Satun olemaan John Barryn elämänuran asiantuntija ja kuulun kansainväliseen netissä toimivaan John Barry -keskusteluryhmään. Kun ryhmän jäsenet kuulivat, että olen menossa Normanin konserttiin, he antoivat minulle tehtävän. Minun on tilattava mahdollisimman suuri anjovispizza ja heitettävä se päin Normanin naamaa.

Kerroin tämän kaiken vain siksi, että jos blogiani ja muita juttujani ei enää näillä sivuilla näy, olen toteuttanut minulle annetun tehtävän ja istun putkassa.

Urheilulehden Lauri Karppinen seuraa Lontoon olympiavalmisteluja ja olympiailmiöitä paikanpäällä. Kesäkisat käydään 27.7-12.8.2012.