Valikko

Tilaa lehti

London2012: Kummola ei ole ainoa sekoilija – ”Täällä vihoviimeiset ovat kova sana”

Lauri Karppinen 8.6.2012 13:07
London2012: Kummola ei ole ainoa sekoilija – ”Täällä vihoviimeiset ovat kova sana”

(Getty Images)

Urheilulehden Lauri Karppinen hämmästelee blogissaan olympialaisten lipunmyyntitaktiikkaa. Jääkiekon MM-kisat eivät ole ainoa tapahtuma, jossa on sählätty.

Olympiakisojen lipunmyynti on aina ollut monien mielestä hämmentävää sekoilua. Siltä se varmaan päällisin puolin näyttääkin, mutta pitää muistaa, että se ei todellakaan ole mikään yksinkertainen palapeli, jossa palaset menevät paikoilleen muutamassa illassa. Ensinnäkin lajeja on valtavasti, kisapäiviä paljon, jokaiselle osallistuvalle maalle on omat kiintiönsä, olympiaperheelle ja olympialiikkeen kaupallisille yhteistyökumppaneille on omat lippunsa, ja tietysti kisoihin osallistuvien urheilijoiden omaisten on päästävä katsomoon vähintään kerran. Kun kisakatsomoihin pitäisi vielä mahtua muun muassa valmentajat ja mediakin, palapelin kokoojan hiukset ovatkin jo hyvää vauhtia muuttumassa harmaiksi.

Lontoon kisojen pääsylippuja tuli ensimmäisen kerran myyntiin ties koska. Tiettyihin lajeihin, kuten yleisurheiluun, uintiin ja pyöräilyyn, on ollut valtava kysyntä, ja monet ovat jo useampaakin kertaan tulleet siihen käsityksiin, että esimerkiksi noihin kolmeen lajiin, kuten myös avajaisiin ja päättäjäisiin, liput ovat olleet loppuunmyytyjä jo kauan aikaa sitten.

Mutta ei. Ne ”vihoviimeiset” liput tulevat myyntiin yhä uudestaan ja uudestaan – aivan kuten Manhattan Transferin jäähyväiskonsertit aikanaan. Yhtäkkiä jostain tuntuu aina löytyvänkin vielä tilaa. Tänään perjantaina tuli myyntiin 43 000 lippua, joiden vannottiin olevan nyt vihoviimeiset. Ja mikä yllättävintä, niiden joukossa on lippuja jopa yleisurheiluun, uintiin ja avajaisjuhliinkin. Niiden, jotka ostivat aikoinaan epätoivoissaan lippuja pienempiin lajeihin päästäkseen edes johonkin, pelätään olevan nyt raivoissaan.

Mutta onko se sittenkään niin ihmeellistä ja yllättävää, että noinkin suuri määrä lippuja ilmaantui vielä markkinoille? Ei se lopulta ole, jos miettii sitä, mitä kisojen pääpomo Sebastian Coe kertoi tv-haastattelussa jokin aika sitten.

Hän muistutti, että syy siihen, miksi lippujen tarkkaa määrää ei ole voinut olla tiedossa, löytyy itse asiassa mediasta. Vasta kun stadionien ja hallien mediakatsomot lopullisesti valmistuvat, tiedetään tarkalleen se määrä, mitä istuimia jää maksaville katsojille. Coe korosti, etteivät he voi lähteä myymään sellaisia istuimia, joita lopulta ei olekaan olemassa – tai on, mutta toimittajan takapuolen alla. Kuulostaa uskottavalta ja järkevältäkin, vaikka toisaalta voidaan kysyä, eikö lehdistön ja sähköisen median määrä ole ollut tarkkaan tiedossa jo noin vuoden ajan? Miksi mediakatsomoiden rakentaminen on jäänyt näin myöhään? Siihen en ole kuullut vastausta.

Nyt myyntiin tulleista lipuista osa on huippuhintaisia. Esimerkiksi avajaisten ja päättäjäisten lippujen hinnat ovat alkaen 995 puntaa eli lähes 1200 euroa – siis alkaen! Muiden lippujen hintahaitari on 20–720 puntaa. Jälkimmäinen hinta viittaa vähintään jo huippupaikoille sadan metrin finaali-iltaan tai johonkin vastaavaan. Usain Boltin ja kumppaneiden lisäksi brittejä kiinnostaa eniten seitsenottelija Jessica Ennis ja uimari Rebecca Adlington sekä useat pyöräilytähdet.

Se lienee selvää jo nyt, että kaikkia tapahtumia ei missään tapauksessa tulla myymään loppuun. Esimerkiksi briteille on aivan turha tarjota vaikkapa käsipallolippuja 50 punnalla, kun laji ei kiinnosta saarivaltakunnassa pätkääkään. Sama koskee muutamia muitakin lajeja, ja niissä hinnoittelun olisi pitänyt olla huomattavan paljon kohtuullisempaa.

Lauri Karppinen