Valikko

Tilaa lehti

London2012: Järkyttävä kokemus saunassa – ”Juutalaisia vaadittiin poistumaan”

Toimitus 1.6.2012 15:36
London2012: Järkyttävä kokemus saunassa – ”Juutalaisia vaadittiin poistumaan”

Urheilulehden Lauri Karppinen kävi Lontoossa saunassa. Kokemus jäi ikuisesti mieleen saunakavereiden käsittämättömän käytöksen vuoksi.

Eilen illalla pääsin vihdoin viimein saunaan Lontoossa. Se oli toki suunnitelmissani jo parisen kuukautta sitten, mutta murtuneen sormen hoitaminen siirsi saunareissua pitkälle eteenpäin, kipsiä ja lastaa ei saanut kastella.  Paikkana oli Suomen merimieskirkko Rotherhithen kaupunginosassa itäisessä Lontoossa melkein Thamesin rannalla. Olin käynyt kirkolla edellisen kerran erään kuororeissun aikana vuonna 1973 – jolloin kirkon nykyinen pastori Teemu Hälli ei ollut vielä syntynytkään.

Sauna on hiljalleen remontoitu, joten se on kaikin puolin siisti ja sähkösaunaksi ihan kohtuullinen. Porukkaa kertyi parisenkymmentä ja yllättäen minä ja veljeni olimme saunan ainoat suomalaiset. Lauteille mahtui samaan aikaan maksimissaan kahdeksan ihmistä, joten löylyhuoneeseen kertyi jonoa. Heittäessäni löylyä sanoin kerran leikilläni, että emmeköhän me tällä konstilla saa tilaa saunaan. Siihen tummahipiäinen intialaismies totesi, että pääasia, että saadaan juutalaiset ulos. Väki meni hiljaiseksi, kunnes joku kysyi, että anteeksi mitä? Mies toisti, että pääasia on, että saadaan juutalaiset ulos. Käsikähmän syntyminen oli lähellä, joten korotin hieman ääntäni ja totesin, että hyvät herrat, sauna on pyhä paikka. Täällä kuuluu käyttäytyä hyvin. Muuan mies kimpaantui kuitenkin välikohtauksesta siinä määrin, että lähti tekemään valituksen henkilökunnalle. Mitään konkreettista siitä ei kylläkään seurannut.

Kaikkein yllättävintä koko hommassa oli todellakin se, että rasisti oli tällä kertaa ihminen, joka normaalisti on rasistisissa herjoissa vastaanottavana puolena. Olisi siis luullut, että hän jos kuka välttäisi tuollaista kielenkäyttöä. Minkäänlaisia katumuksen merkkejä hän ei osoittanut koko illan aikana, joskaan ei enää vaatinut juutalaisia ulos saunasta – ei ainakaan ääneen.

Joistakin moinen tapaus saattaa tuntua vähäpätöiseltä, mutta sitä se ei missään tapauksessa ollut. Englannissa on viime viikkoina puhuttu paljon rasismista jo senkin takia, että englantilaiset jalkapallofanit ovat peruneet matkojaan EM-kisoihin Ukrainaan. Syynä ovat rasistiset ja väkivaltaiset ukrainalaiskatsojat.

Englantiin halutaan nollatoleranssia rasismin suhteen ja siitä saatiin jo hyvä näyttö muutama päivä sitten. Muuan sihteeri oli ollut työpaikkansa juhlissa ja juonut ehkä lasillisen liikaa shamppanjaa. Estot olivat kadonneet pahemman kerran, kun keski-ikäinen sihteerikkö matkasi metrolla kotiin. Lähipenkeillä istui intialaisia tai pakistanilaisia – joita tässä maassa on erittäin paljon – ja nainen päätti saman tien haukkua heidät lyttyyn. Muuan intialaista syntyperää oleva, mutta Britannian kansalainen, kuvasi naisen rasistisen ryöpytyksen kamerallaan ja laittoi sen YouTubeen. Seurauksena oli se, että sihteeri joutui oikeuteen ja sai lopulta noin kuukauden mittaisen vankilatuomion.

Rasistien suut pitäisi linnatuomion lisäksi pestä oikein kitkeränmakuisella saippualla.

Ja sama pitäisi tehdä sille, joka kehtasi haukkua seitsenottelija Jessica Ennisiä lihavaksi. Katsokaapa Googlen Ennis-kuvista onko hän lihava! Nyt täällä pohditaan, kuka oli se Britannian yleisurheiluliiton UKA:n ”iso johtaja”, joka moitti maan suosituimpiin urheilijoihin kuuluvaa Ennisiä lihavaksi.

Liiton hollantilainen valmennuspäällikkö Charles van Commenee on jo kiiruhtanut kiistämään, että hän se ei ainakaan ollut. Hän myöntää, että kuvauksen mukaan syypää voisi olla hän, mutta vannoo ja vakuuttaa, että näin ei ole, ”koska minulla ei olisi ollut minkäänlaista syytä väittää sellaista”.

Van Commenee pitää koko kohua myrskynä vesilasissa.

Eniten lihavuuslausuntoa on paheksuttu siksi, että jos huipputrimmissä kunnossa olevaa Ennisiä pidetään lihavana, niin miten se vaikuttaa syömishäiriöistä kärsiviin nuoriin tyttöihin?

On ikävää, että toiset ihmiset eivät osaa pitää suutaan kiinni silloin, kun siihen todella olisi syytä.

Lauri Karppinen

Urheilulehden Lauri Karppinen seuraa Lontoon olympiavalmisteluja paikanpäällä. Kesäkisat käydään 27.7-12.8.2012