Valikko

Tilaa lehti

London2012: Formula ykkösetkö Lontoon Olympiastadionille?

Lauri Karppinen 22.6.2012 22:48
London2012: Formula ykkösetkö Lontoon Olympiastadionille?

Lontoon olympiastadion

Lontoon Olympiastadionin kohtalosta on taitettu peistä pitkään. Urheilulehden Lauri Karppinen hämmästelee blogissaan otsikoihin hiljattain noussutta käyttöideaa.

Lukiessani aamun lehtiä Young Vic -teatterin kahvilassa silmiini sattui merkillinen tarina maan laatulehtiin kuuluvan The Independentin urheilusivuilta. Lontoon upouusi Olympiastadion halutaan sen mukaan kisojen jälkeen formula ykkösten käyttöön. Lontooseenhan on jo pitkään uumoiltu F1-kisaa, mutta haaveet ovat jääneet haaveeksi. Jonkinlainen näytöskisa ajettiin vuonna 2004 Lontoon keskustassa Regent Streetillä ja se keräsi tuolloin valtavat ihmismassat kadun varrelle.

On tietenkin sanomattakin selvää, että yleisurheilustadionilla ei voi ajaa kilpaa F1-autoilla. Hankkeen takana oleva itälontoolainen yritys Intelligent Transport Solutions – joka ei toki halua ostaa Olympiastadionia, ainoastaan vuokrata sitä – on suunnitellut homman siten, että F1-rata kulkisi stadionin läpi ja kiertelisi pitkin olympiapuistoa. Itä-Lontoon kadut kun ovat pääosin liian kapeita tähän tarkoitukseen.

Yritys on jo käynyt esittelemässä suunnitelmiaan F1-pomo Bernie Ecclestonelle, joka myöntää olevansa kiinnostunut siitä. Onko se huono vai hyvä merkki, siitä kukin voi olla mitä mieltä tahtoo. Lehdissä ei ole ollut yksityiskohtaisia suunnitelmia siitä kuinka rata menisi stadionin ”läpi” ja tulisiko Olympiapuistoon pysyvät asvalttiradat, jotka pilaisivat puiston ilmeen totaalisesti.

Olympiastadionin kohtalosta on taitettu peistä siitä lähtien, kun kisat Lontoolle myönnettiin. Lontoohan lupasi säilyttää stadionin juoksuradat – muussa tapauksessahan se ei olisi saanut vuoden 2017 yleisurheilun MM-kisojakaan. Radoista huolimatta stadionin käytöstä ovat olleet kiinnostuneita Tottenham, West Ham ja viimeksi Leyton Orient.  Vaikka lopulliset päätökset tehdäänkin vasta syyskuussa, Tottenham lienee jo ulkona kisasta. Leyton haluaisi vuokrata stadionin yhdessä West Hamin kanssa.

Se lienee joka tapauksessa selvä, että koska Lontoo ei halua jättää jälkeensä ns. valkoisia elefantteja eli kalliita kisapaikkoja, joilla ei olisi juuri mitään käyttöä kisojen jälkeen, 80 000 ihmisen katsomo muutetaan noin 30 000 ihmisen katsomoksi. Kaiketikin kuitenkin vasta yleisurheilun MM-kisojen jälkeen.

Mutta onko siinä sittenkään mitään järkeä? Lontoo järjestää vuosittain kaksipäiväiset Timanttiliigan kisat, johon nykyisen stadionin, Crystal Palacen, 16 000 hengen katsomo on pieni. Ainakin silloin, kun briteillä on heittää tuleen kovan luokan yleisurheilijoita.

Ongelma on ihan todellinen. Kieltämättä 80 000 hengen katsomo tuntuu aika suurelta, mutta taas 30 000 tuntuu hyvältä Timanttiliigaa ajatellen, mutta West Hamille se saattaa olla aavistuksen liian pieni.

Siinäpä on pähkinää purtavaksi, kun kisat ovat ohi. Pääasia on se, etteivät pilaa Olympiapuistoa. Silloin Lauri-setä olisi hyvin, hyvin vihainen…

Lauri Karppinen