Valikko

London2012: Ajetaanko tämä maa ulos olympialaisista? – täysin käsittämätöntä sekoilua

Lauri Karppinen 7.6.2012 10:03
London2012: Ajetaanko tämä maa ulos olympialaisista? – täysin käsittämätöntä sekoilua

Getty Images

Algerian asenne olympia-aatetta kohtaan on pöyristyttävä. Urheilulehden Lauri Karppinen kertoo blogissaan, että maan hallitus aikoo päättää keitä vastaan maan urheilijat saavat kilpailla.

Kuningatar Elisabetin 60-vuotista vallassaoloa juhlittiin Britanniassa neljä päivää, ja on pakko myöntää, että yhtä komeita juhlia en ole eläissäni nähnyt enkä kokenut. Diamond Jubilee sai liikkeelle satoja tuhansia ihmisiä, jotka olivat ihan aidosti innostuneita kuningattarestaan.

Tuntuu silti siltä, että ihme pitää tapahtua, jotta britit innostuvat yhtä valtavasti olympiakisoista. Toisaalta tämä on briteille superkesä, ja nyt kun juhlien makuun on päästy oikein tosissaan, ehkä ne jatkuvat vajaan parin kuukauden kuluttua. Saihan jo pelkkä olympiatulen kuljettaminen ympäri saarivaltakuntaa valtavan innostuneen vastaanoton.

Britit ovat mestareita järjestämään Diamond Jubileen kaltaisia jättijuhlia, joissa kaikki sujuu kuin rasvattu. Mutta olympialaisissa niin ei välttämättä tule tapahtumaan. Ongelmiin on toki osattu varautua ja esimerkiksi kisojen turvallisuuteen on satsattu käsittämättömän suuria summia. Kyseessä on rauhanajan suurin poliisioperaatio Britanniassa. Joidenkin mielestä mahdollisiin väkivaltaisiin välikohtauksiin on varauduttu vähän liiankin järein asein. Olympiastadionin läheisyyteen kun aiotaan perustaa peräti ohjustukikohta.

Paljon todennäköisempää on kuitenkin se, että kiusallisia ja ikäviä hetkiä koetaan stadionien ja hallien sisäpuolella. Sellaisesta saatiin esimakua hiljattain Duisburgissa Saksassa järjestetyssä melonnan maailmancupin osakilpailussa, kun 19-vuotias algerialainen kajakkimeloja Nasreddine Baghdadi kieltäytyi melomasta, koska samassa erässä oli israelilainen meloja.

Nyt pelätäänkin yhä enemmän sitä, että olympiakisoissa sama saattaa tapahtua kaikissa lajeissa missä algerialaiset – ja mahdollisesti iranilaiset – ja israelilaiset kohtaavat.

On selvä, että tämä sotii jyrkästi olympialiikkeen periaatteita vastaan ja saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että Algerian joukkue ajetaan ulos koko kisoista. Algerian olympiakomitea on jo todennut, ettei se voi taata, että sen urheilijat tulevat kilpailemaan israelilaisia vastaan Lontoossa. Asiasta päättää kuulemma maan hallitus.

KOK ei pidä tälläisesta. Se korostaa, että kansalliset olympiakomiteat ovat täysin hallituksista riippumattomia järjestöjä, jotka eivät saa sotkeutua politiikkaan millään tavalla. Olisi todella kiusallista ja noloa koko olympialiikkeen kannalta, jos sen tarvitsisi turvautua niin voimakkaisiin toimenpiteisiin kuin poistamiseen kisoista.

Ikävää se olisi tietysti myös algerialaisurheilijoiden kannalta. Esimerkiksi Baghdadi olisi itse kyllä halunnut kilpailla Saksassa israelilaisurheilijasta huolimatta, mutta toimintakäskyt olivat tulleet maan urheiluministeriltä saakka. Hän ei itse saanut kommentoida tapausta millään lailla. Algerian olympiakomitean puheenjohtaja Rachid Hanifi on myöntänyt, että Lontoossa koko olympiajoukkue saattaa käyttäytyä samalla tavalla eli ei saa antaa lausuntoja. Hänen mielestään maan hallituksen tulee päättää voivatko urheilijat kilpailla israelilaisten kanssa. Koska olympialaisten peruskirja kieltää kaiken mahdollisen syrjimisen, algerialaiset sahaavat pelkästään omaa oksaansa, mikäli lähtevät kieltäytymislinjalle.

Vastaavaa on toki pienessä mittakaavassa tapahtunut ennenkin. Esimerkiksi Ateenan olympialaisissa 2004 iranilainen judoka kieltäytyi ottelemasta israelilaisjudokaa vastaan. Palattuaan kotiin häntä juhlittiin televisiossa suurena sankarina ja hän sai lähes 100 000 euron palkkion tempustaan. Sankareita on monenlaisia.

Lauri Karppinen