Valikko

Tilaa lehti

Keihäsvalinnoista tuli taas täysi vitsi - "Systeemissä ei minkäänlaista logiikkaa"

Toimitus 18.6.2012 20:15
Keihäsvalinnoista tuli taas täysi vitsi - "Systeemissä ei minkäänlaista logiikkaa"

Teemu Wirkkala jäi rannalle EM-joukkueesta.

Keihäsvalinnat EM-kilpailuihin johtivat jälleen kerran katastrofiin. Urheilulehden Katja Kantanen vaatii selkeyttä valintakriteereihin.

Katja, EM-kisoissa keihästä heittävät Ari Mannio, Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki. Onko oikea trio?

Kisoihin ei valittu alkukesän parhaita suomalaiskeihäreitä, vaan tylysti ja yksinkertaisesti Suomen tilaston kärkikolmikko. Se on ainut logiikka, jonka tästä löydän.

Yksi onnenkantamoinen ratkaisi koko homman. Taas.

Näin ollen Olympiastadionilla heittää kaksi varmaa suomalaiskorttia ja yksi arvoituksellinen jokeri.

Mannion ja Ruuskasen paikkaa joukkueessa ei varmasti kyseenalaista kukaan, mutta lähinnä ihmettelen asettelua Pitkämäen ja Wirkkalan välillä.

Verrataanpa tilannetta viime vuoden vastaavaan. Silloin Sampo Lehtola valittiin kisoihin yhden heiton perusteella, mutta jäi lopulta rannalle oikeusturvalautakunnan päätöksellä, ja MM-kisoissa heittikin kauden tasaisin mies, Ruuskanen.

Viime syksyn soppa on vaarassa toistua, mikäli Wirkkala vaivautuu käräjille. Pitkämäen valinta tehtiin valintakriteerien vastaisesti, kun mies ei ylittänyt Pihtiputaalle asetettua ’karsintarajaa’ eikä ole alkukesällä vakuuttanut. Lisäksi kansainväliset näytöt ovat vahvasti miinusmerkkisiä.

En kuitenkaan jaksa uskoa, että Wirkkala lähtee hämmentämään soppaa enää tämän enempää, vaan alkaa fiksuna miehenä keskittyä olympiakarsintoihin.

Mikä olisi sitten ollut oikea ratkaisu?

Faktahan on se, että kaikki ratkaisut olisivat olleet jonkun urheilijan kantilta katsottuna vääriä. Syypäänä on valintajärjestelmä, jossa ei ole edelleenkään minkäänlaista tolkkua. Edes urheilijat eivät luota siihen.

Mikäli Pitkämäkeä ei olisi valittu kisoihin, kenellekään ei olisi jäänyt mitään jossiteltavaa. Niinhän mies sanoi itsekin. Pitkämäki heitti yhden heiton 13 sentin päähän vaaditusta 84 metrin rajasta, ja piste. Se ei riitä kisoihin, ja pyöristelyt ovat pelkkää selittelyä.

Pihtiputaan viidennen kierroksen heitto on Pitkämäen ainut näyttö kesältä 2012. Yksi näyttö ei riittänyt Lehtolan tapauksessa, miksi se riitti nyt?

Ex-maailmanmestarin kohdalla näytöt vuosilta 2005-2010 vaikuttivat väistämättä, vaikkei näin pitäisi olla enää vuonna 2012. Esille nousee kohuttu asema EM-kisojen mainoskasvona. Nyt ei tarvitse järjestäjienkään pistää tuhansia euroja uusiin mainoksiin, kun ”Tero ei jääkään kotiin”. Ratkaisiko raha keihäsvalinnat?

Olisiko Wirkkalalla ollut Pitkämäkeä paremmat saumat menestyä EM-kisoissa?

EM-keihäskarsinta heitetään ensi viikon keskiviikkona. Se on kaikkien suomalaisheittäjien pääkilpailu. Karsinta täytyy selvittää ennen kuin pääsee kunnon kisaan. Finaalissa mahdollisuudet ovat mihin tahansa.

Karsintaraja asettunee 81-82 metrin pintaan. EM-Barcelonassa kaksi vuotta sitten se oli 81,00.

Pitkämäellä raja on ylittynyt tasan kerran vuoden aikana. Se onnistui Pihtiputaan mukavassa myötäisessä sunnuntaina. Olympiastadionilla olosuhteet voivat olla mitkä tahansa, joten mielenkiintoista nähdä kuinka kestävä löytynyt 'huippukunto' on. Toki potentiaali ja fysiikka riittävät puheiden mukaan vaikka ysikymppisiin, mutta 'nousukunnosta' tai 'myrskyvaroituksesta' ei kannattaisi yhden heiton perusteella puhua.

Wirkkala on heittänyt tänä kesänä kolme kilpailua, ja kahdessa paras tulos on ollut yli hypoteettisen karsintarajan.

Keskiarvovertailu kaikista mitatuista heitoista kaikissa heitetyissä kilpailuissa menee Wirkkalalle verrattuna Pitkämäkeen puhtaasti 80,95-76,96.

Edellä esitettyn faktaan nojaten olisi siis ollut täysin oikeudenmukaista pudottaa Pitkämäki kisajoukkueesta, ja antaa keskittymisrauha olympiakarsintoihin. Eipä liitto taipunut tällä(kään) kertaa jättämään puolustavaa EM-pronssimiestä pois kotikisoista.

Jan Zeleznyn valmennettava Barbora Špotáková jättää EM-kilpailut väliin, ja keskittyy kovempiin karkeloihin. Ihme, ettei valmentajalla ollut Pitkämäen kohdalla mitään sanomista.

Kritisoit SUL:in valintajärjestelmää. Mitä pitäisi tehdä tulevaisuudessa, että valintakohuja ei enää tulisi?

Ensi vuonna on otettava käyttöön ainakin keihäsvalintojen osalta USA:n kerrasta poikki-systeemi, niin ei jäisi mitään jossiteltavaa. Kolme karnevaalien parasta kisoihin, ja se on sitten siinä.

Tai sitten homma pitäisi hoitaa takavuosien kuulasysteemillä, jossa karusti määrättiin ennen kauden alkua kolme karsintakisaa, ja jokaisesta pääsi voittaja kisoihin. Karua, mutta reilua ja oikeudenmukaista.

Lisää aiheesta