Valikko

Tilaa lehti

Kaikkien aikojen juoksija pettyi – ”Jatkan kilpauraani kaikesta huolimatta”

Lauri Karppinen 11.6.2012 09:08
Kaikkien aikojen juoksija pettyi – ”Jatkan kilpauraani kaikesta huolimatta”

Getty Images

Maailman kaikkien aikojen parhaalle kestävyysjuoksijalle, Etiopian Haile Gebrselassielle, jääminen ulos Etiopian olympiajoukkueesta, oli valtava pettymys.

10 000 metrin kaksinkertainen olympiavoittaja on valmis myöntämään pettymyksensä.

”Totta kai se oli sitä, mutta nyt ei vaan onnistunut, ja olen jo sinut asian kanssa. Tarkoitukseni oli päästä Lontooseen juoksemaan olympiamaraton, mutta kun se ei onnistunut, yritin kymppiä, mutta en ollut siinäkään riittävän hyvä”, Gebrselassie kertoo lontoolaiselle Evening Standard -lehdelle antamassaan haastattelussa.

Maestro ei silti ole ripustamassa piikkareitaan naulaan. Tällä hetkellä hän on kotonaan Etiopiassa, mutta aikoo elo-syyskuussa tulla juoksemaan Euroopan rahakisoja, kuten Berliinin maratonin, missä hän neljä vuotta sitten juoksi maratonin maailmanennätysajan 2.03.59. Lopettaminen ei ole edes käynyt mielessä.

”Ei, ei, ei. Jatkan kilpailemista”, Gebrselassie vakuuttaa.

Ja miksi ei jatkaisi? Juokseminen on ollut hänelle koko elämä. Jo lapsena hän hölkkäsi yli yhdeksän kilometrin koulumatkan mennen tullen. Vähintään 20 kilometriä päivittäin lapsesta lähtien – ei ihme että pohjakunto on rautaa.

”Aion jatkaa juoksemista senkin jälkeen, kun olen lopettanut kilpaurani. Juokseminen on minulle päivittäinen ateriani, jota ilman en voi tulla toimeen”, Gebrselassie kuvailee.

Mitä tulee Lontoon olympialaisten 10 000 metriin, Gebrselassie veikkaa, että siitä tulee hänen maanmiehensä Kenenisa Bekelen ja Britannian Mo Farahin välinen kaksintaistelu.

”Jos Bekele on hyvässä iskussa, ei ole epäilystäkään, etteikö hän voittaisi. Mutta Farah on erittäin vahva ja älykäs juoksija ja hän tietää, ettei etiopialaisten ja kenialaisten kanssa kiriä voi jättää viimeisten 400 metrin varaan, vaan se on aloitettava jo 600 metrin tai jopa 800 metrin kohdalla.”

Farah saattaa juosta olympialaisissa myös 5000 metriä.

”Jos hän sen tekee, hänellä on mahdollisuudet jopa tuplavoittoon. Se olisi hurja juttu, mutta on se mahdollista. Hänen tiedetään palautuvan erittäin nopeasti.”

Lauri Karppinen

Lauri Karppinen seuraa Lontoon olympiavalmisteluja ja olympiailmiöitä paikanpäällä. Kesäkisat käydään 27.7-12.8.2012.