Valikko

Tilaa lehti

Hurja tulosromahdus ja vanhoilla näytöillä olympialaisiin? - "Respectit silti"

Toimitus 12.7.2012 17:14
Hurja tulosromahdus ja vanhoilla näytöillä olympialaisiin? - "Respectit silti"

David Söderberg ja Olli-Pekka Karjalainen.

David Söderberg heitti moukarin kotimaiseksi kärkitulokseksi 77,53, ja jäi olympialaisten A-rajasta puoli metriä. Urheilulehden Katja Kantanen pohtii olympialaisten moukarivalintoja ja Olli-Pekka Karjalaisen tiukkaa tilannetta.

Katja, seuraava valintahässäkkä muhii sitten ilmeisesti moukarihäkissä?

Niin, ehkä. Olympiakomiteahan valitsi Lontooseen sekä Söderbergin että Karjalaisen, kun molemmat ovat heittäneet B-rajan. Niinpä he ratkaisevat olympiapaikan kohtalon kaksintaistelussa Kuortaneen eliittikisoissa 22. heinäkuuta. Jos Söderberg heittää yli 74,50 ja voittaa Karjalaisen, pääsee hän olympialaisiin. Mutta mikäli Karjalainen voittaa tai Söderberg jää alle kyseisen rajan, Karjalainen matkaa Lontooseen, koska hän oli Helsingin EM-kilpailuissa parempi.

Onko systeemi reilu?

Onhan se periaatteessa, mutta vähän outo tilannehan se olisi, jos Kuortaneella jäädään alle asetetun rajan, ja Karjalainen lähtee olympialaisiin. Söderberg on ollut vakuuttavampi viime aikoina ja puhkuu nousukuntoa, vaikka Helsingin EM-kilpailuissa pöytäkirjaan merkittiin kolme raksia. Olympiafinaaliin tuskin kummallakaan on asiaa, kun moukaritaso on tällä hetkellä maailmalla jäätävän kova. Jopa vajaata kasikymppistä vaaditaan. Siihen tietysti potentiaali ja surullisenkuuluisat vanhat näytöt sekä arvokilpailuvenymiset ovat Karjalaisen puolella, mutta miehen viime vuoden tulostasoa katsoessa, vaikuttaa, ettei tekeminen ole enää menestysvuosien tasolla. Joten ehkä nyt on Söderbergin, 'ikuisen kakkosen', vuoro. Kuortane kertoo.

Karjalainen on arvokilpailukonkari ja kunnonajoituksen mestari, onko hänellä vielä mahdollisuuksia olympiamenestykseen?

Karjalaisen leka on lentänyt yhtä pitkälle kuin Söderbergin kkk viimeksi vuonna 2009. Kasikympin kaaresta tulee kohta kuluneeksi kuusi vuotta. Tulostaso on tänä aikana laskenut kuusi metriä ja hiipunut joka vuosi. 80,84 (2006) on muuttunut 75,15:ksi (2012). Todennäköisyys hirmukaareen on pieni. 32-vuotiaan moukarijätin ura vetelee väistämättä viimeisiään, ja päättynee parin vuoden sisällä, joten olisihan Lontoo mahdollisuus komeaan uran huipennokseen, jos tulokset riittävät kisakoneeseen. Respectit silti Karjalaiselle komeista saavutuksista ja vuosikymmenen jatkuneesta urasta kansainvälisessä kärjessä. Tuskinpa Suomesta löytyy samanlaista moukarimenestyjää vähään aikaan.

Miltä näyttää aika jälkeen OP:n?

Onhan noita nuoria miehiä. Tuomas Seppänen heitti viime vuonna yli 75 metriä, ja hänellä on kaikki potentiaali vieläkin pidemmälle. Harmi vain, että kevät meni sairastellessa, ja tänä vuonna hän ei ole toistaiseksi yltänyt viime kesän tasolle. Mutta 26-vuotiaalla porilaisella on vielä paljon vuosia ja kilpailuja edessä. Seppäsen lisäksi mainittakoon vielä ikätoveri Juha Kauppinen sekä 88-syntyneet Joachim Koivu ja Arno Laitinen, jotka viskovat lekaa tasaisesti 70 metrin tuntumaan. Juniorien MM-kilpailuissa Barcelonassa heittävät ikäistensä top 20:een mahtuvat Juho Saarikoski ja Ilmari Lahtinen, ja joukkueeseen oli tyrkyllä myös Jesse Lehto. Joten kyllä jälkipolvesta on huolehdittu, ja lupaavia moukaristeja löytyy OP:n jälkeenkin.

Lisää aiheesta