Valikko

”Eroan jos emme saa kahdeksaa mitalia”

Lauri Karppinen 4.7.2012 13:56
”Eroan jos emme saa kahdeksaa mitalia”

Jessica Ennis (Getty Images)

Britannia osallistuu kotiolympialaisiinsa 77 jäsenisellä yleisurheilujoukkueella. Tavoite on myös asetettu. Joukkuetta vaivaa lisäksi jo välirikkokin.

Britannian yleisurheiluliiton UKA:n hollantilainen valmennuspäällikkö Charles van Commenee on sanonut eroavansa virastaan, jos joukkue ei pysty saavuttamaan sen tavoitteena olevaa kahdeksaa mitalia.

”Totta kai teen sen. Jos en tekisi, menettäisin uskottavuuteni. En ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, jotka epäonnistumisten jälkeenkin jatkavat tehtävissään ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut”, van Commenee totesi joukkueen julkistamistilaisuudessa.

Yleisurheilujoukkueeseen valittiin lopulta 77 urheilijaa, joista alle kymmenellä on oikeasti mahdollisuudet nousta palkintopallille. Suurimmat mitalikandidaatit ovat 400 metrin aituri Dai Greene, seitsenottelija Jessica Ennis, 5000 ja 10 000 metrin juoksija Mo Farah, korkeushyppääjä Robbie Grabarz, pituushyppääjä Shara Proctor, 400 metrin juoksija Christine Ohuruogu ja kolmiloikkaaja Yamile Aldama.

Hetkinen, puuttuuko joku? Ai niin, kolmiloikan entinen maailmanmestari ja Pekingin hopeamitalisti Phillips Idowu. Hän onkin todellinen mysteeri. Hän ei kilpaillut sen kummemmin brittien olympiakarsinnoissa kuin EM-Helsingissäkään, koska hän loukkasi jalkaansa alastulossa muutama viikko sitten.

Idowu ja van Commenee eivät ole puheväleissä, joten van Commenee ei ole edes soittanut Idowulle kysyäkseen tämän vointia, mutta sanoo keskustelleensa taannoin tämän valmentajan Aston Mooren kanssa. Taannoin?

Niinpä van Commenee myöntää valinneensa joukkueeseen urheilijan, jonka tämän hetken kunnosta ja terveydentilasta hänellä ei omien sanojensa mukaan ole minkäänlaista tietoa. Varsin erikoista, kun muun joukkueen valinnassa käytettiin hyvin tiukkoja kriteereitä.

Erikoiselta saattaa kuulostaa myös naisten 800 metrin juoksijoiden valinta. Kolme brittiä oli alittanut A-rajan, mutta joukkueeseen nimettiin yksi B-rajan juoksija. Syy oli yksinkertaisesti se, että Lynsey Sharp on nelikosta juuri nyt kaikkein parhaassa kunnossa.

Joidenkin asiantuntijoiden – kuten Urheilulehden muutama viikko sitten haastatteleman UKA:n takavuosien legendaarisen valmennuspäällikön Frank Dickin – mielestä Britannia tulee yleisurheilussa jäämään kotikisoissaan ilman kultamitalia.

Se ei toki olisi mitenkään ainutkertaista; viimeksi näin on käynyt Atlantan olympialaisissa 1996, jolloin joukkue kuitenkin voitti neljä hopeaa ja kaksi pronssia.

Urheilulehden Lauri Karppinen seuraa Lontoon olympiavalmisteluja ja olympiailmiöitä paikanpäällä. Kesäkisat käydään 27.7-12.8.2012.